Jump to content
aelius

Sfaturi bune de luat in seama pentru cei din industria de hosting

Recommended Posts

M-am gandit sa va fac un 'know how' in ceea ce priveste industria de hosting, servere dedicate si colocare. Daca activati in aceasta industrie sau aveti de gand sa incepeti un business de genul, incluzand serviciile VPN si VPS, cred ca este recomandat sa urmati aceste sfaturi.

- Nu va faceti business in Romania (firma). Statul ar trebui sa va protejeze pentru ca sunteti contribuabili. In realitate nu se intampla deloc asa. De ce trebuie sa stati luni de zile sa recuperati un amarat de TVA si sa faceti cerere pentru el cand banii sunt ai firmei si ar putea fi investiti in infrastructura ? In toate tarile civilizate, TVA-ul este restituit imediat pe contul bancar, fara nicio cerere. Serios, nu cred ca vreti sa va impovarati clientii (persoane fizice) sa plateasca inutil 24% in plus fara sa beneficieze de ceva extra.

Priviti statul ca pe o companie mare sustinuta de noi, actionarii (contribuabilii). Sunt de acord sa platesc taxe dar chiar as dori sa stiu in ce fel sunt folositi banii. Nu ar fi corect asa?

- Nu tineti echipamente pe teritoriul Romaniei. Va puteti trezi cu usile sparte, echipamentele luate la gramada pentru orice report de abuz. NU, nu o sa va ia doar un echipament, o sa ia tot, incluzand routere, switch-uri cu management, storage-uri si o sa traga capcaunii de fibrele optice precum de furtunul utilizat pentru udat gradina. Traim intr-o tara de capcauni fara carte care au ajuns sa faca legi si practici comuniste si subcivilizate. Nu conteaza ca PLATITI bani la stat si ca ati oferit "n" locuri de munca. Pur si simplu, te vei trezi cu business-ul distrus si nu vei avea ce face. In plus, latimea de banda este mica, ofertele sunt cu multe stelute si se cer sute de euro pe o conexiune de internet de cativa mbps externi si 100-1Gbps nationala.

- Cititi cu atentie foarte mare contractele cu furnizorii inainte de a le face. Nu va grabiti si insistati sa lase sa cititi tot. Chiar daca are 50 de pagini. Va puteti trezi cu surprize.

- Evitati afacerile cu oameni dubiosi care fac spam, spreading (distributie malware), scan si alte activitati. Din cauza unui idiot va puteti alege cu dosar penal pentru ca l-ati sprijinit, desi, poate nu ati avut nicio legatura cu el si nu ati intrat niciodata pe serverul lui dupa ce s-a facut provizionarea. Legile pentru noi au caracter obligatoriu iar pentru ei facultativ. Se incalca legi la tot pasul si nu-i intereseaza de nimic.

- Raspundeti clientilor imediat cand sunteti apelati sau cand primiti un email. Chiar daca nu va functioneaza ceva, un raspuns in maxim 10 minute face mult. Omul are dreptul sa stie ce se intampla. Sa stie ca cineva lucreaza pentru remedierea problemei.

- Raspundeti la toate reporturile primite pe abuse@ si asigurati-va ca problemele se rezolva cu profesionalism.

- Faceti-va account-uri pe senderbase, senderscore, Clean MX, RBL-uri, SBL-uri (sau scripturi automate de interogare IP) si verificati zilnic daca sunt probleme, daca adresele ip din prefixele voastre au fost reportate ca spam sau servesc malware.

- Configurati bine echipamente sau soft-uri specializate pentru a face periodic sample la flow-uri (pt. identificarea traficului malitios).

- In mediile shared, puneti limite pe trimiterea email-urilor. Configurati obligatoriu SPF, DKIM. Dezactivati functiile php pe care le considerati cu grad mare de risc. Izolati fiecare site in parte in chroot, jail sau alt environment sigur. Configurati triggere/alerte pentru incercari de hacking si trimitere de pachete tcp/ip cu o anumita rata.

--

O sa fac update-uri in acest thread. Daca aveti intrebari referitoare la astea, le putem dezbate aici.

Edited by aelius
  • Like 1
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Total deacord cu ce ai spus. Am un SRL in romania de 5luni si deja ma pregatesc sa il inchid din simplul motiv ca mai rau ma incurca. Am aplicat pentru SRL-D, nu am primit nici macar o scrisoare standard din partea anaf sau minister, de bani nici nu mai pun problema. Am primit in schimb vizita inspectorilor de 2ori pana acum si de fiecare data parca erau nemultumiti ca nu au gasit nereguli.

