Jump to content
MaHaReT

$7|r| New & Old !!

Recommended Posts

La sfarsitul saptamanii trecute, 30 de tari au semnat, in sfarsit, controversatul tratat international pentru combaterea cybercrimei. Celor 26 de tari membre ale Consiliului Europei (CoE) li s-au adaugat la intalnirea de la Belgrad si Statele Unite, Canada, Japonia si Africa de Sud.

Conventia privind cybercrima, sponsorizata de CoE, incrimineaza activitati precum pornografia infantila on line, frauda si hacking-ul si stabileste reguli privind administrarea Internetului. O scurta nota adaugata luna aceasta privind eliminarea site-urilor cu tenta rasista si definirea si incriminarea exprimarilor care indeamna la ura a fost eliminata insa din cuprinsul tratatului.

Grupurile pentru apararea drepturilor civile si furnizorii de servicii Internet au avut multe obiectii privind acest tratat, in care, dupa cum spun ei, maniera de exprimare este cam vaga si obligatiile impuse furnizorilor sunt destul de aspre, iar proiectul a fost intocmit intr-un mediu discret, nefiind admis accesul publicului.

Tratatul privind cybercrima, care este deschis tuturor statelor, a fost schitat de catre 43 de state membre ale Consiliului Europei - care nu este afiliat la uniunea Europeana - Statele Unite, Canada, Japonia si Africa de Sud. Tratatul va intra in vigoare cand inca cinci state, dintre care cel putin trei trebuie sa fie membre ale CoE vor ratifica tratatul.

Dar, in acelasi timp, 15 tari membre ale Uniunii Europene incearca constituirea unei legi separate privind cybercrima, lege care va folosi aceasta Conventie drept punct de plecare.

Hackeri germani au desfigurat site-ul SaferInternet.org, un site sponsorizat de Comisia Europeana si care promoveaza un Internet mai sigur. Securitatea site-ului a fost crescuta saptamana trecuta dupa ce alti hackeri au scos in evidenta alte posibile vulnerabilitati.

Hackerii au lasat un mesaj prin care "dojeneau" administratorii de retea si autoritatile legale: "This is our world! We are god and we make the rulezzzzz Happy finding us! The Netherlands is tha place!"

Hackerii au inserat si doua hyperlink-uri, unul catre un site web care promova "Hackers at Large 2001", un eveniment ce va avea loc in august in Olanda si unul in interiorul SaferInternet.org catre o baza de date ce putea fi copiata (download) urmarind link-ul ce contine 475 de adrese email ale unor persoane care s-au abonat la lista de mail a SaferInternet.org, afirma un expert in securitate ce a examinat lista si care a cerut anonimatul.

Actul de pirataj este o palma pe fata Comisiei si a contractorului ei, Ecotec Research and Consulting Ltd. din Birmingham, Marea Britanie. Recent hackerii au identificat doua gauri de securitate in site rapid inchise de Ecotec. Aceste probleme sunt legate de vulnerabilitati cunoscute in IIS (Internet Information Server) al lui Microsoft Corp., software larg utilizat pentru a sustine site-urile web.

Oficiali ai Ecotec si ai Comisiei Europenenu au fost disponibili pentru comentarii. :P

Europa ii baga "la racoare" pe hackeri

Hackerii si creatorii de virusi risca o pedeapsa cu inchisoarea pe cinci ani conform noilor legi aprobate vineri de ministerele de justitie din tarile membre ale Uniunii Europene.

"In noua lege vor exista sanctiuni drastice pentru o serie de activitati criminale online", spune Antonio Vitorino, comisarul european pentru Justitie. Legea pedepseste pe oricine patrunde ilegal intr-o retea de computere sau pe un server. De asemenea, legea ii vizeaza pe cei care creeaza virusi de computer, precum sau alte programe distructive.

Legea urmareste armonizarea legislatiei din cele 15 tari membre UE. De la atacurile din 11 septembrie 2001, ingrijorarile privind atacurile hackerilor au crescut. Autoritatile din intreaga lume au fost avertizate asupra pericolelor pe care le reprezinta atacurile asupra sistemelor-cheie, cum ar fi cele de alimentare cu electricitate si apa.

Romania - mai "catolica" decat UE

Recent, Ministerul Comunicatiilor din Romania a elaborat un proiect de lege privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, care contine pedepse mult mai mari, ajungandu-se la inchisoare pe 15 ani. La articolul 12, legea prevede ca "fapta de a perturba grav, fara drept, functionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, stergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restrictionarea accesului la aceste date constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 15 ani"

Conform proiectului MCTI, accesul fara drept la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca fapta este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani. Acelasi proiect prevede ca transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

"S-a optat pentru pedepse atat de mari tocmai pentru a descuraja definitiv orice tentativa de violare a spatiului virtual. Faptul ca aceasta dimensiune ocupa in prezent un loc primordial in buna desfasurare a raporturilor comerciale, cu administratia publica si a vietii in general presupune si eforturi mai mari din partea autoritatilor in vederea garantarii securitatii datelor", ne-a declarat Liviu Nicolescu, Directorul Departamentului Antifrauda din MCTI.

"Ca punct de reper a fost luata legislatia americana din domeniu, proiectul de lege initiat de MCTI avand insa prevazute pedepse pentru o serie de infractiuni care nu erau stipulate in actul normativ american", a mai spus oficialul MCTI.

Conform proiectului de lege, urmarirea si prinderea infractorilor intra in atributiile Ministerului de Interne. insa pentru monitorizarea criminalitatii informatice, Ministerul de Interne, MCTI si Ministerul de Justitie au in vedere crearea unei baze de date care va contine informatii consistente cu privire la activitatile ilegale de pe Internet. Pentru a fi asigurata o cooperare permanenta cu organele internationale din acest domeniu a fost infiintat Serviciul de combatere a criminalitatii informatice din cadrul Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Proiectul de lege a fost avizat de Guvern, iar in prezent se afla pentru analiza la Comisia Juridica si la cea pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Camerei Deputatilor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...