Jump to content
bubu2005

Salariul unui programator variază între 2.000 şi 4.000 de euro

Recommended Posts

Piaţa de IT trece printr-o criză în ceea ce priveşte recrutarea, ultimele luni fiind extrem de dificile pentru companii din acest punct de vedere, în condiţiile în care, în general, salariul unui programator variază între 2.000-4.000 de euro net pe lună, a spus la ZF Live Răzvan Rada, general manager în cadrul firmei de recrutare HeadHunting IT.

„Este o peri­oadă cruntă pentru recru­tarea în IT. Se prefigurează o criză a forţei de muncă, dacă ne uităm la ultimele 3-4 luni. Am vorbit cu clienţi mari şi lunile mai-iulie au fost cele mai grele pentru recrutare comparativ cu anii trecuţi“.

 

În domeniul IT salariile variază între 2.000-4.000 de euro net pe lună, un pro­gramator foarte bun putând ajunge cu uşurinţă la un salariu de 3.000 euro.

 

În opinia lui Răzvan Rada, pentru a susţine creşterea din acest sector România trebuie să găsească rapid soluţii de recrutare, având în vedere că, demografic, numărul de absolvenţi nu va putea creşte semnificativ pe termen lung. Astfel, chiar dacă excepţia de la plata impozitului va fi extinsă şi la angajaţii din IT care nu au studii de specialitate, aşa cum se discută în prezent, soluţia va avea impact doar temporar, problemele din recrutare urmând să revină peste 3-4 ani.

„Este o criză majoră mai ales în Bu­cureşti. În Capitală sunt 2.100 de absol­venţi pe zona IT, în Cluj 1.700. Dar cele două pieţe nu sunt comparabile. În Bucu­reşti sunt 45-50.000 de angajaţi, mii de firme, iar în Cluj sunt 10.000 de angajaţi. Şi la Cluj de­vin lucrurile mai di­ficile, dar nu se com­pară cu Bucu­reş­ti“.

Astfel, dincolo de entuziasmul legat de sectorul IT, este ne­voie de strategii  pe termen lung şi de ana­lize care să indice o ţintă de creştere şi modalităţi de atingere a obiectivului, precum şi de susţinere a creş­terii propuse.

O posibilă soluţie pentru companiile locale ar fi atragerea în ţară a pro­gra­matorilor plecaţi în străinătate, în peri­oada 2000-2010, având în vedere că nivelul sa­larial din Cluj şi Bucureşti le-ar asigura con­diţii de viaţă foarte bune.

În plus, aceştia ar beneficia de servicii medicale private şi nu s-ar lovi de proble­mele locative cu care se confruntă în Londra, de exemplu. „Am mulţi prieteni la Londra cu mari probleme loc­a­tive. Nu cred că stă vreunul singur în apar­ta­ment, deşi au funcţii interesante“.

Pe de altă parte, majoritatea IT-iştilor din Londra sunt stră­ini, soluţie la care ar putea ajun­ge şi Bu­cu­reştiul la un moment dat, dar pen­tru acest lu­cru este nevoie de multe schim­bări de ordin social.

Tot la capitolul beneficii actuale, mana­gerul a făcut referire la toleranţa mare din cele două oraşe şi la faptul că România este pe ultimele locuri la gradul de risc terorist, la fel ca Japonia, Danemarca sau Polonia.

Totuşi, în ciuda acestor avantaje, majo­rita­tea softiştilor români plecaţi în străi­nă­tate nu se întorc în ţară şi discuţia despre mo­tive ar trebui probabil dusă în zona so­cială. „Când vom da impresia că suntem o so­cie­tate relaxată, că nu mai avem schimbări po­litice şi tot felul de bătălii, atunci vom atrage şi forţa de muncă din străinătate. For­ţa de muncă care lucrează în industrii crea­tive în străinătate caută oraşe mai relaxate. Nu cred că cineva de la Londra s-ar muta la Iaşi, de exemplu, unde cul­tura este mai tra­di­ţională, dar o variantă bu­nă ar fi Bu­cureşti sau Cluj, oraşe mai rela­xa­te“.

România are cei mai mulţi specialişti IT pe cap de locuitor

Din păcate, România are o criză identitară şi se confruntă cu multe stereotipii şi prejudecăţi, dar acestea ar putea fi rezolvate cu o campanie de promovare făcută cu umor, crede Răzvan Rada. Guvernul ar trebui însă să facă o promovare mai ţintită, nu generalizată, pentru că o campanie de genul „veniţi în România“ este foarte vagă. Mult mai de efect ar fi o campanie targhetată pe oraşe şi regiuni.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a angaja absolvenţi de liceu, extinzând astfel baza de recrutare, aceasta poate fi o soluţie pe anumite zone din IT, unde pot lucra tineri cu studii medii şi cursuri de formare.

„În lume, ponderea majoritară la specialiştii IT o au cei care s-au autoformat. În România avem cei mai mulţi specialişti IT certificaţi pe cap de locuitor. Dar în IT certificările chiar contează, nu ca în alte domenii. În IT o hârtie poate face diferenţa“.

O altă diferenţă între români şi străini este importanţa pe care o acordă aceştia posibilităţii de a lucra de la distanţă, doar 2-3% dintre angajaţii din domeniu desfăşurându-şi activitatea „remote“. În schimb, pentru ei este mult mai importantă atmofera de la locul de muncă, locaţia şi tehnologia pe care lucrează.

HeadHunting IT, companie înfiinţată în toamna anului 2012, a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de euro anul trecut, iar pentru anul acesta oficialii companiei estimează o creştere cu 50% a veniturilor, până la 3 milioane de euro. Acţionarul majoritar al firmei este Lucian Butnaru, un antreprenor din IT care a fondat şi ZebraPay, o companie specializată în furnizarea de soluţii de plată electronică.

 

 

http://www.zf.ro/business-hi-tech/video-zf-live-razvan-rada-general-manager-headhunting-it-salariul-unui-programator-variaza-intre-2-000-si-4-000-de-euro-este-criza-pe-piata-de-recrutare-15547369

Link to comment
Share on other sites

Salariul unui programator intre 2000-4000 euro, in Romania ? de unde sunt statisticile astea ? 

Titlu clickbait, de Can-can. Facut pentru a da sperante tinerilor visatori, pentru a-i atrage si convinge sa depunde o munca de sclav in companiile lor de cacat, sub pretextul unor promisiuni false.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Eventual companiile straine trec printr-o criza de a gasi "sclavi" pentru muncile lor, ca defapt asta ii Romania, o piata de desfacere de produse ieftine de calitate inferioara, si o piata a muncii pentru companiile care cauta forta de munca cat mai ieftina, ca sa isi reduca costurile, si sa isi urce profiturile, gen outsourcing.

De fapt, asa se plang toti angajatorii romani, ca nu mai gasesc oameni pe care sa ii angajeze. Am citit cazuri de la brutarii, pana la IT, parca si ceva in domeniul cercetarilor!

Poate cei care lucrati in Romania pe la Bucale, Cluj, etc, poate da-ti si exemple concrete si reale de la locul vostru de munca.

Edited by WarLord
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...