Jump to content
Cheater

Revista Time: 2045, anul in care oamenii ating nemurirea

Recommended Posts

Ne apropiem de momentul in care masinile vor deveni mai inteligente decat oamenii. Cand acest lucru se va intampla, trupurile noastre, felul cum gandim, intreaga civilizatie vor fi transformate complet si ireversibil. Sfarsitul civilizatiei, asa cum o stim noi, este la doar 35 de ani distanta, este de parere celebrul inventator si futurolog american Ray Kurzweil.

1297435849.jpgComputerele devin din ce in ce mai rapide, intr-un ritm din ce in ce mai accelerat. La un moment dat, ele vor fi capabile sa "copieze" inteligenta umana, va fi momentul in care ia fiinta inteligenta artificiala.

"Creierele" robotizate vor emula tot ceea ce face creierul uman, vor trece de la stadiul de calcule aritmetice la actiuni artistice. Vor compune muzica, vor scrie cartile, vor conduce masinile si vor putea aprecia valoarea unui tablou.

Kurzweil spune ca din acel moment, nimic nu va opri computerele sa devina din ce in ce mai puternice, vor continua sa se dezvolte pana intrec inteligenta umana, fara drept de apel.

Ritmul de dezvoltare va creste si el, pentru ca vor prelua procesul de dezvoltare din mainile inferiorilor creatori umani.

Daca un computer super-inteligent va prelua rolul de inventator, va lucra cu o viteza uimitoare, va putea experimenta si analiza cantitati imense de informatii, fara niciun efort.

Aceasta este una dintre probabilitati. Comportamentul acestor masini cu care am putea ajunge sa impartim planeta este imposibil de prezis.

Exista totusi o sumedenie de teorii alternative. Spre exemplu, poate ca aceste tehnologii ne vor ajuta sa ne extindem abilitatile intelectuale, asa cum masinile sau avioanele ni le extind pe cele fizice.

Sau este posibil ca robotii viitorului sa ne ajute sa incetinim procesul de imbatranire. Am putea, totodata, sa ne importam constiinta in computere si sa traim, ca un software, o viata virtuala, fara sfarsit.

Sau asa cum arata majoritatea filmelor hollywoodiene de gen, robotii s-ar putea razvrati si ar planui anihilarea noastra, potrivit unui articol publicat in Time.

Oricate teorii s-ar trasa, pe aceasta tema, toate au un lucru in comun - viata speciei umane nu va mai fi nici pe departe ca cea de acum.

Aceasta transformare are deja un nume: Singularitatea.

Desi pare desprinsa dintr-o carte SF, ideea are nevoie de o evaluare temeinica si sobra, fiind vorba de o ipoteza serioasa cu privire la viitorul vietii pe Pamanat.

Pentru intelegerea acesteia, oamenii sunt dispusi sa plateasca sume importante. Exista deja o Universitate a Singularitatii, gazduita de NASA si sponsorizata de Google.

Termenul de "singularitate" este imprumutat din astrofizica, unde se refera la un punct in spatiu-timp din interiorul unei gauri negre, in care legile fizicii nu se mai aplica.

Cine este Ray Kurzweil 1297435956.jpg

Ray Kurzweil s-a nascut in Queens, din parinti evrei care au reusit sa paraseasca Austria inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Unchiul sau, inginer la Laboratoarele Bell, l-a invatat pe micul Ray bazele stiintei informatice. La 15 ani, scrie primul program pe computer.

Cinci ani mai tarziu, in primul an de studentie in cadrul MIT, Kurzweil pune bazele unui program de repartizare a absolventilor de liceu in universitati.

In scurt timp, vinde compania pe 100.000 de dolari.

Kurzweil a construit prima masina de citit pentru orbi, care se folosea de un computer pentru redarea audio a textelor cartilor.

In total, detine 39 de patente si 19 titluri de Doctor Honoris Causa. In 1999, presedintele Bill Clinton i-a acordat Medalia pentru Tehnologie.

In paralel, Kurzweil si-a consolidat cariera de futurolog, ipostaza din care a publicat mai multe carti in ultimii 20 de ani.

Cea mai recenta dintre ele, "Singularitatea este aproape", a devenit best-seller cvasi-instantaneu.

Bill Gates l-a numit "omul care poate prezice cel mai bine viitorul inteligentei artificiale".

Interesul lui Kurzweil pentru viitorul ciber-organic al umanitatii a inceput in anii '80, ca o problema practica.

El vroia sa masoare ritmul de progres al tehnologiei, pentru a se asigura ca isi lanseaza inventiile la timpul potrivit.

"Pana si marile inventii pot da gres, daca sunt lansate inainte de timpul lor", spune futurologul, pentru Time.

