Jump to content
united7170

Parlamentul European aproba sanctiuni mai aspre pentru atacurile cibernetice

Recommended Posts

Infractorii cibernetici s-ar putea confrunta cu pedepse mai aspre la nivelul Uniunii Europene, conform noilor reguli adoptate de catre Parlamentul European, care includ crearea unei infractiuni distincte in ceea ce priveste utilizarea botnet.

Proiectul directivei adoptate de catre Parlamentul European defineste o serie de infractiuni in spatiul cibernetic si stabileste sanctiuni specifice pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, solicita tarilor din Uniunea Europeana sa sprijine statele membre si sa raspunda la cererile urgente in termen de opt ore, in cazul producerii unui atac cibernetic.

Textul a fost deja aprobat, informal, de catre statele membre, acordul urmand sa fie formalizat in curand. Statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a implementa acest acord la nivelul legislatiilor nationale.

Potrivit proiectului de lege, utilizarea botnet-urilor pentru a stabili controlul de la distanta asupa unui numar semnificativ de computere, prin infectarea acestora cu software rau intentionat, va fi sanctionata cu o pedeapsa de cel putin trei ani de inchisoare.

De asemenea, responsabilii pentru atacuri cibernetice impotriva "infrastructurii critice", cum ar fi centrale electrice, retele de transport si retele guvernamentale, se vor confrunta cu cel putin cinci ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa va fi aplicata in cazul in care un atac este derulat de catre o organizatie infractionala ori daca prin acesta se cauzeaza daune majore.

"Atacurile impotriva sistemelor informatice prezinta o provocare tot mai mare pentru companii, guverne si cetateni deopotriva. Astfel de atacuri pot cauza daune grave si slabesc increderea utilizatorilor in siguranta internetului", a declarat Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Companiile si organizatiile vor fi, de asemenea, raspunzatoare pentru infractiunile savarsite in beneficiul lor, cum ar fi, spre exemplu, angajarea unui hacker pentru a accesa baza de date a unui concurent.

Directiva, care actualizeaza regulile in vigoare incepand cu anul 2005, solicita, de asemenea, statelor membre, sa acorde judecatorilor posibilitatea de a condamna infractorii la doi ani de inchisoare pentru infractiunile constand in accesarea sau interferarea cu sistemele de informatii, interceptarea ilegala a comunicatiilor sau producerea si vanzarea instrumentelor utilizate pentru a savarsi astfel de infractiuni. Cazurile minore sunt exceptate, insa fiecare stat determina in ce consta astfel de cazuri.

Directiva se va aplica in toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, care nu si-a manifestat acordul in acest sens.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...