Jump to content

Recommended Posts

Salut,

De curand (mai precis asta seara) m-am hotarat sa renunt la windows 8 in favoarea linuxului.

Din cate am inteles linuxul este free , ce m-ar interesa pe mine sa fac in linux ar fi navigare web, aplicatii gen: video player pt filme blu-ray, muzica, adobe photoshop, corel, photoshop, torrent, chestii simple, nu ma joc.

Detin un Lenovo G500 dual-core 2.4 GHz, 4 GB RAM DDR3, video integrat. (nu cred ca ar fi o problema cu cerintele sistemului) dar pe windows 8 laptopul se aprinde in 3 sec, pe windows 7 in aprox. 10 sec (de ce ? n-am idee). Practic nu as vrea sa stau sa instalez linux apoi windows 8, si nu mi-ar strica niste sfaturi. Cam ce versiune de linux s-ar potrivi sistemului meu ? am inteles ca sunt "n" versiuni.

Am cautat si pe google, sunt cu tonele pareri pro si contra, dar vreau parerea voastra.

Ms !

Edited by brdan18
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca merge photo shop in linux. Daca nu te joci nu pierzi mare lucru. Pentru filme poti folosi vlc-player. Daca nu prea ai timp sa te chinui sa inveti, poti folosi ubuntu intrucat are mai multe update-uri si forumuri specializate decat celelalte distributii. Laptop-ul este bun ca perflormanta, cel putin pentru ceea ce propui mai sus. Eu acum am doua HDD-uri unul cu windows si altul cu linux. Ma mai joc din cand in cand din motive nostalgice.

Edited by Ganav
Link to comment
Share on other sites

Pe linux poti face aproximativ aceleasi lucruri ca si pe windows, cu 2 mici exceptii. Aproximativ 90% din jocuri nu merg. I buna parte din aplicatiile foarte raspandite(aplicatii adobe/aplicatii grafica) nu ruleaza nativ pe linux. Bineinteles se pot gasii solutii(wine). Bine-inteles pentru o mare parte din aplicatiile respective ai variante gratuite aproape la fel de bune.

Ca si varianta de linux, daca nu ai mai avut nici o legatura cu linux, probabil cea mai recomandata distributie este Ubuntu, iar probabil numarul 2 este linux Mint.

Dupa ce ai prins ceva experienta cu linux/te-ai obisnuit cu el, poti sa incerci: Debian, Open Suse, Fedora. Dupa ce devii foarte experimentat cu linux, si faci si altceva decat "day to day desktop activities" poti incerca SuSe sau CentOs.

Link to comment
Share on other sites

Debian wheezy poti sa incerci pentru prima data, te vei obisnui rapid cu el. Apoi poti sa treci la Fedora sau la centos 6.5 din familia Rhel. Si poti sa lucrezi cu photoshop, de ce nu ? cu playonlinux din dependinte. Cauta cateva tutoriale si vei reusi sa instalezi photoshop :) Bafta..

Link to comment
Share on other sites

Intra bre pe siturile distributiilor ce ti le-au spus baietii mai sus, vezi cateva poze cu ele si o alegi pe care-ti place cel mai mult. Nu este nevoie sa citesti acum prea multe despre ele. Orienteaza-te dupa aspect. Mai tarziu, dupa ce capeti ceva experienta ai sa fii mai pretentios. Acum nu e nevoie.

Fa o partitie noua (sau ia din una existenta pe care o micsorezi) de vreo 30gb pe hard si instaleaza linux acolo. Pastreaza si windows. Faci dual boot (linux va instala un boot manager ce-ti va permite sa alegi cu ce sistem sa pornesti). Vei avea un computer cu doua sisteme de operare. In timp vei renunta la unele obiceiuri din windows si-ti vei face altele noi in linux. E mai bine sa stii si unele si altele.

Spor la treaba!

Link to comment
Share on other sites

ubuntu gnome desktop 12.4 32 biti , pe asta il folosesc si eu pentru ca e open source si nu necesita licenta si este foarte bun

ubuntu (distributia debian) este pentru incepatori.

nedo.

//edited , gresala mea , m-am trezut acum 10 minute, scuze.

Edited by RoEx
Link to comment
Share on other sites

Iti recomand sa iti instalezi ubuntu si iti pui windows in virtualbox sa lucrezi in photoshop, celelate programe le poti emula sau sunt alternative sau sunt disponibile si pentru linux.

