Jump to content
AndiCT

Boboc, viitor programator

Recommended Posts

Salutare, RST!

Cautam pe internet un loc bun pentru discutiile pe partea de programare si mi-am amintit de acest forum minunat. :) Inainte de toate, cred ca ar fi bine sa ma prezint:

 

Quote

 

Ma numesc Andrei si peste trei zile urmeaza sa trec la varsta de cincisprezece ani. La inceputul verii am dat Evaluarea Nationala peste care, din fericire, am trecut cu bine. Am fost repartizat, dupa cum imi doream, la un liceu foarte bun din Constanta pe profil matematica-informatica. Abia astept sa incep liceul, dar asta nu cred ca are relevanta pentru subietul discutiei.

 

Fiind vara, intre orele 11-17 este foarte-foarte cald. Neavand ce face in aceste ore, mi-am zis sa imi gasesc ceva de lucru, asa ca mi-a trecut prin cap sa incep bazele cu programarii. Neavand absolut nicio tangenta cu acest domeniu si nestiind de unde sa incep, am zis sa ma uit peste programa scolara.

 

Am observat ca se pune mai mult accent pe algoritmica, gandire analitica, structuri de date etc., decat pe limbajele de programare. Limbajele sunt niste unelte care se schimba de multe ori, deci chiar nu conteaza cu care incep.

 

Asadar, am ales sa incep cu....inceputul, sa imi pun bazele in acest domeniu care este in plina dezvoltare si care nu va muri niciodata, dupa parerea mea. Care sunt sfaturile voastre?

 

Click aici pentru a afla mult mai multe lucruri despre mine care va vor putea ajuta in sfaturile voastre!

 

Va multumesc mult atat pentru timpul acordat citirii acestui topic, ci si pentru sfaturile si recomandarile pe care mi le veti da!

Edited by AndiCT
Adaugarea unui link care duce spre un comentariu important
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Bine v-am gasit!

 

O sa cotrabai tot forumul pentru a gasi tot felul de sfaturi pentru incepatori. Orice informatie este binevenita.

 

De inceput voi incepe cu C++, avand in vedere ca il voi studia in toti cei patru ani de liceu. Cred ca este o alegere buna. Cel mai probabil voi avansa in acest limbaj, iar la facultate, in functie de ce mi se va preda, voi aprofunda si acele limbaje.

 

Sper ca o sa fie bine si lucrurile vor merge asa cum trebuie.

 

Iti multumesc mult pentru ajutor! Se pare ca am facut o alegere excelenta si anume sa deschid un topic pe acest forum.

 

O zi buna iti doresc!

Edited by AndiCT
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AndiCT said:

De inceput voi incepe cu C++, vand in vedere ca il voi studia in toti cei patru ani de liceu. Cred ca este o alegere buna. Cel mai probabil voi avansa in acest limbaj, iar la facultate, in functie de ce mi se va preda, voi aprofunda si acele limbaje.

 

Nu-ți crea falsa impresie că vei învăța ceva în școală. Dacă îți place domeniul ăsta trebuie sa îți dedici timpul pentru studiu individual.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, SilenTx0 said:

 

Nu-ți crea falsa impresie că vei învăța ceva în școală. Dacă îți place domeniul ăsta trebuie sa îți dedici timpul pentru studiu individual.

Stiu, asta-i adevarul. Nu incep cu C++ doar pentru ca fac asta in liceu, ci pentru ca este un limbaj foarte cautat, popular si interesant.

Mai vedem dupa ce incep sa invat. :)) (glumesc)

Edited by AndiCT
Link to comment
Share on other sites

Literalmente zeci de articole pe acest subiect.

Parerea mea personala este in felul urmator: daca o faci din curiozitate totul este ok, pasiunea o sa vina mai tarziu ,presupun ca nici tu nu stii inca exact daca acest domeniu te atrage sau nu.

 

Daca insa o faci pentru bani / ai auzit din mass-media/prieteni ca se castiga etc. (adica nu o faci din pasiune), tot este ok, insa vei ajunge sa ai pe la ~35 de ani par alb in cap.

 

Intrebarile de genu: ce limbaj, ce framework ( librarii) sa folosesc, etc. nu prea isi au rostul si o sa vezi ca se starnesc polemici aproape de fiecare data.

Daca ai intrebari foloseste google intai de toate, daca nu esti sigur ca raspunsurile sunt autentice sau ai gasit contra-argumente, poti sa vii aici ca sa ceri "expertiza" altora.