Pe langa legea lui Moore, care spune ca numarul de tranzistori care pot fi plasati pe un circuit integrat se dubleaza o data la doi ani, Kurzweil a studiat si progresul puterii de calcul, masurat in milioanele de instructiuni pe secunda care pot fi cumparate cu 1.000 de dolari.

Comparand cele doua traiectorii, Kurzweil a ajuns la concluzia ca progresul tehnologic este un proces exponential si nu liniar. Curbele exponentiale incep timid si se ridica deodata, tinzand spre infinit.

Aceste analize l-au dus la predictiile conform carora creierul uman va putea fi reprodus complet pana la mijloc anilor 2020.

Pana in 2030, computerele vor fi capabile de o inteligenta asemanatoare cu cea umana.

In 2025 ani, datorita cresterii puterii de calcul si reducerii de costuri, cantitatea de inteligenta artificiala creata va fi de un miliard de ori mai mare decat suma intregii inteligente umane de astazi.

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte1297436048.jpg

La Summit-ul Singularitatii din 2010, care a avut loc la San Francisco, au participat experti in psihologie, neurologie, nanotehnologie sau biologie moleculara.

Unul dintre subiectele discutate a fost prelungirea vietii.

Aubrey de Grey, cel mai cunoscut cercetator in gerontologie din lume, vede imbatranirea ca un proces al acumularii de deteriorari.

"Corpul uman este o masina cu mai multe functii, care de-a lungul timpul se uzeaza. In principiu, aceasta deteriorare poate fi reparata periodic", a afirmat specialistul pentru Time.

Kurzweil crede ca odata ce apare inteligenta artificiala, aceasta va putea sa combata, cu ajutorul nanotehnologiilor avansate, problemele asociate cu imbatranirea corpului uman.

Si totusi, replicarea creierului uman ar putea sa nu se faca nici in viitorul apropiat.

Arhitectura neurochimica care genereaza haosul efemer pe care il numim constiinta ar putea fi prea complicata pentru a fi construita din silicon.

Institutul de Singularitate pentru Inteligenta Artificiala, fondat de Kurzweil si sustinut de Peter Thiel (fost CEO Paypal si printre primii investitori ai Facebook), are ca scop sa se asigure ca dezvoltarea inteligentei artificiale se va duce intr-o directie "prietenoasa".

Nu trebuie sa fii super-inteligent sa intelegi ca introducere unei forme superioare in propria biosfera este o eroare darwiniana de baza.

Primele semne de adeverire?

In viziunea lui Kurzweil, biotehnologia si nanotehnologia ne dau puterea de a ne manipula corpurile si lumea inconjuratoare, la nivel molecular.

Progresul accelereaza la cote greu de imaginat si fiecare ora ar putea aduce o noua descoperire.

Genomul uman devine un simplu cod, care poate sa fie testat, optimizat si la nevoie, rescris. "In cateva secole, vom fi re-construit si saturat toata materia din univers, acesta este destinul nostru ca specie".

Este imposibil de spus cu exactitate ce se va intampla, insa semne ale singularitatii pot fi vazute si astazi. Acum cinci ani, nu existau 600 de milioane de oameni care sa-si traiasca viata sociala pe o retea electronica. Acum avem Facebook.

Acum zece ani nu vedeam oameni care sa citeasca, sa scrie, sa se orienteze in spatiu tinand in mana "proteza digitala" conectata la o retea. iPhone-ul acum este aprope un must-have.

Potrivit Time, 30.000 de bolnavi de Parkinson au implanturi neurale, Google experimenteaza masinile care se conduc singure, peste 2.000 de roboti lupta alaturi de oameni in Afghanistan, iar in cateva zile un super-computer facut de IBM dotat cu o forma incipienta de inteligenta artificiala va participa la un concurs de cultura generala.

Telefonul mobil de astazi este de 1 milion de ori mai mic si mai ieftin decat ceea ce avea MIT acum 40 de ani. Avand acest lucru in minte, cum ar putea arata lumea, peste 40 de ani?

Articol de Andrei Ciltaru

Sursa: Bloombiz

Link to comment
Share on other sites

Yuck.. incepe sa ma inspaimante... Poate ca Dumnezeu exista si nu va lasa asta sa se intample.. 2012 someone?

In lumea asta omul nu trebuie sa realizeze doua lucruri:

1) Nu trebuie sa obtina antimaterie in cantitati mari, ieftin (infinite energy)

2) Nu trebuie sa reuseasca sa creeze un creier artificial cu capacitate de self-learning similara creierului uman.

Una din lucrurile astea doua sigur ar distruge lumea.

E normal sa te gandesti la lucrurile astea ca fiind "aberatii" sau ca "nu pot exista vreodata". Da' cine draq credea acu 300 de ani ca vor exista in viitor oameni care vor putea vorbi unul cu altul la mii de km distanta unul de celalalt printr-o retea?

