Jump to content
colt.1911

[tutorial] Lipirea componentelor electronice

Recommended Posts

Lipirea cu fludorf a componentelor electronice.

Reguli:

1.Daca lipesti componente sensibile (gen integrate pt placi telefoane)nu folosi mai mult de 40w ca parlesti ori placa ori componenta.

2.Instrumente de folosit pentru a lipi:

- letcon (ala de arata ca un stilou,de la 20 Ron in sus,eu tin unul de 40w cu 12 volti curent continuu;legat la un transformator )

- statie de lipit (de la 80 Ron in sus preferabil de la pro's kit SS-201E variabila de la 4 la 14W)

- pistol de lipit (atentie ca alea vechi au curent pe ansa de cupru si nu e vorba ca te curenteaza cat e ca iti poti scurtcircuita placa saucomponenta).

- letcon portabil pe baza de gaz (consuma al dracu de mult gaz) sau pe baza de baterii (3 AA pe care ati ghicit ca le consuma la fel de repede).

3.Nu te manca sa atingi varful in timpul functionarii (daca la vederea celor 2 litere magice "S&M" te exciti poti sa treci cu vederea aceasta regula).

4.Dupa multe lipituri, ai sa vezi ca ori nu se mai incalzeste varful atat de tare si nu mai poate topi,ori e innegrit. Tu cand esti murdar pe maini te speli, nu ti le tai cu securea,asa-i? Rugamintea mea:

NU FI TARAN!!! Nu pili,nu taia cu cutitul, sau cu lama varful si nici nu-l lovi!

Spun asta pt ca exista zeci de zevzeci care o fac! varful se curata astfel: se topeste putin fludorf pe varf, dupa care se scutura excesul pe un ziar si apoi fie se inmoaie intr-un burete galben special imbibat cu apa (de preferat distilata) fie se inteapa buretele metalic care e un pic mai scump, dar il prefer celui cu apa deoarece nu expune varful la oscilatii prea mari de temperatura.

5.Foloseste ceva care sa tina pe loc ceea ce lipesti (helping hands sau o menghina).

6.Exista componente sensibile la caldura.Foloseste ceva pe post de radiator; multi recomanda o penseta.

7.Ai grija pe unde uiti letconul! ai multiple choice: arzi masa,mana ta ,cablul letconului, matza proasta care tocmai s-a urcat pe masa si-l miroase sau la cu laba-n el (si matza poa sa fie si proasta care are chef de faking si se urca peste tine cand de-o data da cu mana-n el... vai.m-am ars)....intelegi ideea. daca ai statie ori il pui in suport,ori poti sa iti iei un suport de letcon (vreo 15 lei).

8.Daca faci un montaj incepe cu componentele mici.ca o sa-ti bagi daca incepi cu alea mari :D

9.Nu topi prea mult fludorf pe varf ca are obieiul prost de a se curge in picaturi si daca ti-au curs pe covor te pupa mama daca sunt pe maini atunci ori urli vre-o 10-20 de secunde ori....vezi paranteza de la 3.

10.Nu folosi fludorf vechi.strici varful si face contacte proaste.nu folosi sacaz.fludorful nou se vinde la 2,5 ron 10 grame.cu care lipesti o placa de baza intreaga.si pe mijloc are flux care e de 10 ori mai bun decat sacazul.

11.Nu inspira fumul.plumb,kkt,plamani,creier,cancer&shit.(apropo,NU manca fludorf! am dat de un exemplar caruia ii placea sa roada bucatele mici pe motiv ca ii place textura metalului printre incisivi.tembel...)

12.O lipitura trebuie sa durezi minim posibil.Si cand lipesti nu lua fludorf pe varf si apoi sa incerci sa-l "lipesti" pe terminatiile componentei. Se face in felul urmator:

1.pui varful la baza legaturii;

2.atingi firul de fludorf de terminatia legaturii,varf si placa pe care vrei sa lipesti, dar putin, pt ca fludorful "migreaza" in legatura.

3.ridici firul si apoi varful.

4.nu misti componenta pana nu se raceste

1,2,3 trebuie facute in aproape o secunda si racirea 5-10 sec. maxim.

13.Curata in permanenta varful si dupa ce termini de lucrat si ai facut-o,ia un bob mic de fludorf si apoi scutura letconul astfel incat sa ramana un strat subtire de fludorf pe varf.

14.Cand vrei sa lipesti doua fire unul de celalalt asigura-te ca le vei si izola (eu unul prefer sa nu folosesc izolierband iau tub termocontractiv pe care il tai cat sa izoleze apoi il bag pe unul din capetele firelor pe care vreau sa le lipesc); rasucesc capetele neizolate ale cablurilor strans unul peste altul si apoi urmez pasii 1-4 de la 4.fludorful ar trebui sa "intre singur" si sa formeze o pelicula peste imbinare. Aici nu conteaza timpul petrecut. apoi las sa se raceasca bine lipitura,aduc tubusorul termocontractiv peste lipitura si incalzesc cu o bricheta miscand flacara pe toata suprafata tubului, avand grija sa o fac in reprize pt ca altfel topesc ori izolatia de jur imprejur,ori chiar tubul.

credit :How To Solder - Soldering Tutorial

va recomand "pro's kit" ca firma de referinta (vitacom.ro ,scuze de reclama),cu toate ca weller sunt cotate ca fiind cele mai bune,dar si cele mai scumpe...

Sper sa va foloseasca.

Va Urma!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...