Jump to content
Sweby

AMD Richland - "Be invincible"

Recommended Posts

Daca saptamana trecuta ziceam de Intel Haswell, acum tin sa anunt ca si AMD vine cu forte noi pe piata.

Au trecut aproape trei luni de cand AMD a lansat familia de procesoare Fusion – Richland in lumea notebook. Si acum, asteptand probabil Computex-ul, au fost introduse si modelele desktop, sase la numar. Nimic cu adevarat nou sub soare, doar o evolutie a procesoarelor Trinity de anul trecut, cu frecvente ceva mai mari.

Deci arhitectura a ramas aceeasi: Piledriver (K11.5) la CPU si VLIW4 la GPU. Si acelasi proces tehnologic de 32 nm SOI la GlobalFoundries. Dar ne este promis ca Richland isi atinge mai des frecventa maxima de TurboCore, datorita unui management mai bun. Si din fericire nici socket-ul FM2 nu s-a schimbat, procesoarele Richland fiind perfect compatibile cu actualele placi de baza cu chipset-uri A85X, A75, si A55.

Este nevoie doar de un update de bios. Mai mult, ele vor functiona si pe viitorul skFM2+. Dar sa vedem cum arata noile modele. Cinci dintre ele sunt Richland-uri veritabile, in timp ce al saselea arata putin mai ciudat…

Cu Richland AMD a ameliorat si controller-ul de memorie, care acum suporta pana la 2133 MHz. Insa doar modelul de top are si acest avantaj. Iar fata de Trinity, sesizam o medie de 300 MHz in plus la frecventa.

Si avem parte si de noile tehnologii cu care AMD incearca sa ne atraga: Gesture Control, Face Login, Screen Mirror, Quick Stream, Steady Video, Perfect Picture HD. Prima permite controlarea programelor principale (player, browser, viewer, reader) prin intermediul gesturilor manuale, in doua dimensiuni momentan, la maxim un metru de camera.

A doua confera acces la conturi prin simpla recunoastere a fetei. Cea de-a treia duplica imaginea monitorului prin intermediul retelelor fara fir. Iar ultimele trei au ca sarcina ameliorarea calitatii filmelor. In plus, cu modelele A10 primim la pachet si o copie a jocului Tomb Raider 2013!

Ca si overclocking, Rochland ar trebui sa se comporte mai bine decat Trinity la lansare, datorita rafinarii procesului tehnologic. Astfel, la A10-6800K frecvente de 5 – 5.1 GHz n-ar trebui sa fie prea greu de atins, in timp ce GPU-ul ar sari de 1150 MHz.

Si acum sa vorbim despre performanta stoc, cel mai important aspect la lansarea oricarei componente noi. Si la acest capitol Richland dezamageste, cum a facut-o si Haswell zilele trecute. Pentru CPU sporul fata de Trinity este de 10%, iar la GPU de numai 5%. De parca AMD nu vrea sa ajunga Intel, si chiar renunta sa lupte si la IGP.

Review-uri complete gasiti la LegitReviews, HotHardware, TechPowerUp, XbitLabs si Lab501. Aceste procesoare au ajuns deja in Romania, la preturi de 625 lei pentru cele doua modele A10, 500 lei pentru A8-uri si 300 lei pentru A6.

AMD_A10-6800K_6700.jpg

Daca doriti sa achizitionati un asemenea procesor, va recomand oferta PCgarage cu preturi incepand de la 330 RON.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...