Jump to content
Nytro

De la 1 ianuarie ne așteaptă schimbări la plata cu cardul

Recommended Posts

De la 1 ianuarie ne așteaptă schimbări la plata cu cardul

28/12/2020
 
 
bcr card

Consumatorii vor confirma tranzacţiile online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european prin autentificarea strictă, anunţă sistemul bancar din România, care va implementa noi protocoale de securizare a plăţilor electronice, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

 
”Sistemul bancar din România implementează noile protocoale de securizare a plăţilor electronice, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, sporind astfel protecţia şi confidenţialitatea datelor financiare ale consumatorilor care efectuează tranzacţii online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european. Astfel, consumatorii vor confirma prin autentificarea strictă tranzacţiile online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european”, arată Asocaţia Română a Băncilor (ARB), scrie spotmedia.ro.
 

Această reglementare unitară pentru toţi consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) şi este preconizată să contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi să dinamineze plăţile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul.

”România este unul dintre statele europene în care plăţile în numerar ocupă o pondere covârşitoare, iar creşterea securităţii plăţilor electronice ar putea potenţa trecerea la o economie digitalizată în trend cu celelalte economii europene. Creşterea gradului de adoptare a plăţilor electronice va contribui la limitarea economiei subterane”, arată ARB.

Noi protocoale de securitate în platformele comerciale online

 

Băncile şi comercianţii participanţi la sistemul de plăţi din spaţiul economic european implementează cerinţele legale, aplicând, respectiv, permiţând aplicarea unor metode de autentificare conforme cu aceste cerinţe. Astfel, comercianţii online trebuie să solicite autentificarea plăţilor prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Biometrie sau parole stricte

Pentru a avea o experienţă cât mai uşoară, biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaştere facială) poate fi o opţiune de autentificare a tranzacţiilor, autentificare care are loc în aplicaţiile băncilor de internet/mobile banking/aplicaţiile de semnare tranzacţii (e-token) /wallet-uri.

Aceasta a înregistrat o adopţie accelarată din partea consumatorilor, fiind considerată o metodă simplă şi rapidă de a efectua tranzacţiile în siguranţă, iar noi încurajăm consumatorii să utilizeze aceste metode puse la dispoziţie de către băncile emitente din România, spun reprezentanţii sistemului bancar.
 

Pentru consumatorii care nu au acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa şi alte opţiuni de autentificare a tranzacţiilor, de tipul unei parole statice. Fiecare emitent de carduri din România a comunicat deja sau umează să comunice clienţilor proprii care sunt metodele de autentificare a tranzacţiilor online cu cardul şi care sunt modificările aduse fluxurilor actuale.

ARB spune că metodele de autentificare care respectă cerinţele SCA sunt următoarele, lista nefiind exhaustivă:
  • autentificare şi semnare în aplicaţia de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;
  • cod primit prin SMS + parolă statică (opţiune de back-up în condiţiile în care clienţii nu au acces la aplicaţia de internet banking);
  • cod primit prin SMS + amprentă;
  • cod generat într-o aplicaţie de semnare tranzacţii (e-token) + amprentă.

 

Având în vedere posibilitatea acordării unor derogări privind instituirea unei perioade de tranziţie în implementarea acestei măsuri de autentificare a plăţilor în anumite state europene, există riscul ca pentru o parte din tranzacţiile transfrontaliere, clienţii să întâmpine dificultăţi în realizarea acestora.

 

Sursa: https://newsbucuresti.ro/de-la-1-ianuarie-ne-asteapta-schimbari-la-plata-cu-cardul/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Active Members
39 minutes ago, Wav3 said:

La ING deja se face confirmarea tranzactiilor prin internet banking. Bagi datele de card pe site si apoi, in loc de 3d secure, te pune sa confirmi pe telefon logandu-te in aplicatie.

 

Ieri, cand am adaugat niste bani pe Revolut, trebuia sa ma loghez pe aplicatia celor de la ING (Home Bank) si sa confirm acest lucru...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...