De foarte multi ani (2006) se cunoaste ca Intel ME ( AMT) si AMD PSP (2013) sunt co-procesoare de tipul spyware care au access la placa de retea si la memoria RAM. Dar inafara de acestea, un calculator contine o gramada de coduri gata compilate si care nu sunt open source... gen BIOS-ul. Acestea ar putea fii folosite ca spyware pentru tinte foarte importante gen "accidente" la reacte nucleare - presupun ca sunt deconectate de la internet, insa cu o prezenta fizica, un conector JTAG poti comprimite tot calculatorul fara sa stii vreo parola. Nu stiu daca stiti, dar si unele self encrypted devices aveau conectori JTAG sub carcasa ce facilitau posibilitatea sa accessi versiunea de debug si sa citesti cheia de criptare a dispozitivului. Alte modele foloseau cheia privata pregenerata de la producator. Din punctul meu de vedere producatorii de hardware closed source nu prezinta mare incredere pentru ca implementeaza astfel de solutii de tipul spyware. Lanseaza Open Source ce nu e interesant si important, iar lucrurile importante (de ce un coprocesor are access la placa de retea si la memoria RAM) nimic - zero informatie publica.
La Intel ME (AMT) exista ceva documentatie si tutoriale despre cum se poate dezactiva co-procesorul ME. Insa la AMD PSP nu exista nimic. Ambele corporatiile se fac ca ploua, dar Intel-ul mai face cate un update la generatiile noi de procesor facand dezactivarea Intel ME si mai dificila. Despre Intel ME initial s-a aflat ca se poate dezactiva dintr-un PDF redactat de NSA fiind un feature optional al procesorului, insa dezactivarea necesita access fizic si nu este usor de loc.
De ceva vreme niste baieti dezvolta coreboot si libreboot - un sistem de tip BIOS open source ce permite instalarea de linux pe masina fara sa ai nimic vreun cod sursa ascuns. Gen poti sterge bios-ul existent de producatorul placii de baze si poti instala coreboot/libreboot.
Tot de ceva vreme exista si laptop-uri, telefoane si calculatore cu sistemul coreboot preinstalat.
https://slimbook.com/en/#
https://www.tuxedocomputers.com/en/Linux-Hardware/Linux-Notebooks.tuxedo
https://system76.com/laptops/darter
https://shop.libiquity.com/product/taurinus-x200
Exista si telefoane https://puri.sm/products/librem-5/
Unele dintre laptopuri au si Intel ME dezactivat (hardware/software).
Preturile sunt un pic piperate dar vrei privacy, scoti un ban si stai in fata.