Jump to content
Sign in to follow this  
em

Situație laptop - IMEI

Recommended Posts

Sunt utilizator de Windows. Într-o noapte îmi năzărește ideea de a băga un stand-up comedy înainte să mă culc. Ajung la laptop și îmi atrag atenția ledurile deschise. Ledul de Power, și ledul de WiFi. Mă scarpin în cap, îmi zic că poate am uitat să îl închid complet înainte să mă culc și îmi văd de treabă.

 

O săptămână mai în colo, vin de la muncă găsesc laptopul în aceeași stare. Eram 100% sigur că l-am închis de dimineață. Ledul de power și cel de WiFi. Mă gândesc ce căcat. Dezactivez fast startup, hybrid sleep, orice altă măgărie care ar încerca mie să îmi deschidă device-ul cât timp nu sunt lângă el.

 

Partea amuzantă e că a 3-a oară când mi s-a întâmplat aveam un linux server rulând înainte de shutdown. Am pus urechea pe la venturi, procesorul mergea. Becul de WiFi și de power deschis. Scot cablul, rămâne doar cel de WiFi. Mă conectez cu telefonul la router, să văd ce și cum. Ultimul lease de DHCP fusese dat cu 50 de minute în urmă (laptopul era lăsat singur de 8 ore!). Trafic 12kB down, 5MB up!!  Îl deschis și intru pe Windows.

 

Deschid "Event Viewer" - tabul system - ca să văd ce și cum. Observ că în urmă cu 2 ore laptopul meu fusese deschis. Nu era trecut motivul (power button/lid). Nu era trecut nimic. Încerc să fac disable la chestii random de prin device manager. Rămân doar cu mouse-ul și WiFi-ul, problema se tot reproduce.

 

Apoi observ că câteodată înainte să opresc laptopul se pornește "Intel Management Engine Interface". Caut pe net.

 

Intel Management Engine Interface or IMEI is one of the main components of the vPRO Remote Access technology by Intel. VPRO is an umbrella term that refers to a collection of several computer hardware technologies that help in managing the PCs. These technologies provide security features and enable remote accessing to the PC including the management, monitoring and maintenance irrespective of the operating system state and PC power state as well. IMEI manages the processor’s input/output operations.

 

Hai să vă luminez puțin și cu vPRO

A vPro PC includes: Multi-core, multi-threaded Xeon or Core processors. Intel Active Management Technology (Intel AMT), a set of hardware-based features targeted at businesses. / allow remote access to the PC for management and security tasks, when an OS is down or PC power is off.

 

Deci cât PC-ul meu era oprit un 3rd party (poate Intel, poate fosta persoana care avea laptopul sau mai știu eu cine) ar fi putut face ceva pe laptopul meu. Am observat că de pe Windows dacă dezactivez Intel Management Engine Interface din Device Manager -> System devices nu se mai reproduce. Pe linux nu am reușit nimic, că am decis să vând laptopul.

 

Vă rog să citiți articolul de https://libreboot.org/faq/#intelme și spuneți dacă vă mai luați laptop cu vPRO vreodată. Vreți ca un RTOS pe nume ThreadX pe care nu îl controlați să pornească când nu sunteți de față? Treaba voastră.

 

În concluzie am vândut acel laptop. Nu accept ca un OS pe care nu îl controlez să ruleze cât nu sunt de față. De acum în colo laptopuri fără vPro.

 

// end of rant

  • Upvote 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am citit asta cu accesul la procesoarele Pro de la intel acum cativa ani. Cred ca poti totusi dezactiva din BIOS. Am o masina veche cu un i5 Pro, o sa ma verific.

Share this post


Link to post
Share on other sites

la inceput aveam impresia ca este un film groaza:))

 

Asa ceva chiar mi se parea imposibil, dar ma gandesc ca daca ar fi conectat la net doar printr-un ppoe care cere conectare sau sa nu fie conectat la net nu mai au ce sa faca

Edited by walker
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...