Jump to content

mobotak

Members
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mobotak

  1. On 15/06/2016 at 12:28 AM, QuoVadis said:

    Scriu acest ghid pentru cei care vor dori in viitor ca cineva (individ/grup/companie) sa le faca un website si sper sa le fie util atat lor: pentru a isi da seama ce vor, pentru a reduce riscul de a fi tepuiti, etc. cat si companiei: sa inteleaga contextul, asteptarile, ce trebuie sa livreze, etc. Insa si pentru sunt satul de cei care asteapta ca altii sa le citeasca gandurile.

     

    Deci.. inainte de a discuta cu cineva o oferta de pret si alte detalii, ar fi ideal sa asterneti in scris urmatoarele. Evident, se poate adapta dupa nevoi:

     

    1. O foarte scurta introducere: Daca este o firma, cand a luat fiinta, cu ce se ocupa, cati angajati, realizari, etc. Daca este un site personal: detaliile corespunzatoare. Si asa mai departe. Este un site nou sau refacerea unuia existent.

     

    2. Obiectivele: ce vreti sa realizati cu acest website. Se pot imparti eventual pe obiective principale: 3-5 la numar si obiective secundare. Acestea trebuie sa fie realiste.

     

    3. Cui se adreseaza acest site, care ar fi vizitatorul ideal. In functie de obiective, ce fel de vizitator v-ar ajuta sa la atingeti. Ganditi-va la ce ar vrea ei sa faca pe site si la ce ati vrea voi ca ei sa faca pe site si cum acestea pot fi imbinate. Ce vrei sa-i convingi sa faca: sa citeasca ceva, sa urmareasca un clip, sa cumpere ceva, etc.

     

    4. Un schelet al site-ului ideal. Chiar daca acesta va suferi modificari si adaptari dupa consultarea cu cel ce va livra site-ul si chiar daca este cu pixul pe hartie, cum ati vrea sa fie structurat landing page-ul si eventual urmatoarele cateva pagini. Daca folositi un tool de mindmapping (https://bubbl.us/mindmap) veti putea asterne un element grafic extrem de folositor: pentru voi, sa va dati seama de structura potentiala, cat de usor va fi de navigat si sa va asigurati ca nu va scapa nimic din memorie; dar si pentru cei ce lucreaza: sa inteleaga ce vreti sa realizati si sa poata veni cu idei si sugestii.

     

    5. Detaliile tehnice: aceasta lista trebuie sa fie cat mai completa. Unele proiecte mari necesita si luni de zile de lucrat la definirea specificatiilor tehnice. Chiar daca nu le produceti pe toate la inceput, vor fi esentiale pentru cei ce lucreaza sa va poata da un pret estimativ si un timp de livrare. Apoi, inainte de incheierea contractului (un contract nu e neaparat ceva oficial, poate fi contract verbal sau in scris pe Sykpe, etc.) trebuie specificat si confirmat cu exactitate fiecare fiecare detaliu. Un exercitiu recomandat este sa va puneti in pielea vizitatorului si sa navigati mental pe site si sa va ganditi la "user experience" si cum ar putea fi imbunatatit. La urma urmei aceasta este ultima sansa de a adauga cerinte la proiect. Bineinteles ca unii vor fi flexibili insa daca abuzati de bunatatea altora va veti trezi cu neplaceri. De asemenea cine va "mentine" site-ul dupa completare. Este nevoie de un CMS? Sau de training in editarea si updatarea lui?

     

    6. Detalii auxiliare: in afara de cerintele necesare pentru functionarea site-ului, aspecte de design, securitate, viteza, legalitate/compliance, back-ups, integrari, etc.

     

    7. Daca aveti competitie cine este: ce au bun, ce au mai putin bun. Ce puteti folosi ca idee/concept (nu copiat!) si ce puteti imbunatati. Cum ati putea plusa pe slabiciunile lor si cum evitati repetarea greselilor lor? Sunt exemple de site-uri care va plac pe o nisa asemanatoare? Aveti un anume concept in gand? Cat mai multe detalii de genul acesta.

     

    8. Bugetul. Stiu e nasoala treaba cu banii si e greu de multe ori de specificat o suma si mai ales nu vreti din anumite motive sa specificati cati bani aveti alocati pentru asa ceva pentru ca va e frica de faptul ca se va profita de aceasta informatie si intradevar multi o fac si pun preturile in functie de client si de cati bani au. Ca sa evitati aceste lucruri dati niste range-uri cat mai vagi insa realiste si apropiate de realitate ca sa nu va pierdeti nici voi vremea si nici cei cu care luati legatura. Spre exemplu daca aveti un buget de 500 euro puteti spune intre 250 - 800. Daca vi se da un pret de 700, puteti incepe si negocia de la 400 pentru a ajunge apoi la suma dorita insa negocierea este un alt topic de discutie.

     

    9. Deadline-ul. Sa fie cat mai realist, cu obraz insa bine definit. Chestii de genul "cat mai repede", "urgent", etc. sunt penibile. Aici este o oportunitate de a elimina si din riscul pierderii banilor si anume crearea de stagii (milestones): impartiti proiectul pe stagii, si la completarea fiecarei stagiuni cei ce lucreaza vor vedea un procent din suma totala - totul stabilit prin contract.

     

    10. Orice alte detalii, presupuneri, dorinte, chestii de accesibilitate dorite, etc.

     

    Bineinteles, in functie de proiect aceste lucruri variaza insa acesta este un punct de plecare pentru:
    - a nu irosi timpul vostru si al altora
    - a avea cat mai mari sanse de reusita
    - a nu fi luati de prosti si tratati (dpdv financiar) ca atare.

     

    Succes!

    thanks, that was helpful

    any way this is mobotak.com and its a company whom interested in tech and electronic gadgets.our company buy,sell and repair cell phones,tablets and computers ans so sell their accessories,if you have any questions about this kind of staff we will glad to help.

     

    • Downvote 2
×
×
  • Create New...