Jump to content
SticKyWoX

[Studiu] 34% dintre parole sunt simple si usor de spart

Recommended Posts

Posted

O parola sparta sau furata poate facilita accesul la orice detaliu legat de utilizator – de la fotografii, pana la datele cardurilor de credit. De aceea, este recomandat ca parolele utilizate pentru accesarea serviciilor online sa fie complexe. De asemenea, este important sa nu se utilizeze aceeasi parola pentru mai multe servicii, deoarece se pot pierde nu doar informatii importante, ci chiar controlul asupra identitatii „online”, in cazul retelelor sociale. Un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab in 25 de tari releva ca riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt constientizate pe deplin de catre utilizatori, 34% dintre acestia fiind practic expusi.

Conform cercetarii, parolele slabe care pot fi sparte usor, fara a fi necesara utilizarea unor tehnici speciale, sunt folosite mult prea frecvent. Astfel de parole includ data nasterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%). Acest tip de informatii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiati sau de membrii familiei. Un infractor le poate afla cu usurinta cautand pe internet, prin intermediul retelelor de socializare. In plus, 8% dintre cei intervievati utilizeaza combinatii simple de cifre precum „123456”, sau altele asemanatoare, iar 5% dintre respondenti folosesc pur si simplu cuvantul password. Acest tip de „protectie”, la fel ca parolele bazate pe cuvinte usor de ghicit, poate fi sparta usor si rapid.

O alta problema care este adeseori trecuta cu vederea este utilizarea repetata a unei parole. Teoretic, aceasta practica este utila pentru a evita uitarea parolelor. In realitate, daca parola universala este compromisa, infractorii au cale libera in accesarea diverselor conturi, servicii sau programe. Potrivit studiului O+K, 9% dintre persoane au o singura parola pentru toate conturile, in timp ce 37.1% au mai multe parole. Avand in vedere faptul ca o treime dintre participantii la studiu (36%) folosesc cinci sau mai multe servicii si aplicatii protejate de parole, consecintele unei potentiale brese de securitate ar fi dezastruoase.

Dupa cum am mentionat anterior, locul in care sunt stocate parolele este foarte important in ceea ce priveste securitatea datelor. Majoritatea utilizatorilor (71%) prefera sa le memoreze, ceea ce in sine nu este un lucru rau, dar de cele mai multe ori consecinta este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 46% dintre utilizatori au recunoscut ca au uitat o parola vitala cel putin o data. 12% isi noteaza pur si simplu parolele pe o foaie de hartie si le pastreaza in apropierea computerului, in timp ce 23% folosesc o agenda obisnuita in acest scop. Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de doar 7% dintre utilizatori, cu toate ca acest tip de solutii asigura cea mai buna protectie.

Tehnologia Safe Money, disponibila in suita Kaspersky Internet Security 2013, include un set diversificat de metode pentru protectia tranzactiilor online. Printre acestea se numara achizitiile online, lucrul cu sisteme electronice de plata, precum PayPal, sau accesarea de pe computer a contului de online banking. Noua tehnologie ofera protectie sporita pentru operatiunile bancare.

Tastatura virtuala, creata pentru protectia in fata amenintarilor de tip keylogger in timpul utilizarii modulului Safe Money, este acum sustinuta de o noua tehnologie, numita Secure Keyboard. Aceasta foloseste un driver de tastatura special, care previne inregistrarea de catre un program periculos a informatiilor introduse prin tastatura. Un alt modul este cel de anti-phishing, care dispune de actualizari automate si detectie euristica imbunatatita a site-urilor care incearca sa fure parole sau alte informatii personale. Kaspersky Internet Security 2013 include si un nou motor anti-spam, necesar in identificarea mesajelor e-mail nesolicitate.

Raportul complet al studiului realizat de O+K Research este disponibil aici: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

Sursa:

http://www.securitynews.ro/2012/10/18/34-dintre-parole-sunt-simple-si-usor-de-spart/

Adevarul e ca forzzasteaua e la putere :)).

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...