Jump to content
Nytro

Justiţia britanică a decis extrădarea lui Julian Assange în SUA, unde va fi judecat pentru spionaj

Recommended Posts

Justiţia britanică a decis extrădarea lui Julian Assange în SUA, unde va fi judecat pentru spionaj

20.04.2022 14:28
Julian Assange, în 2017, pe vremea când încă se afla în ambasada Ecuadorului la Londra. Julian Assange, în 2017, pe vremea când încă se afla în ambasada Ecuadorului la Londra. Foto: Getty Images
 

Justiţia britanică a autorizat în mod oficial extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange pentru spionaj, informează AFP.

Tribunalul Westminster Magistrates de la Londra a emis în mod oficial o ordonanţă de extrădare a lui Assange şi revine acum ministrului de interne Priti Patel să o aprobe, deşi avocaţii apărării mai pot încă să facă apel la Înalta Curte.

Prins într-o îndelungată saga judiciară, australianul este căutat de justiţia americană care vrea să-l judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan, conform Agerpres.

 

În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că dezvăluirile au pus în pericol viețile a sute de oameni și că Assange era conștient de acest lucru.

Urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, el riscă 175 de ani de închisoare, într-un caz denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului drept un grav atac împotriva libertăţii presei.

Pe 14 martie, Julian Assange a văzut dispărând una din ultimele sale speranţe de a evita extrădarea, odată cu refuzul Curţii Supreme britanice de a-i examina recursul.

Editor : M.L.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/justitia-britanica-a-decis-extradarea-lui-julian-assange-in-sua-unde-va-fi-judecat-pentru-spionaj-1912295

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...