Jump to content
NOVATu

Se sparge bula Bitcoin? Moneda virtuală s-a depreciat cu 50% în câteva ore

Recommended Posts

Bitcoin se dovedeste a fi, în continuare, o moneda instabila. Astfel, miercuri seara, valuta virtuala a cazut de la valoarea de 265 de dolari, la 105 dolari dupa care a urcat la 180 de dolari. În momentul redactarii acestui articol, un bitcoin valoreaza 109 dolari. Înca de când criptomoneda a început sa aprecieze, analistii economici au spus ca este vorba de o „schema Ponzi“, o bula care urmeaza sa se sparga si sa-i lase pe toti investitorii fara bani. Imediat dupa deprecierea masiva de miercuri noaptea, presa de tehnologie a început sa speculeze ca de vina ar fi fost un atac cibernetic asupra celei mai mari piete de schimb ale sistemului Bitcoin, Mt. Gox. Totusi, sustin reprezentantii Mt. Gox, de vina ar fi fost interesul crescut al persoanelor care a provocat deprecierea.

Ce s-a întâmplat?

Miercuri seara, o mare parte dintre investitorii care încercau sa acceseze platforma Mt. Gox au întâmpinat dificultati tehnice: timpi de încarcare foarte mari, erori de afisare a site-ului etc. La un moment dat, sistemul de schimb valutar a fost închis. Fiind speriati de o eventuala prabusire a monedei, persoanele au început sa-si vânda bitcoinii prin alte site-uri iar moneda s-a depreciat. Initial se credea ca a fost vorba despre un atac de tip DDoS asupra Mt. Gox care ar fi cauzat probleme site-ului, însa reprezentantii companiei au clarificat situatia. Interesul fata de moneda virtuala a fost atât de mare încât serverele nu au mai facut fata numarului imens de persoane care încercau sa tranzactioneze. Compania a fost nevoita sa-si închida platforma de schimb pret de doua ore, pentru a instala servere suplimentare, capabile sa sustina accesul simultan al tuturor persoanelor interesate de bitcoin. Potrivit datelor anuntate de Mt. Gox, 20.000 de persoane îsi fac cont pe site în fiecare zi iar numarul de tranzactii efectuate s-a triplat în numai 24 de ore.

Mt. Gox, tinta pentru hackeri

Exista un motiv pentru care atât presa de specialitate cât si analistii au presupus ca a fost vorba de un atac DDoS asupra Mt. Gox. Piata de schimb a mai fost atacata de hackeri la începutul lunii acesteia. Utilizatorii au fost întâmpinati de erori de tipul „502 – Bad gateway“ iar unele persoane nu au reusit sa se logheze la conturi.

Reprezentantii Mt. Gox au explicat atunci, pe Facebook, de ce compania este o tinta pentru hackeri.

„Nu stim înca cine se afla în spatele atacurilor DDoS si s-ar putea sa nu aflam niciodata, însa actiunile par sa aiba doua scopuri principale:

1. Destabilizarea sistemului Bitcoin

Nu este un secret ca Mt. Gox este cea mai mare piata de schimb pentru bitcoin, procesând peste 80% dintre tranzactiile cu dolari si 70% din totalul tranzactiilor. Mt. Gox este o tinta usoara pentru oricine vrea sa faca rau Bitcoin.

2. Abuzarea sistemului pentru a obtine profit

Infractorii asteapta pâna când pretul bitcoin atinge o anumita valoare, vând bitcoinii pe care îi detin, destabilizeaza piata, asteapta ca toata lumea sa se panicheze si sa-si vânda bitcoinii dupa care asteapta sa valoarea lor sa scada pâna la un anumit nivel, opresc atacul si cumpara cât mai multi bitcoini cu putinta. Acest procedeu este repetat de câteva ori dupa care obtii profti“, a explicat compania. Atacul DDoS e un atac coordonat, în care un numar semnificativ de calculatoare infectate initiaza conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacitatile lor maxime de procesare si a le mentine indisponibile pentru o perioada de timp. În tot acest interval, utilizatorii legitimi care încearca sa acceseze resursele atacate nu vor putea fi serviti.

Bitcoin, o moneda care depinde de popularitate

Sistemul Bitcoin este un sistem valutar descentralizat. Spre deosebire de alte monende, bitcoinii nu depind de o banca centrala ci valoarea lor este data de importanta pe care o are moneda în ochii publicului. Cu cât mai multi oameni cumpara bitcoini, cu atât valoarea lor creste. Popularitatea ei a crescut foarte mult pe seama crizei economice din Europa, oamenii din Cipru transferându-si economiile în moneda virtuala de frica bancilor. Spre deosebire de modele traditionale în cazul carora banca poate interveni pe piata si poate introduce mai multe bancnote, numarul bitcoinilor care intra pe piata este fixat de un computer si nu poate fi influentat de nicio actiune din exterior. Bitcoinii sunt generati pe baza unui program complex iar numarul monendelor noi create este înjumatatit odata la patru ani. Crearea de noi monede se va opri definitiv în anul 2140 iar numarul finali de bitcoini existenti va fi de 21 de milioane.

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...