 

Nu ma intelege gresit, ce am zis mai sus ti-am zis-o cu intentii bune. O sa vezi daca prinzi vechime ca devine cam iritant sa vezi acelasi subiect rascolit din mormant in fiecare luna.

 

Prima intrebare logica pe care ai trebuii sa ti-o pui este: ce vrei sa creezi/ ce lucru anume esti curios la cum functioneaza ,etc. Restul o sa vina de la sine prin interesul personal.

 

Mult noroc.

 

Edited by seboo00111
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru ajutor! Mult noroc si tie!

 

Inteleg. Intr-adevar, este destul de iritant sa vezi acelasi subiect in cate un topic creat in fiecare luna. Eu am zis ca daca dau cat mai multe detalii si arat ceea ce stiu deocamdata legat de initierea unui drum in acest domeniu, o sa fie mai okay. Doi baieti mi-au recomandat acest forum. Initial nu am mai vrut sa folosesc vreun forum pentru informare, insa cand m-am decis sa fac un topic undeva pentru a primi ajutor, mi-am adus aminte de rstforums.

 

Stiu ca sunt zeci de persoane care in momentul in care vor sa inceapa sa invete programare, intreaba direct cu ce limbaj si framework sa inceapa. Eu sunt constient ca in programare nu limbajele si frameworkurile conteaza cel mai mult, ci modul in care gandesti si vezi programul respectiv. Si pentru asta am nevoie de algoritmica, structuri de date si ce se mai face. :D

 

Eu zic ca o sa incep bine, voi continua bine si voi termina bine atat timp cat ma mentin cum trebuie si nu dau inapoi la orice mica problema aparuta in timpul invatarii.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

In urma cu doua saptamani m-am decis sa incep cu web development, asa ca am inceput sa invat HTML&CSS. Mi se parea si inca mi se pare foarte, foarte interesant.

 

Intre timp un baiat mi-a trimis un mesaj pe un forum in care mi-a zis ca el cauta de mult timp persoane ca mine cu entuziasm etc. etc. si ca ar vrea sa imi dea o mana de ajutor informala, ca mai tarziu sa facem niste proiecte in echipa. Toate astea s-ar fi intamplat pe partea cu programarea in C/C++.

 

Am discutat mai mult cu el si in cele din urma am acceptat. Mi-a spus ca pot face toata treaba asta cand am timp, asa cum va face si el. Conversatia a continuat pe Facebook. Baiatul era pe domeniu. Mi-a spus mai multe lucruri legate de programare, de ceea ce vrea el sa fac etc. Practic eu invatam ce aveam de invatat legat de limbajul C, iar toate exercitiile pe care le faceam (programele) i le trimiteam lui. Toate programele le incarcam pe github.

 

Am inceput sa invat programarea in C. La inceput mi s-a parut ceva "WOW", insa dupa vreo o saptamana mi-am dat seama ca parca nu ar trebui sa fac asta. Nu stiu...nu imi place programarea in C/C++...cea desktop. Stiu ca la liceu voi face C++, insa este materie destul de putina si usoara, dupa cum stiti si voi.

 

I-am trimis vreo trei exercitii. El imi recomanda tot felul de lucruri interesante pentru a programa mai organizat, mai bine. Nu imi cerea bani. Costa doar niste timp din partea mea si din partea lui. El mai avea un baiat pe care il ajuta, doar ca el era mai avansat decat mine.

 

Dupa ce am stat si m-am gandit profund la ceea ce trebuie sa fac, am luat decizia sa nu mai continui. Simteam ca o fac...obligat, desi nu eram absolut deloc obligat. Asadar, i-am spus tot ce "aveam pe inima". El a inteles si mi-a zis ca daca eu consider ca asta trebuie sa fac, atunci nu-i nicio problema.

 

Intre timp am intrerupt invatarea de HTML si CSS. Am invatat de pe W3Schools si de pe Codeacademy. Mai sunt lucruri pe care le gasesc pe Codeacademy si nu le gasesc pe W3Schools si invers, de aceea invatam de pe amandoua. Cred ca e ok. :D

 

Topicul acesta l-am deschis nefiind chitit sa ma duc pe C/C++, doar ca orice persoana care aude "programator" automat se gandeste la C/C++. Nu este gresit. Chiar asa este.

