Jump to content
RazvanDC

Care este salariul minim in IT in Romania?

Recommended Posts

Nu cred ca mai este atat de relevant cati ani de studiu are cineva ca nu se invata mare lucru in facultate. 

Ca salariu minim nu va luati de pe mizeriile pe care le auziti la TV ca 2000 de EUR sau mai stiu eu ce. 

Eu am inceput cu 1600 RON si aveam destule chestii pe CV. Un 2000-2500 RON as zice ca e ok pentru inceput in RO, avantajul fiind ca in primii ani poate creste repede. 

Poti prinde si mai bine dar e posibil sa nu ai mariri prea dese sau prea mari. Si e posibil ca din cauza cererii unui salariu mai mare sa nu ajungi sa lucrezi undeva unde sa iti placa. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Cand m-am angajat eu pe 1600 RON am cautat ceva si stiam bine mai multe limbaje de programare cu proiecte in portofoliu. Si mai stiam si lucruri de security, pe langa ceva networking, Linux si altele (mi-a placut sa invat citind carti, inca imi place asta). Am aplicat la vreo 80 de firme si am fost la vreo 10-15 interviuri. Nu a fost deloc usor, cum ma asteptam si ma asteptam si la mai mult din punct de vedere financiar din cauza unor povesti auzite, dar realitatea m-a lovit. 

Insa am prins intr-un loc foarte OK pe ceea ce imi placea (pe langa security) la acel moment: C/C++ (nu existau job-uri pe security atunci, sau nu stiam eu de ele).

 

Ce vreau eu sa fac zicandu-va aceste lucruri e sa va aduc cu picioarele pe pamant. Ca va duceti la interviuri, cereti 2000 de EUR si rad aia de voi. Chiar daca ati invatat ceva prin facultate, nu e atat de util in practica cum v-ati astepta. Security nu se face in facultate, deci un maxim 10-15% utilitate in faptul ca aveti o diploma. Daca mergeti pe programare nu veti stii decat limbajul si maxim ati avea 2-3 proiectele care nu se compara cu proiectele Enterprise cu tone de framework-uri si module care se leaga intre ele. Altfel spus, pentru angajatori, fara experienta, valoarea nu este extrem de mare si de aceea nici nu pot da salarii foarte mari din prima. Veti creste treptat, mai rapid la inceput si mai greu ulterior, dar aveti nevoie de rabdare. Legat de salariu, ganditi-va asa: daca ati fi angajatori si ar veni o persoana ca voi la interviu ce salariu i-ati da? 

 

Cred ca mai important decat salariul de inceput sunt alte lucruri: sa te asiguri ca ai colegi OK si ca poti invata de la ei. Sa te asiguri ca e interesant ce face firma ca sa nu lucrezi cu scarba. Sa te asiguri ca proiectele sunt frumoase si ca lucrand la ele vei invata multe lucruri. Si sa va ganditi foarte bine cand alegeti domeniul: ai ales Java? Probabil o sa mergi pe Java toata viata (desi nu e tocmai obligatoriu, va fi destul de greu sa faceti pe viitor o schimbare, mai ales din punct de vedere financiar). 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Problema este următoarea din punctul meu de vedere. Cunosc și eu pe cineva care instalează plugin-uri WP și le mai modifica din când in când CSS-ul și are salariul in mana 3200 RON + bonusuri in București. Tot in Bucuresti știu pe altcineva care are salariu de 5400€ in mana lunar, este senior in Python la o firma românească, însă nu am văzut la nici unul fluturașul ca dovada și de asta am întrebat aici. Eu in anul 2013 m-am angajat la o firma foarte cunoscuta din RO, de fapt reprezentanta sau Reseller pe post de programator php dar când am semnat contractul cei de la resurse umane mi-au zis ca ma încadrează ca tehnician cu 780 RON pe luna din cauza studiilor medii și ca sa ma înțeleg cu șeful cât iau peste aceasta suma. Inca am contractul iti pot trimite pe privat, nu pot sa îl public ca are acord e nedivulgare. Îți dai seama ca am plecat in câteva zile și nu am făcut nici o înțelegere. La interviu am ascultat povesti ca voi primi 1500 RON in primele 6 luni și 2200 după. De atunci am mai lucrat pe Freelancer și pe Upwork și vreau sa fac o comparație dacă se rentează sa reintru intr-o companie din RO sau sa continui pe Upwork unde câștig între 500€ și 800€ lunar dar e variabil și nu îmi convine deoarece am rate, familie, mașina, casa, etc., și doar eu lucrez.