Datacenter-ul mi-a taiat internetul pe toate serverele din cauza unui client ce scana de pe un vps. Oamenii mi-au trimis un e-mail la 08:30 cu o reclamatie de la cert.ro si pe la 8:40 au taiat netul, mi-am cerut scuze ca nu am fost indeajuns de rapid incat sa citesc mailul trimis de ei in 10min la ora 8dimineata.

De clienti nu cred ca mai are rost sa vorbesc, vor unlimited si daca se poate sa fie gratis. Am observat ca o mare parte din clienti cred ca daca ti-au platit 2euro tu lucrezi pentru ei si te pot fute la icre cu toate prostiile ce nu tin de tine, gen erori de scripturi sau instalarea lor, iar de politete nu au auzit toti. Am facut prostia sa incep gazduirea de jocuri, cei drept castigi mult mai bine decat cu gazduirea web, dar ai batai de cap triple. Cum nu am avut un capital suficient pentru ceva mai mare si profi pe vps/vds/web am zis ca asta este solutia de compromis.

Sunt multe piedici ce statul ti le pune, de la impozite care mai de care mai ciudate si fara logica pana la taxe aberante. Parca nu vor sa faci afaceri in Romania, iar daca esti mic te ingroapa de tot. Sa nu uitam de siguranta zilei de maine pe care nu o ai in general in Romania, de singuranta afacerii tale nici nu mai are rost sa vorbim. Sunt sanse ca maine sa te trezesti cu totul confiscat pe cine stie ce motiv, arestat preventiv ca un criminal sau o noua taxa aberanta ce iti reduce profitul la 0 sau si mai rau.

Nu am eu mare experienta cu viata, sunt inca tanar, dar am invatat un lucru: In Romania nu poti avea o viata decenta daca esti corect.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Existenta unui serviciu de hosting nu este conditionata de tara in care echipamentele exista fizic. Pe scurt: poti detine o firma(sau mai multe) in diferite tari. Tu, ca operator direct de tip webhosting, te vei supune LEGAL doar tarii unde ai echipamentele.

Exemplu:

Vasile are firma de hosting BibiHost.com. Firma este un grup din alte 4 firme: una in Italia, una in Germania, una in UK si una in Romania. El are toate echipamentele in Germania. In acest caz daca se intampla sa se ajunga la situatii de tip urmarire(penala, comerciala, jurisprudenta cross - cereri din partea organizatiilor internationale, etc) singura tara care decide asupra legalitatii si a tuturor elementelor ce conduc la orice forma de incidenta este GERMANIA. Conform directivelor Europene toti providerii de tip tip hosting sunt obligati sa depuna rapoarte(undeva la 6 luni maxim) si sa detina loguri privind detaliile utilizatorilor serviciilor oferite. Germania(si inca 2-3 tari) AU REFUZAT ACEST ACORD. Acolo, prin lege, FURNIZORUL DE SERVICII TIP WEBHOSTING ESTE OBLIGAT SA NU DETINA ACESTE INFORMATII MAI MULT DE 48 DE ORE(decat in cazuri fortuite prevazute de legislatia in vigoare).

Sper sa va ajute.

//*L.E. Lamurire: COLOCAREA este un caz particular. Exemplu: X detine firma in CONGO. Trimite spre colocare 1 server in GERMANIA. Tara in care persoana JURIDICA detine firma(adica, in acest caz, CONGO) poate cere, in functie de protocoalele semnate intre cele doua tari, REPATRIEREA TUTUROR ECHIPAMENTELOR HARDWARE.

Pe scurt: IN CAZUL COLOCARII FIRMA, PERSOANA JURIDICA, SE SUPUNE STRICT TARII IN CARE ACEASTA ISI ARE SEDIUL SI STATUL SOCIAL.

Edited by tedeus
Link to comment
Share on other sites

@aelius, mi s-a intamplat de multe ori ca diversi clienti sa foloseasca serviciile de hosting pentru activitati ilegale (si aici nu ma refer doar la un amarat de script nulled, ci la pishing cu login la banci, paypal, ebay ... carding, flood, tunneling si fel si fel de activitati de gen) insa niciodata nu a dat nimeni buzna peste mine, sau in datacenter, sa rupa fibrele sau sa retina echipamente.

Majoritatea m-au contactat, au inteles situatia, eu la randul meu am suspendat conturile respective si am pus la dispozitia autoritatilor logurile + dump la conturi.

