Jump to content
Silviu

Al Treilea Razboi Mondial poate fi declansat de o discheta defecta. Americanii folo..

Recommended Posts

Al Treilea Razboi Mondial poate fi declansat de o discheta defecta. Americanii folosesc tehnologie militara de muzeu

61506980.jpg

O tehnologie veche de 40 de ani e folosita inca in ziua de azi pentru a controla arme ce pot distruge omenirea. Suna ca scenariul unui film apocaliptic, dar e o simpla constatare a jurnalistilor americani.

Exista probabil un singur loc in lume unde se mai folosesc dischete de 8 inci: bazele de rachete nucleare ale Statelor Unite. Daca nu stiti ce e o discheta (floppy-disk) de 8 inci, e absolut normal: nu se mai folosesc nicaieri, nici macar in cele mai inapoiate tari, de mai bine de o generatie.

61506982.jpg

Sau mai bine zis, se credea ca nu se mai folosesc. Asta pana cand un reportaj CBS a dezvaluit ca o baza militara americana unde se gasesc 450 de rachete nucleare intercontinentale e controlata cu ajutorul unor calculatoare vechi de zeci de ani. Calculatoarele sunt mari cat un dulap iar datele se salveaza si se transfera pe dischete de 8 inci, care pot stoca chiar si pana la 6 megabiti de informatie.

De la dischete la cloud: cum ne salvam informatiile

E drept ca in 1972, cand au fost puse pe piata pentru prima data aceste dischete, era extrem de mult. In 2014 nu mai e chiar asa de mult, dar conducerea bazei aeriene Francis E. Warren din Wyoming nici nu se gandeste sa renunte la ele.

rachete intercontinentale americane vechi

Potrivit reporterului, militarii care folosesc aceste calculatoare nici nu au mai vazut pana acum astfel de dischete. Datele copiate pe ele controleaza rachetele, care sunt echipate cu focoase nucleare si pot fi lansate oricand. Incarcatura lor este de zece ori mai mare decat cea a bombei atomice care a distrus Hirosima. Cu o simpla rasucire a unei chei, ofiterul de serviciu in ziua respectiva poate lansa 50 de rachete intercontinentale Minuteman-III deodata.

Generalii americani recunosc ca folosesc o tehnologie invechita – baza de rachete are nu doar calculatoare din anii ’70, ci si telefoane cu disc si alte aparate demne de un muzeu – dar spun ca au un motiv bun.

61506985.jpg

61506981.jpg

pupitru control Minuteman

“Aceste sisteme vechi ne ofera un grad extrem de inalt de securitate in fata amenintarilor cibernetice din ziua de azi”, spune generalul Jack Weinstein din fortele aeriene americane, citat de CBS. “Inginerii nostri IT au descoperit ca un asemenea sistem e extrem de sigur”.

De aceea calculatoarele bazei nucleare nici nu sunt conectate la Internet – desi oricum e putin plauzibil ca sistemele lor de operare ar permite asa ceva.

Problema e si mai acuta daca ne gandim ca Rusia ar putea detine chiar mai multe arme nucleare decat Statele Unite. Iar sistemele de control ale acestora probabil sunt la fel de depasite, daca nu chiar mai vechi. De pilda, rachetele intercontinentale sovietice R-36 sunt inca in dotarea fortelor militare ale Moscovei, desi dateaza din anii '60.

Sursa: Stiri de ultima ora, stiri online | Stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

Da, asa si trebuie sa se foloseasca tehnologie mai veche, e.g daca iti zic ca in multe banci si p?r?i ter?e din afara se foloseste java 6 din motive de securitate iar noi am ajuns la 7 si curand apare 8, nu e bine sa folosesti tot ce apare mai nou, pentru ca ce va fi nou va fi si plin de brese de securitate nedescoperite inca.

Edited by ForTestingPurposes
Link to comment
Share on other sites

Cu o simpla rasucire a unei chei, ofiterul de serviciu in ziua respectiva poate lansa 50 de rachete intercontinentale Minuteman-III deodata.

Timp de 20 de ani codul de lansare de la silozurile Minuteman a fost 00000000. Presupun c? ?i la asta se refereau. :))

Link to comment
Share on other sites

ai citit macar? spune ca nu sunt conectate la internet, si ca e nefezabil sa le conectezi la orice retea

Eu am citit. Doar ca nu ai inteles la ce ma refer... Nici nu prea ai cum, daca nu ai fost nevoit sa faci un demo 4k in ASM, sa intelegi ce insemna pe vremuri programarea:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...