Acum știu și eu ca dai la stat ~30% din câstiguri ca patron + 30% - 40% salarii și mai rămâi dacă mai rămâi cu 30% profit, este și normal din acest punct de vedere sa nu acorzi salarii mari însă cred ca munca in cadrul unei companii ar trebui sa fie proporțională cu câștigul minim de pe Upwork sau de pe alte platforme de lucru in care se specifica venitul pe ora. Totusi multe companii de IT nu plătesc TVA și merg pe credite financiare de lunga durata in care pot sa își configureze clientela și câștigurile încât sa proportioneze balanța salarii - profit și sa ofere un salariu decent. Rămâne impozitul pe profit și salariile poate și ceva investitii in infrastructura dar tot poți plății salarii decente.

Eu bănuiam ca așa este și toată mediatizarea aceasta cu IT-ul este doar o vrajeala ca sa nu rămână firmele multinaționale fără profit și angajați dar totusi am descris mai sus ca sunt și excepții neverificate dar exista probabil. 

Acum ce sa zic salariul minim in construcții este 4000 lei / luna și nu îți trebuie diploma doar sa te pricepi și nu este la fel de periculos ca cel din IT pe termen lung, poate doar o operație de hernie sau accident dar sigur fără probleme cu inima, circulația, oftalmologice și neurologice care pe termen lung implica cheltuieli cât nu ai strâns in toată viața, sau ca și cosmetician sau antrenor spre exemplu este mai rentabil dacă situația din romanika este cea descrisă . Pasiune, frăție, dezvoltare / learning pe bani putini nu poate exista in IT intr-o companie atâta timp cât ai cheltuieli familiale ori personale, doar dacă împrumuți de la colegii de munca :) .

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kev said:

incearca-ti norocul in sectiunea Locuri de munca

INCREDIBIL 🤦‍♂️

( sau cum sa adunam posturi )

 

 

OnTopic:

Am un prieten care lucreaza in Timisoara pentru o firma based in Timisoara  - subsidiara a unei companii in UTAH, US.

La inceput, la fel salariul mic dar cu posibilitate de crestere.

SSG sau SGG - Iasi - salarii destul de bunicele. Un prieten de-al meu a lucrat vreo 5 ani acolo si a ajuns la 1000 Euro prin 2016. Dar solicitant. Ore de lucru extra.

Cumva trebuie sa fii dispus sa lucrezi overtime. Oamenii te platesc pentru overtime clar, dar il faci mort copt overtimeul. Nu prea poti sa dai inapoi. Big Company.

Uite tipul asta din Timisoara de care iti zic face undeva la 3700 pe luna. Dar la 10 e la birou / acasa online iar la 21 il aud ca incepe sedintele cu aia din State. Nu e chiar in fiecare zi asa, dar trebuie sa te sacrifici.

Faptul ca lucrezi ca freelancer e frumos ca iti faci tu programul. Acum ca zici ca se aduna rate/chirie/masina/copil/etc. ... Stii vorba aia: si cu p**a in cur si cu sufletul in rai nu se poate.

Am o prietena in HR in Bucuresti care lucreaza doar pe partea de Coding Head Hunter. Si ca idee le ofera salarii mici la inceput celor care vin din afara. La inceputul anului am discutat cu ea pe tema asta si salariile pentru Bucuresti pentru incepatori plecau de la 1800.. Daca "te fura" de la alta firma - unde esti cunoscut ca rupi fashu in doua, atunci da. Iei bani calumea.

Hope it helps.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, whistler said:

Vad o gramada de oameni care se axeaza pe shopify.

Sincer vb am si eu un tip care ma tot suna din cand in cand sa tot ii mai tweak site-ul de shopify.

PS: nu lucrez in domeniu dar being a jack of all trades never killed anyone.