[edit]

Totusi treaba cu "Telefonul mobil de astazi este de 1 milion de ori mai mic si mai ieftin decat ceea ce avea MIT" mi se pare mult prea exagerata.

Ar insemna ca "telefonul" celor de la MIT in comparatie cu un sony ericsson x8(randomly picked) ar avea:

(99 x 54 x 15 mm) * 1 milion

asta ar insemna 99.000.000 x 54.000.000 x 15.000.000 mm deci 99.000 x 54.000 x 15.000 metri

So daca ce a zis el, e corect, telefonul mobil de la MIT avea 99 KM lungime 54 KM latime si 15 KM grosime(cat 10 orase) si de cel putin 100 de ori mai mare decat cel mai mare obiect construit de om vreodata.

So, uneori se exagereaza mult prea mult.

Link to comment
Share on other sites

E normal sa te gandesti la lucrurile astea ca fiind "aberatii" sau ca "nu pot exista vreodata". Da' cine draq credea acu 300 de ani ca vor exista in viitor oameni care vor putea vorbi unul cu altul la mii de km distanta unul de celalalt printr-o retea?

MASONII (ei sunt o organizatie satanisa ultrasecreta de care f putina lume stie,ei conducand lumea de cel putin 400 ani)http://rstcenter.com/forum/images/icons/icon7.gif

Link to comment
Share on other sites

E prostie. Nu mai puneti botul la orice, e propaganda "changing consciousness", in ultimii ani mass media e utilizata permanent pentru asa ceva. Individul e un evreu bogat membru vechi in CFR si Comisia Trilaterala. E ceea ce vor ei sa faca:

Proiectul Venus - Dincolo de politic (proiectul e vechi de cam 400 de ani, cititi Goethe)

Concret, daca nu gasesc si implementeaza rapid un nou tip de societate facem POC!

De la facerea lumii toti se chinuiesc sa uneasca pamantul intr-o singura mana si sa creeze societatea perfecta. Au incercat Sumerul, Fenicia, Roma, Bizantul, Imperiul Otoman, Napoleon, Stalin, Hitler....etc dar au esuat lamentabil desi atunci aveau timp si resurse. Stiti de ce?

Pentru ca au vrut sa construiasca Raiul pe pamant dar au uitat de factorul esential.

L-au scos pe Dumnezeu din ecuatie si se pare ca fara nu se poate.

Astia de acum sunt infinit mai periculosi pentru ca au tehnologia necesara plus ca ne pregatesc ei o religie comuna si ne fabrica un Zeu Salvator.

Totul merge in directia Venus, inclusiv legislatia de la noi. Mai nou cardurile medicale si ce e mai ingrijorator legea telefoniei celulare. Concret, toti detinatorii de cartele PrePay trebuie sa se inregistreze cu buletinul la compania in cauza altfel se va anula numarul, motivul fiind telefoanele aiurea la 112 plus ca de la anul orice plati, salarii, pensii, alocatii etc se vor elibera doar pe carduri. Sunt mici pasi in directia respectiva dar acolo mergem, iar porcaria cu nemurirea fiti seriosi, omul nu e numai trup si constiinta, mai e si suflet si se pare ca de asta au uitat.

Mai e si miscarea de rezistenta.

- Un Paste fericit pentru voi si ai vostri.

Edited by yo9gjx
Link to comment
Share on other sites

@yo9gjx - Poate ca ai dreptate. Poate ca Venus nu e o idee buna. Dar pentru mine, capitalismul e mai rau decat orice. Think about it si-mi vei da dreptate.

Imparte toata averea globului la fiecare persoana si vei vedea ca noi toti, per total suntem destul de saraci. Avem in jur de 21.000$ de fiecare.

De asta a fost inventat capitalismul. Pentru a crea neregularitati. Pentru a "fura" din bunastarea altora pentru a o imbunatati pe a ta.

Capitalismul in loc sa se concentreze pentru crearea averii, se concentreaza spre transformarea ei. De aia exista wall street, banci, brokeri etc. Ei nu fac ABSOLUT nimic productiv. Dar nimic, nimic. Doar invart bani de colo colo fara rost general. Adevarata productie o creeaza oamenii si tehnologia.

Gandeste-te doar ca noi in ultimii 50 de ani am devenit de zeci de ori mai bogati(la nivel global vorbesc) doar datorita tehnologiei.

Si daca nu esti de acord. Iti propun subiect de studiu. Gandeste-te cat ar saraci lumea daca nu ar exista masini si internet. Economia ar scadea cu 70%.

Consider ca proiectul Venus nu poate fi realizat chiar asa cum este prescris. Adica sa elimine total infractiunile & shit. Dar capitalismul este cel mai prost profil economic posibil.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...