 

Nu as vrea sa o iau de la capat cu C-ul si sa ma opresc inca o data. Cand m-am oprit atunci din invatat C-ul, nu m-am oprit pentru ca am dat de vreo problema sau de greu, ci pur si simplu am realizat ca nu ma atrage cu adevarat. Cand zic C, ma refer si la C++ ca pana la urma tot pe acolo e. :D 

 

Unde vreau eu sa ajung este ca vreau sa ma duc pe web. Front-end, back-end, full-stack...nu stiu. Oricum, fie ca aleg Front-end, Back-end sau Full-stack, tot cu HTML&CSS si Javascript incep. Eu le am mai mult cu gandirea analitica, deci emisfera stanga a creierului o folosesc in mod preponderent. :) 

 

Stiu ca am scris destul de mult, insa am incercat sa rezum cat de bine am putut.

 

Multumesc!

 

Imi cer scuze de double-post. Am observat ca topicul a fost mutat intr-o sectiune adecvata. Imi cer scuze, nu o vazusem. :) Avand in vedere ca acesta este tot primul topic din lista, nu cred ca am facut ceva rau. ;;)

Edited by AndiCT
Link to comment
Share on other sites

Nu ai făcut nimic rău,toți mai nimerim uneori prin secțiunea greșita și moderatorii muta topicurile unde le e locul. 

ON: Din câte observ te atrage mai mult partea web ca sa zic asa. Dacă îți place axeaza-te pe ea, merită.  Și mie îmi place, și eu cândva am încercat cu C, dar parcă ceva nu ma atrăgea îndeajuns de mult ca sa continui. Am revenit pe partea web, am început sa avansez, am început sa și câștig câte ceva din asta. Axeaza-te pe ce te atrage mai mult și nu da înapoi, fă ceea ce îți place să faci și încearcă sa fii cât mai bun în ceea ce faci. Ar fi multe de spus dar nu vreau sa o lungesc prea mult. Succes! 

Edited by mk7a
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult de tot pentru raspunsurile voastre pentru acest topic!

 

Voi face ceea ce consider ca trebuie sa fac. Voi face ceea ce ma atrage. Daca voi avea vreodata vreo tentativa de a da inapoi, imi voi aminti ceea ce mi-ati spus si cu siguranta ma voi motiva si voi trece peste.

 

Stiu ca sunt la inceput si pot incerca orice. Orice informatie este binevenita. Timpul pe care l-am petrecut pentru invatarea limbajului C si pentru exercitii cu siguranta nu este un timp pierdut. Am invatat ceva. Pe de-o parte am acumulat cunostinte despre acest limbaj, iar pe de alta parte am realizat ca in viata trebuie sa urmez ce imi doresc. Nu trebuie sa ma chinui sa fac un lucru, atat timp cat nu imi face placere.

 

Toate aceste reply-uri ma motiveaza. Cu siguranta sunt multi juniori ca mine care vor sa o ia pe drumul asta, insa fiecare apreciaza aceste raspunsuri in felul lui. Eu conside fiecare sfat ca pe un impuls. :D

 

Stiu in mare parte cam ce trebuie sa fac sau cel putin ce cred eu ca ar trebui sa fac. 

 

Am inceput cu HTML&CSS. Dupa ce imi voi forma baze solide in aceste doua markup languages voi putea aprofunda putin CSS-ul prin invatarea de Responsive (cred ca zic bine). Dupa aceea, voi trece si la JavaScript. Mai departe ma voi muta si pe partea de back-end. Voi continua cu PHP si SQL. Aici stiu ca am destul de mult de invatat. Sper ca este o alegere buna.

 

Cred ca pe aici ma voi invarti cel mai mult: PHP, SQL, Javascript, HTML, CSS.

 

Multumesc inca o data! O seara buna va doresc tuturor!

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa ma duc pe backend development.

 

Voi invata din carti sau voi face tutoriale care se gasesc foarte usor pe internet si in acelasi timp voi si programa. Am nevoie sa scriu cod pentru a acumula experienta. Daca invat si la sfarsitul lectiei scriu cod din ceea ce mi-a intrat in cap, nu voi avea rezultate foarte bune, dupa parerea mea. Mai ales cand vin lectiile mai complicate. In timp ce invat, scriu si cod. Pot sa si schimb putin codul pentru a crea ceva mai diferit. (stiu ca m-am repetat, insa vreun sinonim al cuvantului "cod" care sa se potriveasca in acest context nu imi trece prin cap :D )

 

Din perspectiva mea nu as incepe cu PHP. Intr-adevar, cu PHP obtii lucruri de facut, dar sunt si alte limbaje mult mai moderne decat PHP pentru backend development.