China si-a redeschis depozitele din Spania, Italia, Polonia si construieste alte 3 depozite in EU. Eu am primit colet din Italia in 48 de ore dupa comanda la usa aici in Romania prin USP, 35 ron transportul. Comanda a fost pe un magazin shopify de dropship. Sunt multumit si voi mai comanda de la ei. Faci o treaba buna ajutand-ui cu magazinele.

Edited by ardu2222
Link to comment
Share on other sites

Daca nu ai 2-3 ani experienta nu cred ca o sa iti dea vreo firma banii aia (la 0-1 an experienta ma refer). Salariu net. In Romania. 

Depinde si ce inseamna "Junior" ca sunt perceptii diferite. Unele companii vad in Junior pe cineva cu pana la un an experienta, altii asa:

- 0-3 ani - Junior

- 3-6 ani - Middle level

- 6-10 ani - Senior

- 10+ - Arhitect (sau altceva)

 

Eu sunt de acord cu aceasta organizare, dar consider ca la salariu trebuie sa fie diferente intre cineva cu 1 an sau 3 ani experienta de exemplu. Dar de la firma la firma difera multe lucruri. Eu la primul meu job pe security am fost din start Senior, ca sa fiu incadrat in grila de salarizare. Bine, acum sa fim seriosi, la valoarea si farmecul meu nici nu se putea altfel :D (N.B. Stiam deja multe lucruri de security si eram in stare sa fac un pentest OK din prima zi). Si ca tot veni vorba, a fost foarte importanta echipa. In acel moment aveam doar un coleg dar de la care am invatat extrem de multe (mersi Adi! :D). 

 

Cat despre in afara, am avut o oferta de la o firma din UK. Era net salariul 2500 lire + 500 lire bonus (in functie de anumite criterii). Si aveam ceva experienta.

Dar sediul era in zona 8 adica "la tara", la periferia Londrei. Si acolo, un apartament cu 2 camere era cam 1200 de lire pe luna, asta daca nu voiai sa stai cu niste refugiati in ghetouri. Acolo, la marginea orasului. Ulterior am inteles ca e foarte important daca esti britanic sau daca esti imigrant, ca se tine cont de asta la salariu. 

 

E de gandit cand decizi daca sa mergi la un job sau nu, peste tot exista avantaje si dezavantaje. Eu luam o foaie si un fix si faceam tabele de comparatie cu avantaje si dezavantaje, atat pe termen scurt cat si pe termen lung (inclusiv salariul, locatia biroului, colegii, proiectele). Ca alt exemplu, la un moment dat am avut 2 oferte: pe security sau pe C++, acelasi salariu. Dar am decis security gandindu-ma la ce imi place sa fac (desi sediul era si este la mama dracu :D)

Link to comment
Share on other sites

@Nytro depinde acum si cum lucrezi, daca lucrezi 1 an php, 2 ani html si css in WP inca un an java si inca doi ani python ori dai peste un patron care te vrea bun la toate si lucrezi cate putin din fiecare nu mai ajungi senior atat de repede. Din ce vad din ofertele angajatorilor cam asta se cauta bun si acolo, bun si dincolo si sa lucreze si sa invete si alteceva intre timp :) E greu asa si mai ales la noi dar nu neaparat numai aici. Stiu ca tu ai inceput de mic autodidact cu html si batch pe urma ti-ai facut un portofoliu fain pe PSC iar dupa ai inceput specializarea, ce sa zic bravo si spor in continuare.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eu am fost angajat cu contract de muncă la 17 ani pe 2800 lei net. Lucram remote din Timişoara pentru o companie din Bucureşti pe React / React Native. Apoi după 8-9 luni am început să merg iar la interviuri şi am fost încadrat ca mid-level la o companie de outsourcing din Timişoara, acolo primeam 8k lei net. Făcusem şi 18 ani între timp şi puteam să lucrez 8h/zi, înainte puteam doar 6 deci e posibil să fii afectat şi asta.
Acum, 1 an şi ceva mai târziu am reuşit să-mi înfiintez PFA fără să am studii şi am trecut total spre freelancing. Viaţa-i bună, dar eu sunt foarte specializat pe Javascript (MERN Stack) şi mai nou am început să experimentez şi cu partea de devops + cloud stuff în AWS, e cam dificilă treaba dacă nu rămâi up to date cu tehnologiile moderne.