Sunt si oameni de treaba printe ei. Multi intra pe pile si relatii si habar n-au cum trebuie sa procedeze in cazuri de gen, sau n-au auzit de expresia "vorba dulce mult aduce".

N-am ajuns decat de 2 ori in instanta si atunci tot asa m-am conformat si le-am pus la dispozitie dump cu datele conturilor.

Link to comment
Share on other sites

Nu ai avut tu "norocul" asta. Eu sunt patit, si inca o persoana de pe forum la fel. (doar la nivel mai mic)

Daca nu sunt indiscret, de la ce anume a pornit toata treaba ?

Link to comment
Share on other sites

@AGSQ Da, el e tex.

Danke. Mai vazusem pe cineva cu username-ul tex si nu eram sigur :)

Ideea de baza in zona asta a telecomunicatiilor e ca niciodata nu stii ce face clientul. Dar in acelas timp mi se pare corect, tu ca institutie sa mi te adresezi mie ca administrator, nu sa dai buzna sa iei tot.

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa reinviu un topic mort, insa legea din Romania este destul de "in ceata" la oara actuala, cu referire la zona informatica.

Adica nu cred ca este corect ca cineva care nu are habar despre cum functioneaza o simpla retea, sa formuleze legi cu privire la lucruri mult mai complexe ca acea retea.

Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa reinviu un topic mort, insa legea din Romania este destul de "in ceata" la oara actuala, cu referire la zona informatica.

Adica nu cred ca este corect ca cineva care nu are habar despre cum functioneaza o simpla retea, sa formuleze legi cu privire la lucruri mult mai complexe ca acea retea.

Lasa nu mai pune totul la suflet totul. In 5-10 ani o sa fim si noi la standardele tarilor din afara de acum 2-3 ani si o sa fie umpic mai bine ... (or not ?!). :)

Link to comment
Share on other sites

Buna,

e un punct de vedere , dar depinde cum iti desfasori activitatea.

Cert este ca ANAF nu te ajuta ci te incurca si iti face viata grea.

NU CERE NICI O DATA RETURNARE DE TVA!!! vei pierde mai mult decat acea valoare de TVA pe care vrei sa o recuperezi.

Cu restul nu sunt deacord, cunosc cazurile in care au fost confiscate servere...etc , avem doua companii de hosting - una platitoare de TVA si una neplatitoare de TVA- nu facem management pe servere deci nu raspundem noi de ce fac clientii.

Nu acceptam clienti care desfasoara activitati ilegale si colaboram cu institutiile daca e cazul , eviti astfel cazul in care o autoritate cu mandat judecatoresc iti sparge usa.

Restul ce priveste peering...colocare etc este contractul partilor , depinde cat de bine stii sa negociezi si sa intelegi clauzele unui contract. ( poti apela la ajutor specializat daca nu intelegi clauzele sau nu cunosti legislatia, nu te obliga nimeni sa semnezi un contract ca primarul  )

Din cate stiu eu cam toate confiscarile de servere care au fost facute in RO ( Voxility, Romtelecom,xServers si la persoane private ) au fost facute de echipe mixte RO-US , deci chiar daca legislatia noastra "e cam in ceata" ne ajuta fratii nostrii din US-FBI sa o intelegem ;)

 

================

Pentru cei care sunt interesati de optimizare fiscala :) , si legislatie mai blanda.

E usor sa-ti faci o firma intr-un offshore - in EU ( Cypru, Luxemburg,Belgia,Lituania...etc sau non EU ( HongKong...etc) , te costa cca 1600-2000 USD cu cont bancar cu tot.

Tot nu veti scapa de confiscari de servere daca faceti activitati ilegale !!!!! indiferent unde are firma sediul social si daca se cunosc sau nu propietarii de drept.

================

Sfatul meu :

 

Faceti o afacere de hosting in RO cu o firma SRL neplatitoare de TVA ( pana la 100.000€ pe an, ) , legea va permite sa aveti mai multe astfel de firme ca sa nu depasiti cei 100.000€

-eliminati astfel multe din problemele cu ANAF

-din experienta noastra mai bine de 80% din clienti sunt persoane fizice sau neplatitori de TVA

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dedicatserver said:

din experienta noastra mai bine de 80% din clienti sunt persoane fizice sau neplatitori de TVA

Si cand iti vine o factura de curent unde ai TVA il bagi la cheltuilei ca nu poti sa-l recuperezi ca esti neplatitor de TVA. Daca nu ai inregistart bine TVA-ul de pe facturile de la furnizori tot vine ANAF-ul si te salta.

