Jump to content
Matt

Scandalul Snowden. Care erau principalele tinte ale spionajului american

Recommended Posts

Posted

Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA strangea in mod regulat informatii in reprezentantele Uniunii Europene (UE) la New York si Washington, a reusit sa obtina acces la conferintele video interne al ONU si considera sediul de la Viena al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) drept una dintre tintele-cheie pentru spionaj, potrivit unei noi transe de dezvaluiri ale fostului colaborator al CIA Edward Snowden, informeaza duminica saptamanalul Der Spiegel, preluat de Itar-Tass.

In aprilie anul curent, angajatii NSA au elaborat un tabel de prioritati, de la cea mai mare (gradul 1) pana la cea mai mica (gradul 5) si le-a atasat anumitor state si institutii internationale. Rusia, alaturi de Iran, Coreea de Nord si China au fost clasate ca prioritati de gradul 1, (UE) - de gradul III, potrivit documentelor dezvaluite de Snowden. In cazul UE, NSA era interesata in primul rand de stabilitatea financiara, relatiile comerciale si politica externa.

Ca prioritate de gradul II a fost clasata informatia de politica externa din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucreaza acolo ca diplomati. In afara de aceasta, specialisti in tehnologie ai NSA au reusit, in 2012, sa obtina acces sa reteaua organizatiei, fapt pe care l-au si comentat, in mod entuziast, intr-un raport al lor: "Fluxul de date ne deschide accesul la conferintele interne ale ONU, ura".

Pentru obtinerea de informatii legate de UE, NSA a plasat microfoane la misiunea UE pe langa sediul ONU de la New York, precum si la reprezentanta organizatiei de la Washington, informeaza Spiegel. In acelasi timp, NSA a reusit sa se conecteze la reteaua interna de computere a reprezentantei ONU din capitala SUA - sa obtina acces la purtatorii de informatii digitali, lucru atestat de documente secrete ce dateaza din septembrie 2010.

De prioritate maxima beneficiaza de asemenea informatiile de la sediul central al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), din capitala austriaca. Cu gradul I sunt marcate informatiile privind controlul asupra armelor.

Der Spiegel relateaza de asemenea despre programele secrete Blarney si Rampart-T. Primul dateaza din 1978 si reuneste asemenea tinte precum "varfurile diplomatice, antiterorismul, guvernele straine si economia". Informatiile din acest program ajung zilnic pe masa de lucru a presedintelui SUA, Barack Obama, subliniaza publicatia germana.

Al doilea program dateaza din 1991 si urmareste "conducerile supreme si persoane apropiate acestora". Tinte ale Rampart-T sunt, potrivit Der Spiegel, 20 de state, intre care Rusia si China.

Source Business24.RO

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...