Jump to content
Usr6

inteligenta artificiala

Recommended Posts

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan sunt la un pas de a realiza inteligenta artificiala: au creat microorganisme virtuale care sunt capabile sa se reproduca.

Micutele fiinte virtuale se numesc "avidieni" si traiesc intr-un mediu generat de computer, controlat de cercetatorii din Michigan, relateaza The Telegraph.

Acestea sunt capabile sa se reproduca, insa in loc sa copieze cod ADN, copiaza cod de computer. Codul nu este insa copiat perfect, asa ca apar erori care dicteaza noul comportament al avidienilor care se "nasc". Tot codul computerului este cel care controleaza cat de bine sau cat de rau se vor descurca in mediul virtual.

Cercetatorii au efectuat si experimente cu avidienii, punandu-i sa traiasca intr-o retea de celule. Avidienii au fost pusi la un capat al retelei unde nu se afla mancare si au inceput sa se reproduca. Dupa o suta de generatii, o mutatie a facut ca avidienii sa se miste inspre capatul unde era mai multa hrana, unde s-au reprodus rapid si au avut mai multi "urmasi".

Dupa mii de alte generatii, avidienii au reusit sa-si dezvolte chiar si o memorie rudimentara, miscandu-se catre hrana pe o traiectorie in zig-zag, schimband directia atunci cand greseau traseul. Pentru a face asta, trebuiau sa fie capabili sa deosebeasca o celula de alta.

"Pentru a face asta, trebuie sa ai o inteligenta rudimentara. Trebuie sa si evaluezi situatia, sa iti dai seama ca nu mergi in directia care trebuie, sa te reorientezi si sa evaluezi din nou", explica Robert Pennock, unul dintre oamenii de stiinta care coordoneaza experimentele.

Alte exeperimente au aratat ca memoria micutilor avidieni chiar functioneaza, acestia fiind capabili sa urmeze instructiuni si sa faca ceea ce au mai facut in alte celule.

Cercetatorii sustin ca astfel se arata cum a evoluat inteligenta: capacitatea de a rezolva probleme simple de directie depinde in primul rand de memoria pe termen scurt, chiar si la fiintele artificiale.

Specialistii vor acum sa creeze fiinte virtuale si mai complicate, care sa simuleze activitatea neuronilor intr-un creier artifical, pe baza unor ecuatii.sursa

Link to comment
Share on other sites

O sa ne dam foc pc-urilor daca o sa fie asemenea virusi...oricum este un progres.Vom Putea bea bere la volan in viitoarea dacie cu AI (una dintre aplicatiile posibile pentru AI) in timp ce ne duce pe plajele curate din Tataia (T=M) (plaja curatata de roboti)

ps: AI = artificial Intellgence

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...