 

P.S. Daca esti platitor de TVA tot timpul vei avea TVA datorat la stat, de indata ce tu vrei sa faci profit facturile emise vor fi in cuantum mult mai mare decat cele primite.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, gaddafi said:

Si cand iti vine o factura de curent unde ai TVA il bagi la cheltuilei ca nu poti sa-l recuperezi ca esti neplatitor de TVA. Daca nu ai inregistart bine TVA-ul de pe facturile de la furnizori tot vine ANAF-ul si te salta.

 

P.S. Daca esti platitor de TVA tot timpul vei avea TVA datorat la stat, de indata ce tu vrei sa faci profit facturile emise vor fi in cuantum mult mai mare decat cele primite.

Buna,

P.S. Daca esti platitor de TVA tot timpul vei avea TVA datorat la stat, de indata ce tu vrei sa faci profit facturile emise vor fi in cuantum mult mai mare decat cele primite.

- daca esti neplatitor de TVA - nu incasezi TVA si prin urmare nu platesti TVA la stat - trebuie sa ai un minim cunostinte contabile.

- daca esti platitor de TVA da vei avea tot timpul de dat TVA -ul incasat de la clienti la stat - vezi exemplul de mai jos.( doar in cateva cazuri cand faci investitii majore si cheltuielile depasesc incasarile ai avea de recuperat TVA de la stat)

 

Si cand iti vine o factura de curent unde ai TVA il bagi la cheltuilei ca nu poti sa-l recuperezi ca esti neplatitor de TVA. Daca nu ai inregistart bine TVA-ul de pe facturile de la furnizori tot vine ANAF-ul si te salta.

- chiar te intereseaza acel TVA ?????

- la incasari de 99.000€ pe an firma neplatitoare de TVA -> 8250€ pe luna - si un cost de colocare inclusiv curent de cca 2000€ ( ai tva de recuperat de 400€ pe luna pe care ii pierzi)=> castig 6250€ pe luna

- la incasari de 99.000€ pe an firma platitoare de TVA -> 8250€ pe luna - si un cost de colocare inclusiv curent de cca 2000€ ( ai tva de recuperat de 400€ pe luna pe care ii recuperezi) , dar platesti la stat 1650€ TVA incasat => castig 5000€

==================

daca as face calculul pana la capat vei observa diferente si ai mari dupa impozitul pe profit 16% ( din 5000€ ) la platitor TVA = 800€  / sau la neplatitor de TVA impozitul pe cifra de afaceri  3% ( din 8250€ ) = 247,5€ - tot bani pe care ii dai la stat

- impozitul pe dividente este de 16% pentru ambele  - deci daca vrei sa scoti banii din firma

La sfarsit de luna daca scoti toti banii  la o firma dupa ce ai platit toate taxele :

- platitoare de TVA vei putea scoate cca. 3620€

- neplatitoare de TVA vei putea scoate cca. 5174€

Edited by dedicatserver
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

La primul punct ai repetat acelasi idee pe care am zis-o eu.

 

 

La al doilea punct iarasi ai niste greseli

 

On 6/14/2016 at 4:08 PM, dedicatserver said:

la incasari de 99.000€ pe an firma neplatitoare de TVA -> 8250€ pe luna - si un cost de colocare inclusiv curent de cca 2000€ ( ai tva de recuperat de 400€ pe luna pe care ii pierzi)=> castig 6250€ pe luna

Ai luat suma de 99.000 ca neavand TVA

 

On 6/14/2016 at 4:08 PM, dedicatserver said:

la incasari de 99.000€ pe an firma platitoare de TVA -> 8250€ pe luna - si un cost de colocare inclusiv curent de cca 2000€ ( ai tva de recuperat de 400€ pe luna pe care ii recuperezi) , dar platesti la stat 1650€ TVA incasat => castig 5000€

Ai luat suma de 99.0000 ca avand TVA

 

Deci nu  te-a interesat faptul ca cel care iti plateste ti-e factura de colocare care are inclus TVA-ul in cei 99000 va avea de platit 99.000 minus TVA-ul care si-l recupreaza, astfel platind faptic doar 82500 pentru pentru serviciul prestat de tine. Cele doua situatii date de tine nu sunt identice pentru cumparator si nici pentru tine, a doua este mai ieftina cu 20% fata de prima, de aceea tie iti da fix invers.