Python, Ruby, Elixir, Clojure, Scala, Java, Go si C#...toate aceste limbaje sunt niste alegeri mai bune, dupa cum vad eu lucrurile.

 

Voi ce pareri aveti?

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Gecko said:

Overthinking much? Apuca-te o data de ceva si aprofundeaza. Te hotarasti mai tarziu.

 

Am inteles, am inteles, domnule Gecko. Incep sa pedalez imediat, doar ca am probleme cu lantul.

 

Intr-adevar, cred ca ma gandesc prea mult. Am o problema cu treaba asta. Daca nu stau si intorc fiecare lucru pe fiecare parte si nu ma intind o gramada, nu ma simt bine.

 

Ar trebui sa ma schimb.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AndiCT said:

 

Am inteles, am inteles, domnule Gecko. Incep sa pedalez imediat, doar ca am probleme cu lantul.

 

Intr-adevar, cred ca ma gandesc prea mult. Am o problema cu treaba asta. Daca nu stau si intorc fiecare lucru pe fiecare parte si nu ma intind o gramada, nu ma simt bine.

 

Ar trebui sa ma schimb.

 

@AndieCT

 

incearca sa te relaxezi. inclusiv in viata de zi cu zi sa nu gandesti atat de mult. viata nu e doar in alb ori negru, astfel ca nu totul trebuie sa iti iasa perfect. incearca sa poti exprima in cuvinte mai putine ceea ce doresti sa faci.

 

@Gecko

 

ai grija de baiatul asta.

Link to comment
Share on other sites

@Gecko, iti dau dreptate.

 

De acum inainte o sa gandesc mai mult, iar in momentul in care sunt sigur ca nu pot ajunge la raspuns, voi solicita ajutor.

 

In general gandesc de multe ori inainte de a face un lucru, insa, cel mai probabil, am facut greseala asta acum pentru ca nu am mai fost pus in situatii de genul. Stiu ca inceputul asta conteaza mult pentru mine.

 

 

Edited by AndiCT
Link to comment
Share on other sites

  • Active Members

Vad ca nu prea iti este clar ce vrei sa faci dar un singur lucru este clar , iti place sa scrii mult asta iti foloseste daca scrii cod sau romane. Ai scris cel putin 100 de randuri in topicul asta ,imagineazati daca erau 100 de linii de cod.

Edited by danyweb09
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, danyweb09 said:

Vad ca nu prea iti este clar ce vrei sa faci dar un singur lucru este clar , iti place sa scrii mult asta iti foloseste daca scrii cod sau romane. Ai scris cel putin 100 de randuri in topicul asta imagineazati daca erau 100 de linii de cod.

Daca as scrie cod la fel cum am scris in topicul asta, ar fi bine. :D

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ma bag si eu ca musca-n lapte :P

 

Zici ca vrei sa faci backend si nu vrei PHP ca sunt multe mai bune. OK! Dar ia in calcul ca nu vei lucra tot timpul freelancer(cel mai probabil), si PHP-ul este inca foarte folosit, si usor de invatat.

Da, te axezi pe ceea ce iti place dar pentru avansarea gandirii tale logice, sa stii ca orice limbaj iti da un leap forward. Pentru backend daca faci singur, mi se pare o munca destul de titanica sa iti iasa bine(planificare baze de date/tabele, permisiuni, legaturi intre tabele, prepared statements etc.).

Parerea mea e ca daca vrei sa lucrezi pe partea de web(desktop), chiar daca vrei sa faci doar backend, este esential sa stii si frontend( HTML, CSS, JAVASCRIPT/JQUERY ), apoi PHP pentru ca este foarte folosit si la fel si SQL(nu pun tipul ca sunt asemanatoare la query). Dupa ce le stapanesti poti sa mergi mai departe pe python/django, ruby, sau orice altceva iti mai trece prin cap.

Sorry for the long post :P

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Bine ai venit printre noi!

Eu personal iti recomand C# desi nu chiar C sau C++ face parte din aceasta "familie" si se aseamana si cu Java care e foarte folosit :) C# e ceva mai user friendly sa zic asa. 

Ca idee ar trebui sa incepi cu notiuni de baza: ce este o variabila, ce este o functie, cum definesti o clasa si eventual sa ajungi sa intelegi memory stack, heap stack, polymorphism etc.

 

Va dorim successe!! :D

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...