Eu am totuşi noroc că am realizat devreme faptul că trebuie să investesc bani în mine ca să pot să fac şi mai mulţi bani. Ca şi resurse, plătesc lunar undeva la $200-250 pe subscripţia de la Frontendmasters + diferite cursuri pe care mi le mai cumpăr de pe Udemy.
 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, c3m3d3 said:

Eu am fost angajat cu contract de muncă la 17 ani pe 2800 lei net. Lucram remote din Timişoara pentru o companie din Bucureşti pe React / React Native. Apoi după 8-9 luni am început să merg iar la interviuri şi am fost încadrat ca mid-level la o companie de outsourcing din Timişoara, acolo primeam 8k lei net. Făcusem şi 18 ani între timp şi puteam să lucrez 8h/zi, înainte puteam doar 6 deci e posibil să fii afectat şi asta.
Acum, 1 an şi ceva mai târziu am reuşit să-mi înfiintez PFA fără să am studii şi am trecut total spre freelancing. Viaţa-i bună, dar eu sunt foarte specializat pe Javascript (MERN Stack) şi mai nou am început să experimentez şi cu partea de devops + cloud stuff în AWS, e cam dificilă treaba dacă nu rămâi up to date cu tehnologiile moderne.

Eu am totuşi noroc că am realizat devreme faptul că trebuie să investesc bani în mine ca să pot să fac şi mai mulţi bani. Ca şi resurse, plătesc lunar undeva la $200-250 pe subscripţia de la Frontendmasters + diferite cursuri pe care mi le mai cumpăr de pe Udemy.
 

sincer sa zici ca:" daca ramai in urma cu tehnologiile ... " inseamna ca nu esti mid dude

Link to comment
Share on other sites

Salutare.

 

Asta cu "salariul minim in IT" e relativă. 

Acum 3 ani m-am angajat în IT mai exact junior sysadmin linux(București), neavând nici cea mai mică treabă cu sistemul ăsta de operare, eram windows-ar convins. Angajatorul presta/prestează servicii de hosting și singurul lucru care l-a făcut să mă angajeze a fost că știam chestii de bază legate de domenii (name servere, registrar etc), pentru că în facultate prin 2009/2011 când mă plictiseam în cămin, m-am apucat sa-mi fac un site și atunci am învățat ceva basic de name servere, registrar, teme, plugin-uri, cât sa fac 3 pagini în 3 culori pe care să cânte o melodie.

M-am angajat cu 2500lei/lună și pot spune că dupa 2 ani mi-am dublat salariul, ceea ce pentru mine este o mare realizare știind de la ce nivel am pornit jobul.

Atâta timp cât iți place ceea ce faci, înveți mai ușor, prinzi mai repede si te auto educi. N-am făcut niciun curs de linux de niciun fel. Am învățat totul de la zero, în timpul programului și extra acasă, pentru că m-a prins din prima eu fiind și o fire perfecționistă căreia nu ii place sa dea chix. Colegii au avut un mare aport fiindcă au știut să-mi explice și să mă facă sa-mi placă să lucrez în linux.

A mai sus cineva asta mai sus : nu cautați din prima salarii de mii euro, ci cautați un mediu care să vă permită să evoluați rapid și eficient, cu colectiv tânăr și pe aceeași lungime de unda cu voi/aceeași mentalitate. Fiți sinceri cu voi, realiști și evaluați-vă real cunoștințele. Înainte să te angajezi undeva, vezi dacă domeniul respectiv are viitor, dacă înveți în permanență lucruri noi, fiindcă rutina și același task-uri zilnice din care nu înveți nimic nou, ucide evoluția voastră profesională. În zilele noastre puteți afla multe informații despre o firmă dinainte să ajungeți la interviu. Am refuzat zeci de interviuri, după ce am citit părerile foștilor angajați, pentru ca în ziua de azi, timpul e foarte prețios.

Nu vă angajați in IT sau în orice alt domeniu, doar că se câștigă bine, fără să existe plăcere/pasiune pentru lucrul ăla pentru că vă mințiți singuri și într-un final eșuați.

 

 

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...