 

Caculul ar fi in felul urmator daca ambele facturi ar avea valorea de 99000 fara TVA (nu si in cazul tau):

8250-1660 = 6590 Platitor de TVA

8250-2000 = 6290 Neplatitor de TVA

*Sume lunare  fara TVA 

Dupa cum am zis si anterior singura diferenta ii ca la neplatitor TVA-ul il suporti tu.

 

 

O ultima observatie ar fi faptul ca nu sti sa caculezi TVA-ul. NU SE FACE ASA: 2000*0.2=400 de euro TVA-ul, CI ASA: 2000-(2000/1.2)=333 euro TVA-ul. Daca nu crezi incearca aici.

 

 

 

Cred ca cu asta am terminat lectia de economie pe anu asta de pe RST.

 

 

Edited by gaddafi
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu fac parte din industria de hosting, insa a intrebat cineva mai sus:

Cum sa ai hosting dar sa nu il ai in Romania daca tu esti roman ? Iti cumperi un server si alt hardware necesar si ce faci ? Te muti in China ? Cum exact trebuie sa procedezi ? 

1. Deschizi o companie offshore(belize/navis/british virgin islands,ai 0% taxe)

2.Te muti intr-o tara cu legi mai avantajoase pentru industria de hosting(Sweden/Netherlands/Russia) si iti deschizi firma filiala a companiei offshore

3. Te poti apuca de treaba si fara prea multe griji, astfel beneficiezi de legi mult mai acceptabile decat cele din RO si astfel vei salva si mai multi banuti datorita offshore-ului.

4. Daca nu ai bani sa cumperi servere, inchiriezi servere dintr-un datacenter local pana cand vei strange suficienti bani sa iti cumperi singur.

 

Cel putin eu asa as face daca as vrea sa imi deschid firma de hosting.

Daca am gresit ceva va rog sa ma corectati :)

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, nSnoopy said:

Nu fac parte din industria de hosting, insa a intrebat cineva mai sus:

 


Cum sa ai hosting dar sa nu il ai in Romania daca tu esti roman ? Iti cumperi un server si alt hardware necesar si ce faci ? Te muti in China ? Cum exact trebuie sa procedezi ? 

 

1. Deschizi o companie offshore(belize/navis/british virgin islands,ai 0% taxe)

2.Te muti intr-o tara cu legi mai avantajoase pentru industria de hosting(Sweden/Netherlands/Russia) si iti deschizi firma filiala a companiei offshore

3. Te poti apuca de treaba si fara prea multe griji, astfel beneficiezi de legi mult mai acceptabile decat cele din RO si astfel vei salva si mai multi banuti datorita offshore-ului.

4. Daca nu ai bani sa cumperi servere, inchiriezi servere dintr-un datacenter local pana cand vei strange suficienti bani sa iti cumperi singur.

 

Cel putin eu asa as face daca as vrea sa imi deschid firma de hosting.

Daca am gresit ceva va rog sa ma corectati :)

 

- Raspunzi unei intrebari din 2014...

- "ai 0% taxe" - doar pe vanzari insa sunt destule fee-uri de platit pana ajungi sa ai ceva functionabil. Se merita doar daca volumul de vanzari este peste o anumita limita.

- Nu e nevoie sa te muti in nici o tara. Iti ascunzi ip-ul cand dai comanda (si apoi cand il folosesti) si dai bitcoin-ul printr-un mixer iar apoi plasezi comanda cu btc pentru un server in Iran care are traficul routat prin Rusia. La T&Cs au doar no child porn, no terorism si no spam sending. In rest te doare in basca.

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, aa7670 said:

 

- Raspunzi unei intrebari din 2014...

- "ai 0% taxe" - doar pe vanzari insa sunt destule fee-uri de platit pana ajungi sa ai ceva functionabil. Se merita doar daca volumul de vanzari este peste o anumita limita.

- Nu e nevoie sa te muti in nici o tara. Iti ascunzi ip-ul cand dai comanda (si apoi cand il folosesti) si dai bitcoin-ul printr-un mixer iar apoi plasezi comanda cu btc pentru un server in Iran care are traficul routat prin Rusia. La T&Cs au doar no child porn, no terorism si no spam sending. In rest te doare in basca.

- Cand am spus 0% taxe m-am referit strict la impozitul pe venit/profit

- Acest topic era strict pentru cei care vor sa isi deschida o firma legala de hosting

- Ce ai spus tu mai e sus o metoda buna pentru cei care vor sa faca "prostioare" pe serverul dedicat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...