Jump to content
Nytro

Enel - Informare incident de securitate

Recommended Posts

Informare incident de securitate

Published on luni, 4 februarie 2019

 

Furnizorii Enel Energie S.A./Enel Energie Muntenia S.A. au identificat, în luna octombrie 2018, în contextul utilizării unei aplicații care facilitează contractarea de către clienți a serviciilor prestate, un incident de securitate prin care, în mod accidental, au fost dezvăluite date cu caracter personal aparținând unui număr de 3 (trei) clienți către alți 3 (trei) clienți ceea ce a condus la posibilitatea de accesare neautorizată a acestor date de către primitori.

 

Datele cu caracter general dezvăluite sunt exclusiv date cu caracter general (nume, prenume, adresă domiciliu, serie, număr carte de identitate, cod numeric personal, locul și data nașterii, cod client, cod ENELTEL, număr de telefon fix și mobil, adresă de e-mail, informații contractuale -număr contract, servicii contractuale furnizate); nu fac obiectul acestei încălcări de securitate date sensibile, date cu caracter special sau date cu privire la infracțiuni ale clienților după cum sunt calificate de art. 9 si 10 GDPR.

 

Precizăm ca Enel Energie S.A./Enel Energie Muntenia S.A. au acționat, în primul rând, prin stabilizarea aplicației, în sensul că toate linkurile transmise au fost dezactivate, și oprirea acesteia până la identificarea și eliminarea erorii care a condus la producerea incidentului. De asemenea, Enel Energie S.A./Enel Energie Muntenia S.A. au analizat impactul acestui incident și au evaluat riscurile și consecințele pe care le-ar fi putut suferi persoanele vizate conform prevederilor legale aplicabile. Pentru a diminua riscurile asupra persoanelor vizate, cât și pentru a-i informa pe aceștia cu privire la incidentul de securitate ce a avut loc, furnizorul a contactat telefonic respectivii clienți și le-a furnizat informații detaliate referitoare la incident, precum și la măsurile luate. Nu au existat, ca urmare, plângeri ulterioare sau reveniri din partea persoanelor vizate, nu au fost solicitate informații suplimentare, relația contractuală derulându-se în continuare în condiții foarte bune de colaborare.

 

Ulterior corectării erorii apărute, furnizorul a introdus verificări tehnice suplimentare de validare a documentelor transmise clientului, precum și testări repetate ale sistemului printr-un exercițiu de tip “ethical hacking/penetration testing”, pentru a releva eventualele vulnerabilități ale acestuia.

După izolarea incidentului și informarea persoanelor vizate, furnizorul a transmis către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal notificarea de înștiintare a incidentului de securitate, care reflectă detaliile evenimentului și măsurile luate. Autoritatea a decis publicarea prezentului anunț pe site-ul furnizorului, prin care acesta să anunțe incidentul și măsurile luate pentru rezolvarea lui.

 

Sursa: https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/informare-incident-de-securitate.html

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...