Jump to content
S.R.I

Cyber Crime - cum se apara statul roman de atacurile hackerilor

Recommended Posts

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) lucreaza pe bani europeni la un proiect prin care institutiile de stat se vor putea proteja sincron de atacurile hackerilor, in contextul recentelor incidente informatice.

CERT-RO a lansat deja proiectul numit "Sistemul National de combatere a criminalitatii informatice Cyber Crime". Acesta se bucura de o finantare europeana nerambursabila de 9,4 milioane de lei, la care se adauga contributia statului roman, se arata pe site-ul CERT-RO.

Proiectul care va fi gata de abia in martie 2014 presupune ca mai multe ministere si institutii cu atributii in siguranta nationala vor beneficia de o platforma comuna de reactie la atacurile cibernetice.

Printre institutiile vizate se numara Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Administratia Prezidentiala, SRI, SIE, STS, SPP, Secretariatul General al Guvernului, Centrul National de Management pentu Societatea Informationala, Centrul National de Supercomputing, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Astfel, zeci de experti din aceste institutii se vor antrena ca sa poata face fata unui atac cibernetic.

"Obiectivul general al proiectului il reprezinta crearea unui cadru de lucru adecvat in vederea cresterii capacitatii de formulare a politicilor publice si de realizare a unei mai bune reglementari si planificari strategice prin consolidarea parteneriatelor atat la nivel inter-institutional cat si intre institutiile publice si reprezentantii altor domenii interesati in combaterea criminalitatii informatice", se arata in descrierea proiectului, postata pe site.

In 2012, au existat peste 21 de milioane de adrese IP unice din Romania care au fost implicate in incidente cibernetice.

La sfarsitul lui februarie 2013, SRI a confirmat ca Romania a fost tinta unui atac cibernetic relevant ce a vizat informatii confidentiale care pot fi valorificate.

Malware-ul a fost denumit MiniDuke. Mai multe tinte importante au fost compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv institutii guvernamentale din Ucraina, Belgia, Portugalia, Romania, Cehia si Irlanda.

In Romania, a fost atacat un IP din reteaua Guvernului, atacurile detectate fiind in datele de 20, respectiv 24 februarie.

Cel mai mare atac cibernetic la adresa Romaniei de pana acum, operatiunea intitulata "Octombrie rosu", a avut drept tinta resursele nationale, in special cele din Marea Neagra, dar si NATO si UE.

Sursa: Cyber Crime - cum se apara statul roman de atacurile hackerilor

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@SRI , asta este din seria , "cat de smecheri santem noi " .

A la miniduke a-ti uitat sa spuneti de USN

In februarie sa prins SRI ca a fost atacat ,cine stie de cate secole si cate alte APT uri sant "pitite "

A-ti vazut cum canta aia pe stadion ? " Lasa-ne ,Lasa-ne ,Lasa-ne"

"Si-o" fura americani de nu au aer si aia chiar sant profesionisti frate si au "scule " + offensive, defensive monitoring cyber threats centers , voi santeti offline .

Daca intra "astia de prin jurul nostru" tare in Romania o sa va apucati sa scoateti cablurile de la retea, ca sa nu va faca wipe out la HDD uri . Da ce vorbesc eu de alti - daca intra RST si cati va baietasi de pe aici in voi nu ramane nimic din voi .

Scoateti macar dracului software-ul piratat din institutiile de stat si invavati trantele de admini sa puna un firewall cu HIDS pe workstation-uri .

CERT , cyber defense nu inseamna sa stii sa scrii scripturi in perl sau ruby sau consola .

E cu mult mai mult de atat .

Mai intrebati pe baieti de la unele companii romanesti mari de securitate - nu dau nume ca sa nu fiu acuzat de reclama - cu ce se mananca meseria asta , dupa care mai lucrati 5 ani si dupa care veniti sa vorbiti de cyber defense .

Pana atunci ,uitati-va pe pastebin daca nu cumva va apar identitatile si ce a-ti mancat dimineata , pe acolo !

Vai de mama noastra .

Link to comment
Share on other sites

Mai intrebati pe baieti de la unele companii romanesti mari de securitate - nu dau nume ca sa nu fiu acuzat de reclama - cu ce se mananca meseria asta , dupa care mai lucrati 5 ani si dupa care veniti sa vorbiti de cyber defense .

Pana atunci ,uitati-va pe pastebin daca nu cumva va apar identitatile si ce a-ti mancat dimineata , pe acolo !

de ce nu dai nume doar din cauza sa nu fii acuzat de "publicitate" ?

hai sa aud si eu un nume de companie romaneasca care face performanta in "cyber defense" aka defence ::)))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...