Jump to content
ardu2222

Intrebare proiect Arduino

Recommended Posts

M-am gandit sa incep un proiect ca si hobby care sa utilizeze un mic robot arduino asemanator cu cel care urmeaza linia dar in acest caz sa urmeze un semnal radio. Robotul trebuie sa se indrepte intodeauna inspre sursa semnalului radio. Partea practica doresc sa o testez pe o distanta de 500m pentru a respecta normele radio EU. Pentru emitator si receptor am ales banda AM si nu WiFi sau FM. Ce ziceti este posibil? Ce componente si senzori recomandati sa folosesc in proiect?

Link to comment
Share on other sites

Proiectul tau pare sa fie mult mai complex decat crezi tu ca e.

 

In primul rand faci confuzie intre modulatie(fm, am, wifi) si banda radio care sa masoara in MHz/GHz.

 

In al 2-lea rand: Undele radio, in special la frecvente mici(sub-GHz), se comporta foarte bizar. Se reflecta de pereti si patrund prin materiale destul de groase. In plus o antena directionala, care iti poate spune 'de unde' vine semnalul radio e greu de construit. Majoritatea antenelor radio(aka un fir vertical) capteaza semnal din toate directiile.

 

In practica ca sa aflii directia din care vine un semnal radio, cu o precizie rezonabila, se folosesc aparaturi mai complicate. In general(guvenele/armata/unii radioamatori mai bogati) folosesc un array de antene si compara fie faza semnaluluio radio, fie timpul in care semnalul radio ajunge la fiecare antena.

Cunoscand viteza luminii, frecventa semnalului si distanta intre antene poti calcula directia din care vine semnalul.

 

In practica aparatura e scumpa, voluminoasa si greu de instalat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Direction_finding

 

Iti recomand sa incepi cu ceva mai simplu si sa dezvolti de acolo. uite niste proiecte care imi par interesante:

https://youtu.be/kQRYIH2HwfY

https://www.instructables.com/id/Arduino-Flashlight-Following-Robot/

https://create.arduino.cc/projecthub/lbf20012001/sound-location-finder-92e6b0

https://youtu.be/GkXH8ZeeIKY

 

 

LE: daca esti interasat de direction finder un talk ft tare:

https://youtu.be/ZuNOD3XWp4A?t=4464

 

Edited by yoyois
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Experimentul este in aer liber pe camp fara obstacole. Bateriile utilizate la rover duc cam 2 ore de invartit rotile deci autonomie este pentru a se roti in cerc sau pentru a incerca diverse "rute". Oscilatoarele sunt in banda AM identice unul TX altul RX analogice, nu le-am conectat inca la digital. Au 1W puterea pe tranzistor iar in RX pe oscilator ajunge destul. Ma gandeam sa masoare intensitatea semnalului pe baza unui miliampermetru si daca valoarea scade inseamna ca se indeparteaza iar daca creste sa mentina directia, asta realizandu-se din programul microcontrolerului. Stiu ca asa va atinge tinta exacta doar printr-un noroc dar macar sa se apropie de aceasta adica de emitator. Ce zici?

@yoyois

ma voi documenta si pt o abordare mai tehnica din materialele tale. Thk.

Edited by ardu2222
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Kev said:

tu vrei sa faci "floarea Soarelui" 

 

ai pe aici sa te inspiri

 

Realizezi ce cere, si ce-i dai?

ON:

 

On 8/18/2020 at 12:14 AM, ardu2222 said:

Ma gandeam sa masoare intensitatea semnalului pe baza unui miliampermetru si daca valoarea scade inseamna ca se indeparteaza iar daca creste sa mentina directia, asta realizandu-se din programul microcontrolerului.

Trebuie sa tii cont ca cu cat antenele tale au o raza mai mare de transmitere, cu atat deviatia puterii semnalului va fi mai mica pe distante scurte
De ex daca antena ta are raza de 100m, o sa vezi o diferenta la puterea semnalului cant de distantezi 1-2m, dar daca ai raza de ordinul kilometrilor, f posibil ca diferenta puterii semnalului pe distante mici sa fie insesizabila.

As recomanda sa invelesti antena de pe rover in aluminiu, si sa lasi o linie f subtire libera, pe unde sa-ti "intre" semnalul.Folosesti un motoras doar ca sa invarti antena, nu mai pierzi timp si putere ca sa invarti roverul, si e mult mai rapid

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Solutia e mult mai simpla. Ce cauti tu se numeste A.R.D.F. ( Amateur Radio Direction Finding) sau pe scurt Fox Hunting, o ramura a radioamatorismului. De ce ai nevoie. Un emitator si un receptor dotat cu un S metru, adica un indicator de semnal maxim analog sau digital. in cazul tau la iesire cuplezi un modul Arduino ce comanda robotul in cauza. Deasemeni si o antena foarte directiva. Pentru constructie iti recomand doua module RF pe 433 Mhz, le poti achizitiona de la magazinele de unde cumperi si modulul Arduino.

 

Project-Working-and-Interfacing-433MHz-W

 

La receptor adaugi o antena directiva, eu personal iti recomand sa folosesti un magnetic loop, sunt extrem de directive si usor de construit. Aici gasesti datele:

 

https://www.google.com/search?q=70cm+band+magnetic+loop+antenna&oq=70cm+band+magnetic+loop+antenna&aqs=chrome..69i57.12239j0j7&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

 

Tot ce trebuie sa faci e ca sa scrii un program ce mentine directia de deplasare a robotului pe semnalul maxim receptionat.

Daca vrei date mai multe cauta pe un motor de cautare -  Ham Radio ARDF 

Succes

Edited by yo9gjx
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...