Ubuntu e ok pentru incepatori + ai si ubuntu software center, care te ajuta destul de mult pentru un incepator (da, sa nu uitam ca si celelate distributi au asa ceva, doar ca sunt bazate pe ubuntu).

Link to comment
Share on other sites

ubuntu gnome desktop 12.4 32 biti , pe asta il folosesc si eu pentru ca e open source si nu necesita licenta si este foarte bun fata de fedora sunos freebsd etc , ubuntu (distributia debian) este pentru incepatori.

Nene, scoate din lista SunOS (Solaris) si FreeBSD. Astea nu sunt distributii de linux. Tot ce nu e construit pe nucleul de linux (kernel) facut de Linus Torvalds nu este linux.

Link to comment
Share on other sites

Pe laptopul asta vei avea probleme cu placa wireless si cu conectarea la retea. Sunt 15mii de solutii pe net, dintre care trebuie sa o nimeresti pe cea care iti va rezolva tie problema. Performantele video, flash-player, semnal wireless, youtube, jocuri "browser based" - lasa de dorit. La capitolul asta Windows7 e cu mult mai bun.

Sunt avantaje si dezavantaje in a rula un sistem Linux, pe care sigur le stii daca te-a interesat sa cauti. Ti-am spus aici parerea mea legata strict de laptopul pe care il ai pentru ca am avut si eu unul la fel. Am reusit in final sa imi fac un sistem stabil dar cu multa bataie de cap.

Recomandarea mea pt tine: renunta la windows 8 si baga windows7 impreuna cu toate aplicatiile pe care lucrezi si de care ai nevoie si in paralel baga o distributie Linux (Linux Mint, Elementary OS Luna sau ultima distributie de Ubuntu). E bine sa mergi pe ubuntu sau ubuntu based OS pentru ca vei avea suport mai bun pentru incepatori decat la oricare alta distributie. In timp iti dai singur seama daca vrei sa ramai cu Linux sau nu. Nu te grabi sa scoti de tot Windows din ecuatie. Ruleaza-le pe amandoua in paralel si iti vei da seama ce ti se potriveste.

EDIT: 1. De multe ori, wine nu reprezina o solutie.

2. Orice dar nu windows 8 :))

Edited by smbgpla
Link to comment
Share on other sites

exista vreo versiune pt 64 biti ?

ca si curiozitate, in cat timp se deschide un laptop cu linux ? (cu windowsul scot 3.3 sec)

Toate distributiile de linux sunt disponibile atat pe 32 biti cat si pe 64. In legatura cu windows boot time, 3.3 secunde este imposibil. Nici cu doua SD-uri OCZ Vertex in raid 0 nu scoti timpul ala. Am testat debian pe un sistem cu 4 SSD Intel 520 in raid 10 si scoteam sub doua secunde boot time

Link to comment
Share on other sites

Inainte sa ceri pareri, trebuie sa-ti pui intrebarea: de ce vreau sa trec pe linux?

Dupa, chibzuiesti, cauti cata mai multa informatie, pareri, s.a.m.d. Iti zic asta pentru ca e suficient un mic amanunt deranjant pe linux care sa te faca sa iti para rau ca l-ai ales.

Link to comment
Share on other sites

Linux Mint Linux Mint 17 "Qiana" Edition (cel bazat pe ubuntu 14.04) - e dragoste la prima vedere:)

testat photoshop, filme, torrente, video, etc..daca nu iti merge photoshopul da-mi un pm ca iti dau eu indicatii pt instalarea cu Wine.

Eu am un HP 4540s.

@bustamante merge toata suita adobe bine? ma intereseaza ps/illustrator/dreamweaver si optional ae toate cs6..

Edited by alezu2000
Link to comment
Share on other sites

sincer nu am incercat decat photoshop cs6, si cs2 (varianta gratis) si au mers ok.

Pachetul pt cs6 nu l-am luat de pe site-ul adobe ci sub forma unui repack special pt linux alaturi de alte module care fac programul sa mearga in WINE (un emulator pt exe-uri specifice windowsului)

iti recomand sa intri aici WineHQ - Browse Applications unde poti sa cauti "adobe" si sa vezi un rating al functionalitatii conform versiunii pe care o doresti sa o instalezi (CS 1, 2, 3...) in functie de versiunea WINE.

Trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare:)

PS: poti sa inlocuiesti dreamweaverul cu "geany" un programel super ok pt linux

aici este tutorialul pentru instalare http://ajwebdesigner.in/blog/install-photoshop-cs6-on-linux-ubuntu-13-04/

Edited by bustamante
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...