Jump to content
Neil

19.5 Volts and 7.5 Amps and no smoking motherboard

Recommended Posts

Salut! Sunt un iubitor al electronicii, insa ca nivel nu prea sunt la un nivel inalt in domeniu. Incerc mereu sa invat ceva nou, iar din pacate munca mea nu are nimic in comun nici cu electronica, nici cu informatica, asa ca merg cu pasi marunti. Din cand in cand imi place sa iau cate un laptop "faulty" de pe net si sa incerc sa ii repar main board-ul, asta e cea mai mare provocare pentru mine,ca sa zic asa. Am hot air gun,alimentator de laborator, tester si cam tot ce trebuie pentru nivelul meu basic de cunostinte(osciloscop nu am si nu prea stiu sa-l folosesc in practica, doar teoretic). Pana acum am reusit sa repar cateva placi schimband diverse circuite integrate arse, cum ar fi Super I/O sau alte circuite de power management, o data am gasit doar un condensator ceramic in scurt. Recent am luat un Dell Inspiron 1750 care avea practic charging port-ul topit, l-am desfacut si am descoperit ca placa are un scurt circuit net imediat dupa al doilea MOSFET de protectie, insa nu stiu ce anume e scurt-circuitat. Am mai gasit in trecut scurt-circuituri folosind alimentatorul de laborator, bagam pe charging pot 19v si vreo 1,5 amper si piesa cu "scurtu" imediat se supraincalzea. E, surpriza, placa mea a inceput sa traga acest curent si nu se incalzea deloc, am ridicat curentul pana la 7.5 A si nimic,ramane rece ca gheata. Am dezlipit si toate bobinele care alimenteaza circuitele integrate si degeaba,trage toti amperii aia si caldura nimic. Imi puteti da un hint unde pleaca acesti amperi? Legile fizicii zic ca energia nu dispare, insa aparent, placa mea nu stie despre aceasta lege, inghitind la energie cu carul si fara nici un return. Sper ca am fost explicit. Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Daca iti trage maxim din sursa pe 19V si nu se incalzeste nimic ai scurt ferm. Asta inseamna gen bile, arsa intre straturi, sau mosfet ars SDG direct pe bara de 19V. 

 

Incearca sa tii palma pe toata placa de baza si sa dai 19V si curent maxim unde ai scurt dar in impulsuri. Faci "scurt" de 2-3 ori pe secunda si vezi daca simti ceva. 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, bubu2005 said:

Pune petrol si atunci se vede mai bine unde se evapora

Am pus petrol si nu se evapora nicaieri petrolul.

 

14 hours ago, aelius said:

Cum adica "unde pleaca amperii" ?

 

a. Ai un ampermetru in serie cu consumatorul si stii ca-i absoarbe?

b. Stii doar cat dai tu din sursa si nu ai nicio idee daca consumatorul tau are sau nu consum?

 

 

Am ampermetrul din sursa care imi zice cat se consuma si cati amper am pus eu limita ca sa nu dea mai multi. Placa efectiv absorbea acei amper. in plus cand puneam cablurile de alimentare pe placa de la atata amar de curent imi facea arc ca la aparatul de sudat :))

9 hours ago, madastar18 said:

Poate ai un traseu intrerupt pe undeva, uita-te mai atent cu o lupa. Folosesti multimetrul ca sa vezi valorile de alimentare? Poti pune cateva poze high pics?

Imposibil. La traseu rupt este circuit deschis, deci nu are cum sa traga curent. Si la scurt net pe placa valorile de alimentare tind spre zero, deci e inutil sa masori sub tensiune cu multimetrul ceva in asa conditii.

2 hours ago, sicilianul said:

Daca iti trage maxim din sursa pe 19V si nu se incalzeste nimic ai scurt ferm. Asta inseamna gen bile, arsa intre straturi, sau mosfet ars SDG direct pe bara de 19V. 

 

Incearca sa tii palma pe toata placa de baza si sa dai 19V si curent maxim unde ai scurt dar in impulsuri. Faci "scurt" de 2-3 ori pe secunda si vezi daca simti ceva. 

Corect, era un MOSFET de la un power supply in scurt-circuit, din ala cu 4 picioruse pe fiecare parte, si 3 sunt impreuna lipiti de o parte, alti 4 lipiti impreuna pe alta parte iar gate-ul e singur. Sunt construiti sa traga multi amper fara sa se incalzeasca, de asta au pinii lipiti impreuna, si probabil de asta nici nu se incalzea deloc. L-am gasit abia dupa ca am inceput sa scot toti MOSFET pe rand de pe placa pana l-am gasit pe cel cu pricina. la al 6-lea l-am nimerit :) . Am comandat deja modelul de tranzistor de pe net, acum astept comanda. Multumesc de hint!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...