Jump to content
albastrel

Astro PI Challenge

Recommended Posts

Provocarea europeana “Astro Pi”: codati experimentul vostru pentru Statia Spatiala Internationala

 

 

 

Agentia Spatiala Europeana (ESA) invita echipe de elevi cu varsta pana la 16 ani inclusiv sa ia parte la prima provocare europeana Astro Pi, culminand cu experimentele lor ruland pe Statia Spatiala Internationala. Folositi-va de aceasta ocazie pentru a invata despre stiinta si codare, precum cercetatorii din domeniul spatial! Data limita pentru a trimite candidaturile este 13 Noiembrie 2016!

Astronautul ESA Thomas Pesquet a lansat oficial foarte de curand aceasta provocare. Thomas asteapta sa zboare catre Statia Spatiala Internationala (ISS) cu misiunea Proxima in cateva saptamani, si este bucuros sa ajute, de pe orbita, cu provocarea Astro Pi!

 

Ce este un Astro Pi?

 

Astro Pi este numle unui computer mic dezvoltat de catre Fundatia Raspberry Pi, in colaborare cu Agentia Spatiala a Regatului Unit si Agentia Spatiala Europeana. La ora actuala, la bordul Statiei Spatiale Internationale se afla doua astfel de computere calificate pentru zboruri spatiale, numite Ed si Izzy, care sunt dedicate uzului elevilor. Computerele Astro Pi au un set de senzori si gadget-uri care pot fi folosite pentru a rula experimente stiintifice super. Acest set de senzori se numeste ‘Sense HAT’. Cu Sense HAT puteti detecta miscari, masura umiditatea, temperature si presiunea, si detecta radiatii. Ed si Izzy sunt echipate si cu cate un joystick si butoane ca si o consola de jocuri video. Descoperiti mai mult despre Astro Pi Sense HAT si senzori aici  – si experimentati la ce anume ii puteti folosi pe acest emulator online.

 

Inscrieti-va in competitie: codul vostru ar putea ajunge in spatiul cosmic!

 

Provocarea europeana astro-pi invita elevii sa proiecteze un experiment stiintific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai lui Ed, si de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie  programat pentru a executa acest experiment la bordul Statiei Spatiale Internationale. Ed de-abia asteapta sa ruleze codul vostru: voi ce mai asteptati? Provocarea Astro Pi are trei faze. Trebuie sa treceti de faza 1 pentru a putea fi selectati sa participate la fazele 2 si 3.

 

Faza 1 – Incalzire si demonstrarea abilitatii ca sunteti la inaltimea provocarii Astro Pi!

 

In aceasta faza, asteptarile ESA de la echipa voastra –cu ajutorul cadrului didactic coordinator – sunt de a va familiariza cu AstroPi si senzorii sai (vedeti mai sus) si de a demonstra ca aveti o imagine clara despre felul de experimente stiintifice pe care le puteti rula pe aceasta platforma. Pentru atingerea acestui obiectiv, ESA va cere sa veniti cu o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi de la bordul Statiei Spatiale Internationale si senzorii aferenti (Sense HAT), si sa descrieti ideea folosind acest formular. In aceasta etapa nu este nevoie de codare: doar de idea unui experiment! Ideea voastra poate avea legatura cu diverse aspecte ale vietii si muncii la bordul Statiei Spatiale Internationale. Cautarea razelor cosmice? Masurarea pierderii altitudinii sau a acceleratiei ISS? Sau poate doar detectareamiscarilor echipajului? Aici puteti gasi cateva idei pentru folosirea Astro  Pi si efectuarea de experimente stiintifice. Aruncati o privire si inspirati-va! Cereti profesorului /profesoarei voastre sa va indrume si sa va ajute sa gasiti inspiratie aditionala descarcand ghidul profesorului de aici. Cu cat idea voastra este mai creative si originala, cu atat mai mult aceasta va demonstra motivatia voastra si cu atat mai mare va fi sansa voastra de a fiselectati pentru faza a doua a provocarii! Daca idea de experiment a echipei voastre este selectata, veti primi gratuit la scoala un kit Asto Pi cu marca ESA cutoti senzorii si componentele! Aveti pana la 13 Noiembrie 2016 sa trimiteti candidaturile. Faceti aceasta dupa cum vi se arata mai jos in sectiunea “Cum imi trimit candidatura?”. Echipele selectionate vor fi anuntate despre calificarea in faza a doua pana pe 25 Noiembrie 2016.

 

Faza a doua: Acceptati misiunea stiintifica alocata de catre ESA si scrieti codul!

 

In faza a doua, care se va desfasura intre 25 noiembrie 2016 si 28 februarie 2017, Thomas Pesquet va aloca echipelor selectate o misiune stiintifica care se va desfasura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi Ed. Pentru a indeplini obiectivele misiunii, va trebui sa definiti pasii experimentului stiintific pe care il desfasurati, si va trebui sa scrieti codul necesar pentru operarea Astro Pi. Va trebui sa folositi limbajul de programare  ‘Python’ . Nu sunteti experti in codare? Nu va faceti griji! ESA va va oferi materiale și linii directoare care sa explice modul de utilizare al Astro Pi si senzorilor sai si cum sa scrieti un cod simplu in Python. Acest material va fi publicat pan ape 21 Noiembrie 2016.

Faza a treia: Cele mai bune experimente / coduri sunt selectate si ruleaza pe Statia Spatiala Internationala!

In faza a treia, care se va desfasura intre 1 Martie si 15 Mai 2017, o comisie de evaluare formată din ESA, Fundația Raspberry Pi, și alți experți naționali vor selecta experimentele câștigătoare / codurile pe țară, care vor fi trimise la ISS pentru a fi rulate pe Astro Pi Ed. La 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le vor comenta de pe orbita!

 

Cine poate participa?

 

Echipe de elevi de pana la 16 ani inclusiv dintr-o tara membra ESA (*Romania este tara membra ESA). Fiecare echipa trebuie sprijinita de catre cel putin un candru didactic.

In faza 1 (4 Octombrie – 13 Noiembrie 2016), echipele trebuie sa se inregistreze online si sa depuna idea pentru un experiment original. Data limita este 13 noiembrie.  Echipele din Romania se vor inregistra direct http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Astro_Pi_Challenge_Registration_Form, unde va trebui sa furnizati informatii  legate de scoala voastra, echipa si cadrul didactic coordinator. Va trebui sa atasati si acest formular completat http://esamultimedia.esa.int/docs/edu/Template_Astro_Pi_Challenge_Design_your_idea.doc in limba engleza. In faza a doua (25 Noiembrie 2016- 28 Februarie 2017), echipele selectate vor fi anuntate despre modul de depunere al experimentului propus precum si al codului necesar pentru operarea Astro Pi. Data limita este 28 Februarie 2017.

Pentru intrebari, trimiteti un e-mail la adresa teachers@esa.int cu subiectul: European Astro Pi Challenge.

 

 

 

 

Link extras din http://www.esero.ro/?p=363

Edited by albastrel
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...