Jump to content
Ty4r3l

Linux VS Me

Recommended Posts

Undeva prin 2004 am primit de la o vecina un CD de la PC World, pe CD era scris cu litere mari Lycoris linux. Hmmm habar nu aveam ce e linux si eram curios sa descopar.

Insert -> reboot si wooow am ramas cu gura cascata. Si cam atat, multa treaba nu stiam sa fac, dadeam click pe icoane, dar totusi parca eram intr-o lume noua.

Asta a tinut vreo 2 zile, m-am plictisit ca nu stiam sa fac nimic, nu gaseam nici un program.

Intre timp ne-am cumparat un router si aveam si eu acces la net, nu trebuia sa ma rog la fratele meu cel mare sa imi dea net pentru cateva minute sa imi downloadez niste skinuri pentru Counter Strike. Atunci am dat de Distrowatch.com , si prima distributie din lista Suse. M-a tinut vreo 2 zile pana cand am reusit sa il downloandez dar a meritat. Aveam jucarie noua ce ma tinea in fata calculatorului. Dupa vreo doua saptamani tot mai curios am fost oare cum arata si restu distibutiilor de pe Distrowatch si am inceput sa le descarc una dupa alta. Suse, Debian, Fedora, Red Hat, Gentoo, Mandriva erau niste nume necunoscute pentru mine (defapt mare parte inca si acuma sunt).

Ei, am vazut si eu cum e lumea linuxului si am trecut 'napoi la Win deoarece nu prea ma descurcam, nu stiam comenzi,mai ales ca fiecare distributie avea comenzi diferite, iar eu cu monitoru meu CRT de 15" mereu am intampinat probleme cand splashurile s-au GUI-ul rula in rezolutie mai mare de 800x600, iar editarea xorg.conf-ului era un chin pentru mine.

Au trecut anii, am mai intrat din cand in cand pe Distrowatch sa vad ce e nou, s-a nascut si Ubuntu si Mint si multe altele. Bine inteles ca le-am incercat pe fiecare, si tot mai mult m-am indragostit de ele. Dar am fost prea lenes sa trec peste problemele de hardware, sa mai citesc cum se instaleaza un driver manual. Am incercat eu, dar rezultatele de pe google in mod ciudat pentru mine nu functionau in cele mai multe cazuri.

Asadar am incercat sa nu ma mai complic cu distributii mai mici, si ma orientam spre cele mai cunoscute (Mint, Ubuntu, OpenSuse), intretimp au inceput sa apara multe distributii bazate pe Debian mai precis pe Ubuntu care e bazat pe Debian.

Backtrack- hmmm ce vremuri cand tremurand am citit multe pagini despre el si am vazut multe tutoriale in care xulescu hackuieste ceva cu el. Normal ca si eu trebuia repede sa o instalez (nu stiam eu ce e live cd) Dar dupa cateva ore de "test" si pornirea programelor mi-am dat seama ca hackingul nu e doar folosirea unor programe gata facute, degeaba pornesc eu metasploitu daca habar nu am ce face si de ce face ceea ce face. Nici nu mi-am mai batut capu cu programe de genu pentru ca in primul rand trebe sa cunosc sistemu de operare pe care "lucrez" dupa aia poate poate daca ma mai intereseaza umblu la metasploit s-au nmap. Cam atat despre cariera mea de hacker...

Problema mea a fost ca dupa ce cu greu am reusit sa imi instalez Ubuntu (da am reusit sa instalez si drivere tzac tzac) am dat de alte distributii care m-au vrajit.

PearOS arata fantastic (pacat ca a fost cumparat de ceva firma) , Deepin e foarte innovativ, iar Elementary e foarte rapid si are un desing simplu totusi useful sa numai vorbesc de Lubuntu, Xubuntu, Peppermint etc...

Asadar dupa aproape 6 luni de cand folosesc Ubuntu aproape nonstop, iar sunt atras de cele mentionate si nu ma pot opri, pur si simplu nu pot decide langa care distibutie sa raman si sa ma apuc in sfarsit de invatat ceva util. Cred ca va fi un tri-boot :)

Voi ce experienta ati avut? Favorite distro si de ce?

(sry pentru greseli)

Edited by hate.me
Link to comment
Share on other sites

Am folosit in mare parte linux iar principalele distributii care imi plac sunt Centos si Kali...

La centos pot sa spun ca ma descurc foarte bine in el, l-am avut si pe pc foarte mult timp dar acum il folosesc mai mult pe vpsuri.

La Kali inca nu il stapanesc chiar asa de bine inca mai am de invatat multe lucruri la el....

Alte distributii ce am mai folosit au fost Debian,Ubuntu (la ambele ma descurc cat de cat), si Backtrack la care am renuntat la el pentru Kali deoarece avea foarte multe lucruri noi.

