Jump to content
steffen69_

tutorial root

Recommended Posts

  • Moderators

Off: Cumperi un ghiveci cu flori din Kaufland, scoti florile din ghiveci si o sa ai radacini/root-uri catre vrei.

 

Nu te ajuta cu nimic sa ai un root daca ai gasit un script care nu stii ce face pe vreun forum/blog/github repository no-name si mai ales daca nu stii ce este un root. Daca incepi sa dai dos, bruteforce sau spam de pe unul cumparat, te zboara baietii imediat. Daca dai de acasa, te blocheaza RDS-ul.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Poate omul a venit sa invete, haide sa incercam sa il ajutam.

 

- Linux-ul este un sistem de operare, ca si acel Windows pe care il ai. Te ajuta sa faci ceva util cu calculatorul/laptopul, ca sa nu fie doar o caramida.

- Pe Linux, ca si pe Windows, poti crea mai multi useri. Asa cum tu ai un cont pe Facebook/RST sau alte platforme, asa poti avea un cont, user, pe Linux

- Userii de sistem de operare, mai putin comun pe Windows pentru mediul "de acasa", pot fi limitati. Adica un user normal, nu poate de exemplu instala programe

- Pe Windows pot fi aceste limitari de asemenea. Dar exista un user, Administrator, care are permisiuni depline asupra sistemului de operare (de fapt nu e Administrator ci NT Authority/System, dar ideea e aceeasi). Acest user, Administrator, poate instala programe, crea sau sterge noi useri si face multe alte lucruri

- Pe linux acest cont special, cu privilegii totale pe sistemul de operare se cheama "root". Cum am zice noi, romanii, acest root "taie si spanzura"

 

Asa cum tu ai Windows pe calculator/laptop si ai un cont cu privilegii de Administrator, asa ai putea sa iti instalezi Linux in loc de Windows si sa ai "root". Dar nu e nevoie sa stergi Windows-ul, tehnologia a evoluat si poti rula cam orice sistem de operare, inclusiv Linux, in ceea ce se cheama "Masina Virtuala". Adica descarci un program ca VMWare Player sau VirtualBox si acestea, in "interiorul" lor, iti permit sa instalezi un alt sistem de operare fara sa pierzi nimic din ce ai. Astfel, poti instala simplu si rapid Linux intr-o masina virtuala. Cauta pe Google "How to install Ubuntu", unde Ubuntu e o versiune de Linux mai simplu de inteles, cu interfete grafice. Si asa poti invata Linux.

 

Acum ca am stabilit ce e un "root", putem trece la problema ta. Tu vrei acest root cu un anumit motiv. Care ar fi acela? Daca ai gasit vreun tutorial de "hacking smechereste za boss cum sa faci miliarde" si acolo ai vazut de acest "root", ar trebui sa alegi o alta sursa de informatii. 

Nu credeam, sau cel putin speram, ca mai sunt la moda mizeriile astea care se faceau acum 20 de ani.

 

Ca o completare, asa cum tu iti instalezi o masina virtuala cu Linux, asa multe persoane au sistemele Linux expuse in Internet. RST Forums este un exemplu. Este un server cu Linux, expus in Internet. Ceea ce inseamna ca noi, cei din echipa RST, ne putem conecta la el si sa avem "root". Ce facem cu el? Ne asiguram ca forumul merge cum trebuie, ca este actualizat si spargem NASA de 2-3 ori pe saptamana. Ok, am glumit la partea cu NASA. Deci nu facem nimic "interesant".

 

Ce se poate intampla e ca "baieti rai" de pe Internet sa ghiceasca parola de root (nu te complica la RST, nu o sa mearga, nu stie nimeni cum il cheama pe cainele meu Rex care e si parola la "root"). Aceste persoane obtin acces la servere de pe Internet cu acces "root" (deplin) sau mai limitat. Ce pot sa faca? Sa aiba acces la ce date sunt pe acel server. Ce altceva? Sa il foloseasca ca sa faca diferite atacuri idioate, gen sa atace alte servere, sa trimita mail-uri cu spam sau multe alte porcarii. 

 

Cand am zis ca poti cumpara de la DigitalOcean sau Vultr un root cu 5 $ nu am glumit. Poti cumpara cu 5$ un VPS (Virtual Private Server), adica o masina virtuala expusa in Internet, te poti conecta la ea si loga ca "root" si sa faci ce vrei cu ea. E modalitatea cea mai simpla. Insa daca vrei sa faci "nasoale", cel mai probabil VPS-ul o sa fie inchis rapid.

 

Sugestia mea e sa te gandesti daca "merita". Oare o sa sara milioanele de dolari pe tine daca faci asta? Probabil ca nu. Vine cu niste riscuri la pachet, merita? Probabil ca nu. Stii bine ce faci si stii cum sa te feresti sa nu fii prins? Probabil ca nu. 

 

Asadar, ca o concluzie, invata mai intai despre ce e vorba si o sa iti dai seama ca e o "mizerie".

  • Like 1
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Ce a zis @Nytro e o mizerie destul de necesara in multe "legale" sa spun asa poti instala mysql mai bagi si ceva site mai experimentezi pe propriul root fara ca cineva sa te ia la vizor ca le-ai gaurit rootul vezi cum e sa pui un site complet sa ruleze poti testa sa vezi unde are bube sa stii ce te asteapta cand site-ul spre exemplu o sa ii dai drumu pe piata asta un mini exemplu dar fireste poti face mult mai multe dar daca pornesti de la zvonul vreunui hacker de carton care are in cap doar " root/scan/spam" incepi cu stangu daca consideri ca si tu la randul tau esti hacker :)) pune mana invata ce bun nu ce gasesti sau gaseai pe mirc marii hackeri care se bucurau la cateva roate sparte de fisierul pass.txt din scanner-ul de rooturi :))) nici macar nu isi bateau ei capul sa obtina accesul :)) dar erau rotunzi si fite de mari hackeri ca si femeile din ziua de azi... Nu mai stiu de ceapa mananca Onion Rings :)) si morcovi habar nu au Baby Carrot :)) na un start daca crezi ca te descurci sa le folosesti :))comenzi linux :))

 

Edited by FaNt0maX
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...