Jump to content
Scorpionadi

Atac cibernetic la spitalele din România

Recommended Posts

Atac cibernetic la spitalele din România. Avertismentul lansat de ministrul Sănătății

20.06.2019 09:39
180208_CONFERINTA_MIN_SANATATII_005 sorina pintea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea Foto: Inquam/Octav Ganea
 

Atac cibernetic la mai multe spitale din România. Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din România, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 
 
 

ACTUALIZARE: Cătălin Aramă, director general CERT-RO, a declarat pentru Digi24 că mai multe spitale au fost vizate de aceste atacuri

„Alerta a fost dată în urma raportării acestor incidente, mai multe într-o perioadă scurtă de timp. Este vizat domeniul sănătății, au fost vizate spitale, dar ne gândim că atacul se poate extinde, tocmai de aceea considerăm utilă alertarea celor care pot fi vizați de aceste atacuri,” a precizat Cătălin Aramă, care le recomandă medicilor să fie atenți la mail-urile pe care le primesc. 

„Vectorul de răspândire al atacului până acum a fost pe mail, reprezentând fișiere care aveau atașate facturi, care nu erau facturi, bilete de avion și tot felul de pseudo fișiere necesare activității curente,” a adăugat directorul general CERT-RO.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 
 
 

Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. 

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Ministerul Sănătății a confirmat atacurile.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României. În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incidente.”

Sorina Pintea a precizat că pacienții sunt afectați de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/atac-cibernetic-la-spitalele-din-romania-ministrul-sanatatii-avertisment-de-ultima-ora-1149070

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Totusi cred ca vor sa faca o licitatie pentru un "soft" nou pe bani multi plus fonduri europene plus plus. Au aparut baieti noi pe piata afacerilor cu statul dupa ce Sebi Ghita a plecat.

Vezi: https://trencadis.ro/e-guvernare.html si te mai uiti la studii de caz.

Trebuie sa dea cineva drumul la robinet.

Ps: sistemul de carduri de sanatate si retete este facut de defunctul(sau inca se mai zbate) teamnet. Ca si sistemul pentru verificarea cnpurilor la vot, ca si sistemul integrat pentru cazier de la m.a.i samd.

Cei din spitalele de stat cred ca au maxim xp, nu stiu daca merg softurile pe ceva mai nou.

De investigat.

Edited by gigiRoman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...