Link to comment
Share on other sites

Eu am inceput cu Fedora prin 2008, foloseam un live CD sa testez retele de net din cartier, apoi am testat un CD cu Ubuntu placut impresionat de interfata dar fiind utilizator de Windows am renuntat nestiind cum sa instalez drivere sau programe. Am mai instalat diferete versiuni de ubuntu apoi linux mint si mai nou anul acesta m-am hotarat sa invat sisteml de operare si apoi sa testez softuri de pentester.Asa ca am instala pentru inceput Slackware, dar fiind un pic mai greu pentru mine am ajuns sa folosesc pana a in prezent Debian 7. E fantastic, stabil , cu o interfata prietenoasa si inca nu mi-a pierit gandul sa fac trecerea totala pe Linux. Un nou inceput dar cu o comunitate impresionanta in spate. Recomand tuturor sa incerce o distributie macar.

Link to comment
Share on other sites

Am inceput sa experimentez Linux-ul incepand cu Slax KillBill Edition (2005-2006, nu mai stiu exact) - CD-ul gasit tot intr-o revista. Nu stiam ca e Linux pe ea, si l-am uitat in unitate. Asa ca a doua oara cand l-am pornit am vazut ca imi booteaza. Asa am vazut si eu cum arata un Linux. Mai tarziu am testat si alte distributii: Ubuntu, Linux Mint, ElementaryOS, Slackware, Arch Linux, Puppy Linux, Fedora, openSUSE, Debian si CentOS. Pot spune ca cel mai mult mi-a placut Linux Mint si Ubuntu pentru desktop, iar pentru server Debian.

Am testat si alte sisteme de operare Unix-like: FreeBSD, Solaris, OS X.

Oricum daca iti place sa injuri mult, atunci Linux este pentru tine.

Eu prefer Windows si OS X pentru ca se adapteaza mai mult nevoilor mele.

Link to comment
Share on other sites

Mie unul imi place slackware-ul...l-am avut pe pc (i3 WM+conky'n fancy shit) si m-a vrajit doar ca s-a prajit ceva piesa si de lene acum stau pe notebook unde am kali. As pune Slackware iar dar am o lene extraordinara sa stau sa configurez fiecare cacatel...

Cu linuxul am inceput prin 2010(Cu ubuntu parca, apoi dupa jumatate de an am trecut la Arch, mi-am schimbat hardul si mi-a fost sila sa instalez archul si am luat mint ca m-a atras interfata dupa am incercat Slack si am ramas pe e) si de atunci il folosesc ca main-os aproape in totalitate.

Link to comment
Share on other sites

am o lene extraordinara

Da, de parca vorbesti de mine, cred ca lenea e cea mai mare inamic si totodata si cel mai bun prieten al meu...

Adevaru e ca nici nu prea mai am/avem timp ca in tinerete, max 3-4 ore pe zi, iar daca pusca ceva asa ramane, poate intr-un weekend mai lung cand vreamea e nashpa ne apucam sa facem ceva.

M-a tinut 2 zile pana cand am reusit, adica pana cand mi-am dat seama de path-ul corect sub linux din:

f = open("C://Users//MrGrj//Desktop//test//test1.txt","r")

(thx MrGrj for the code)

in

f = open("/home/razuro/Desktop/text.txt","r")

acel "/" m-a zapacit, dar asa invata omu...

Iar in legatura cu Slackware imi aduc aminte de o distributie mititica Mymyah care era bazata pe Slackware mai tarziu pe Slax parca, era minimal, eyecandy si destul de rapid.

Cateva screenuri facute de mine cu niste modificari (icons and shit)

MyMyah Screenshoot KDE-Look.org

Link to comment
Share on other sites

Primele tentative cu linux-ul le-am avut acum vreo 2-3 ani cu Ubuntu care nu prea mi-a placut. Am incercat debian dupa asta, dar am avut dificultati cu placa video ce o aveam la vremea acea un ati x700se, ce nu mai era suportat nici de versiunea respectiva de debian si nici de versiunea respectiva de Xorg. Am mers o perioada cu Opensuse tocmai din cauza asta(driverele placii video). Acum petrec cam 70/30 din timp pe linux/windows, pe un Linux Mint, la care da, i-am recompilat kernelul odata la indemnul lui Tex, pentru ca vroiam sa vad cum se misca dota2 pe linux(nu se misca stralucit inainte de recompilare, si dupa recompilare nu erau mari diferente), dar dupa recompilare am ramas cu un bug ciudat(ferestrele care aveau scrollbars si terminalul "sareau" imaginea din interiorul lor sarea sus/jos fara a muta din scroll. Si era enervant. Asa ca am trecut pe kernelul original :)) Acum mai trec pe windows doar cand vreau sa ma mai joc ceva(ceea ce se intampla destul de rar in ultimul timp).

Link to comment
Share on other sites

Prima distributie linux instalata: RedHat 6.2 de la el am trecut repede la 7.0 (daca nu ma insel a venit cu revista chip la vremea aia) , era distractiva instalarea cand aveai 5 CD-uri si installer-ul iti spunea ca vrea un kkt de rpm dar nu-ti spunea ca pentru prosti ca-l gasesti pe CD nr X .

Mult mai distractiva a fost trecerea imediata la Slackware cu kernel 2.4 si recompilari de kernel

... si acum de 2 ani stau pe OpenSUSE toata ziua la munca iar acasa Kali pus pe un laptop :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...