Jump to content
zbeng

Lucruri mai periculoase decat incalzirea globala

Recommended Posts

Posted

Lucruri mai periculoase decat incalzirea globala

Dupa cum am vazut pe unele posturi ale noastre tv, in sfarsit, opinia publica si liderii nostri de opinie si-au indreptat atentia asupra problemelor de mediu. Insa pe langa incalzirea globala despre care s-au tinut zilele astea tot felul de talk-show-uri si concertul Live Earth care a fost organizat si la noi, mai sunt multe alte probleme legate de mediu.

Site-ul lighterfootstep.com face o enumerare sumbra: pana la sfarsitul celor 24 de ore de concert, 214.000 acri de padure tropicala vor disparea pentru totdeauna, 2 miliarde galoane de deseuri umane vor fi aruncate in oceanele lumii, 10.800 de copii vor muri din cauza secetei sau din cauza apei poluate, si vom fi mai aproape cu 85 milioane de barili de era "mortii petrolului".

Nimeni nu pune sub semnul intrebarii gravitatea incalzirii globale. Insa daca efectele acesteia se vor vedea pe parcursul a zeci de ani sau chiar secole, exista probleme grave care ne ameninta viata de zi cu zi legate de pericolul care planeaza asupra mediului inconjurator, si asupra carora ar trebui sa se faca campanii la fel de serioase. Iata cateva dintre ele.

Sfarsitul erei petrolului

Cresterea pretului carburantilor este primul simptom al unei crize foarte putin mediatizate, de care guvernele se feresc sa vorbeasca, dar care va marca in mod decisiv civilizatia actuala: sfarsitul "erei petrolului". Epuizarea relativ rapida a rezervelor mondiale de petrol a facut ca unele tari sa-si propuna deja investitii masive in sursele energetice alternative: in SUA si Canada credite cu dobanda zero pentru cei care isi trec consumul casnic pe pompe de caldura, in Franta se fac investitii nationale in generatoare eoliene si instalatii solare astfel ca pana in 2010, 20% din consumul energetic sa fie acoperit din surse alternative. De ce pana in 2010? Pentru ca multi specialisti considera "Curba lui Hubbert" - care stabileste inceputul sfarsitului erei petrolului intre anii 2008-2010 - drept realista. Plafonul maxim este fixat in 2008. Iar primul simptom - cresterea pretului barilului de petrol - este elocventa. Iar "moartea petrolului" care este prognozata pana in 2050 nu va avea implicatii doar economice, ci va alimenta serios asa numitul "razboiul global pentru resurse". (Sursa)

Asa ca atunci cand polii se vor topi din cauza incalzirii globale si vor inunda orasele, acestea vor fi deja demult parasite din cauza crizei economice care va lovi lumea pana atunci.

Colapsul ecosistemului oceanelor

Incet, incet, apele se transforma in canale de colectare ale deseurilor, la care se alatura si pescuitul in exces, ceea ce vor face ca majoritatea speciilor de peste sa ajunga pe cale de disparitie.

Deseurile purtate de curenti otravesc pestii distrugand ciclul normal al lantului trofic, ucigand treptat toate speciile de peste. Oricine a fost anii acestia la mare s-a incurcat printre sticlele de plastic si gunoaiele din apa, si printre algele tot mai dese care nu permit oxigenului sa intre in ape transformand astfel apele marilor si oceanelor in cimitire subcvatice. Pe langa aceasta, se adauga si pescuitul ilegal, 29% dintre specii deja fiind pe cale de disparitie. Inca mai este o sansa pentru salvarea apelor, insa daca se continua sa nu se faca nimic ca in toti acesti ani, in curand va fi prea tarziu.

Criza apei potabile

Din intreaga cantitate de apa din lume, doar 3% este apa proaspata, potabila fara interventie de epurare. Din aceasta, 70% este de nefolosit, pentru ca se gaseste in apa ghetarilor. Peste un miliard de oameni nu au acces in prezent la apa potabila. Lucru care se leaga de incalzirea globala: cu plile sunt din ce in ce mai rare, apa potabila este din ce in ce mai greu de gasit.

Marii producatori de bauturi racoritoare si mai ales de apa plata sau carbogazoasa declara ca cererea a inceput sa fie tot mai mare, insa oferta va fi din ce in ce mai problematica. Se spune ca apa va fi aurul albastru al secolului XXI.

Cum vom putea gasi apa proaspata pe viitor? Desalinizarea apelor marilor si oceanelor poate fi o solutie. Insa acest proces este extrem de costisitor, sa nu mai punem in calcul ca si apa oceanelor devine din ce in ce mai poluata. Se va incerca sa se gaseasca alte metode de epurare a apei si alte metode de inlocuire a energiei pe care in prezent ne-o dau apele terestre.

Defrisarile

Jumatate dintre speciile pe care le cunoastem traiesc in padurile tropicale, dar la fiecare secunda sunt taiati 2,4 acri de padure si nu este plantat nimic in schimb. Adica 78 milioane de acri pe an. Si lucrurile stau la fel in intreaga lume. Pe langa faptul ca suntem dependenti de plante pentru oxigen, si majoritatea medicamentelor deriva din plante care se gasesc tocmai in aceste zone amenintate cu distrugerea.

:-S:-S

nu stiu de pe unde e copiat dai copiat

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...