Jump to content
Sign in to follow this  
Pestilence

Lucian Constantin Pavel - Fake News Covid-19 - Facebook

Recommended Posts

Contul Facebook Lucian Constantin Pavel este folosit pentru propagandă în defavoarea opozanților PSD și pentru a promova idei menite să scadă încrederea populației în guvernarea actuală.

 

Este un cont fals, sau este într-adevăr contul persoanei în cauză?

Nu știu. Nu am mers într-atât de departe cu căutările.

 

Backup postare: https://imgur.com/a/mbLbEvJ

 

Sursa de la care este posibil să fi pornit povestea: https://www.affaritaliani.it/blog/cose-nostre/covid-19-le-autopsie-non-vanno-fatte-ordine-del-ministero-della-salute-671347.html?fbclid=IwAR29jiq5E1FWdpYZNkE0532QVxO0Ao-YN3Ajq8H1unKDP5A8xeU4R6Z2T3o

 

Am ales acest exemplu pentru că se pot observa semnăturile uzuale de fake news și de propagandă. Le voi enumera pe cele mai evidente și pe cele care apar la majoritatea acestor știri false și alarmiste.

 

Semnătura #1: "Urgent !!!"

 

Expresiile imperative de la începutul mesajului propriu-zis sunt folosite deseori pentru a capta atenția oamenilor și a le lăsa impresia că trebuie acționat înainte de "marele dezastru". Scopul este de a forța cititorii să dea rapid share postării pentru a o viraliza. Mai țineți minte mass-urile de pe yahoo messenger? Urgent!!! trimite acest mesaj la toată lista ta de prieteni iar google, aol si yahoo vor dona copiilor din Africa câte un dolar pentru fiecare mesaj trimis.

 

Semnătura #2: "Am primit un mesaj de la o doctorità din Italia, cred cà s-a si publicat acum în Italia aceastà veste care va inculpa pe plan mondial OMS -l si toatà sleahta care-l sustine si care a pus în genunchi mapamondul !"

 

Aproape întotdeauna aceste informații alarmante provin dintr-un mesaj primit în particular de la un cadru medical aflat într-o zonă afectată. Chiar și în acest caz pe care îl dezbatem aici, despre acest medic nu se dau informații. Nume, prenume, specializare, în ce spital lucrează, de unde are informațiile. Nu este primul fake news care folosește această rețetă și cu siguranță vor apărea mai multe pe viitor.

 

Semnătura #3: Medicii Italieni au fàcut autopsii, desi li s-a interzis si au gàsit remediul pentru cei infectati cu COVID

 

Nu au fost interzise autopsiile decedaților de COVID-19. S-au impus proceduri speciale pentru a nu se propaga virusul prin sistemele de ventilație atunci când se efectuau autopsiile, dar Italia nu avea încăperi pentru autopsii dotate după cerințele scrise în procedurile obligatorii. Din aceasta cauză numărul autopsiilor efectuate la începutul epidemiei a fost scăzut în Italia. Toate aceste informații pot fi găsite în documentul oficial care a fost răstălmăcit de conspiraționiștii noștri, la pagina 4, punctul 3. A fost ținută în secret această problemă de logistică a Italienilor? Se pare că nu.

 

Semnătura #4: Nu este un virus , ci o BACTERIE , ca cea care dà malaria , de aceea Plaquenilul ( Hidroxiclorochina ) era eficace.

 

Malaria nu este cauzată de o bacterie. Malaria este cauzată de un parazit.

 

Semnătura #5: Schemele de tratament.

 

Schemele de tratament nu sunt universal valabile, nu se pot aplica tuturor pacienților și nu pot fi urmate făra un consult specializat. În afară de asta, există diferite scheme de tratament care deși folosesc substanțe active diferite aduc rezultate asemănătoare în tratarea bolilor. Ținând cont de calitatea informației din postarea respectivă și de faptul că textul este scris de o persoană care nu pare a avea mai mult de 6 clase, valoarea acestei scheme de tratament este nulă și poate duce la complicații nedorite dacă bolnavii decid să urmeze aceste sfaturi.

 

Semnătura #6:  Daca stirea este adevarata, ii vreau pe SC,R si RA in lanturi!

 

După cum spuneam la începutul analizei, Lucian Constantin Pavel este un propagandist. După cum se vede, postarea în sine nu are legătură cu România,  dar Lucian Constantin Pavel cere pedepsirea unor români aflați la conducerea unor instituții de stat pentru deciziile luate de italieni în... Italia.

 

La finalul textului postat de Lucian Constantin Pavel se precizează și numele autoarei textului, Mirela Frometescu. De fapt este un typo, numele respectivei fiind Mirela Fry-Fometescu. Doamna în cauză se pare că este un psihoterapeut ce profesează în Elveția. Deoarece nu am acces la toate postările private ale contului Mirela Fry-Fomescu analiza acestui fake news se oprește aici. Deocamdată.

Edited by Pestilence
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...