Jump to content
mecgregor

Se poate conecta un server vps/vpn wireless?

Recommended Posts

Salut, doresc sa realizez un calculator pe care sa il folosesc ca server de vps/vpn, ca sistem de operare o sa folosesc pfsense sau centos (inca nu m-am decis)+openvpn(probabil).

Dar am o nelamurire in legatura cu posibilitatea de conectare a serverului prin wireless la router(). Tin sa mentionez ca  1)o sa folosesc probabil o placa de retea interna(pci) sau un adaptor, dar cu capabilitati de wireless, 2) nu ma intereseaza daca viteza o sa fie groaznica, stiu ca pe o conexiune cablata la router lucrurile pot fi mai simple.

 

Sunt curios daca acest lucru este posibil atat software(drivere, probleme la configurare, conectarea din retea la server ) cat si hardware(este o placa de retea capabila de asa ceva?).

Edited by mecgregor
gresala la compunere
Link to comment
Share on other sites

Ori nu te-am inteles eu, ori s-ar putea sa faci confuzie intre niste termeni. VPS(server virtual) VPN(retea virtuala). Oricum ar fi.. ai avea nevoie de o solutie de virtualizare(cauta despre openstack, proxmox). Daca vrei sa folosesti bare metal, nu ai nevoie de virtualizare.

Toate *NIX-urile pot fi conectate wireless. Nu stiu ce hardware ai la dispozitie dar fereste-te de BSD-uri (FreeBSD, OPNSense, pfSense etc) asta daca nu poti sa folosesti ZFS(trebuie un pic mai mult RAM), alftel folosind UFS la intreruperi de curent sistemul nu iti mai booteaza si va trebui sa ii faci debugging manual(ceea ce inseamna ca nu il poti folosi headless)

Legat de openvpn... informeaza-te si despre wireguard. S-ar putea sa te surprinda si sa il alegi pe el pana la urma.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri si pareri!

@dimss la confuzia dintre vps/vpn ma referam la utilizarea unui vps pentru a hosta vpn(dupa mai mult research  am vazut ca nu e atat de safe ), multumesc despre recomandarea wireguard, eu aveam in gand Openswan ca alternativa la openvpn dar wireguard pare o optiune mai buna, ca hardware ma gandeam la ceva simplu cu 4/6GbRAM cu consum destul de mic dar ca placa  de retea am un asus ac51 dualband sper sa nu intampin dificultati da configurare, despre zfs cat  ram recomanzi?

Link to comment
Share on other sites

Din ce am văzut pt ZFS se recomanda de la 8GB in sus.

Daca vrei ceva mic pt un VPN si alte lucruri ușoare la CPU ți-aș recomanda un Raspberry Pi 4 cu 4GB la RAM; din experiență îți zic că merge bine pe el și Kali și BlackArch și e relativ ieftin în comparație cu alte soluții (aprox 300 de lei)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...