Jump to content
Aerosol

Retragerea suportului pentru Windows XP va afecta peste 100.000 de PC-uri gov...

Recommended Posts

Posted

Un numar de circa 35.000 de calculatoare utilizate de autoritatile guvernamentale din Romania vor fi afectate, incepand de marti, ca urmare a retragerii suportului tehnic si de securitate al sistemului de operare Windows XP dezvoltat de catre Microsoft.

"In functie de evaluari, retragerea de catre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afecteaza zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de alta parte, in momentul in care am verificat ultimul audit realizat de alte institutii am observat ca un numar foarte mare de calculatoare urmeaza sa iasa din uz in urmatoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel incat in urmatoarele 4-5 luni sa stim exact numarul calculatoarelor, ce licente folosesc si ce licente sunt necesare astfel incat aceasta imagine sa fie cat mai exacta", a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

El a adaugat ca, la nivel guvernamental, numarul licentelor care pot fi afectate in urmatoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP depaseste 100.000.

Microsoft a retras, marti, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani.

In lipsa actualizarilor, calculatoarele pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor.

"Pentru a contracara efectele retragerii suportului tehnic, avem antivirusi, avem sisteme de tip hardware si software care protejeaza sistemele publice si avem disponibilitatea de a renegocia cu Microsoft un nou contract, in conditiile in care Microsoft ne va inainta o propunere financiara. Din ianuarie si pana in prezent, am avut o discutie informala cu reprezentantul Microsoft si i-am spus ca apreciem modul in care vor dori transparent sa tina cont de acordul special pe care Guvernul Romaniei il are cu Microsoft, dar asteptam cifrele, propunerea financiara de la care incepem sa negociem", a spus ministrul.

El a adaugat ca nu este, cu siguranta, nici un fel de problema pentru calculatoarele utilizate de functionarii publici de la nivel central si local.

"Am tinut neaparat sa mentionez acest lucru pentru ca, probabil, o strategie de negociere este si aceasta de a crea o anumita turbulenta in mass-media ca s-ar intampla ceva grav. Nu se intampla absolut nimic. Sistemele sunt sub protectie. Avem comitetul tehnic-economic care monitorizeaza in permanent astfel incat, in perioada imediat urmatoare, poate sase luni de zile de acum incolo, nu vom avea niciun risc real", a afirmat Cotovelea.

Intrebat de ce statul nu utilizeaza aplicatii gratuite in locul licentelor Microsoft, ministrul a aratat ca sunt exemple in acest sens in Germania si Turcia, dar a mentonat ca aceste investitii "sunt bine a fi facute pentru o perioada sau avand o strategie pe termen mediu si lung".

"Totusi, nu uitati: aceste posibilitati de constructie costa bani. Costa bani in ceea ce inseamna formarea profesionala a functionarilor publici, costa bani in ceea ce inseamna organizarea sistemelor pentru compatiblitatea lor s.a.m.d. Deja noi am primit propuneri in acest sens. In discutia aceasta cu licentele Microsoft evident ca este posibil sa incurajam aceste dezvoltari, insa va trebui sa vedem foarte exact la nivel national cat costa o constructie de acest tip, care eventual sa poata fi finantata de la buget", a mai spus Cotovelea.

El a adaugat ca, pe termen mediu, cheltuielile privind formarea profesionala a functionarilor publici care vor utiliza licente gratuite vor putea fi acoperite prin accesarea de fonduri UE.

"Insa acum, in acest moment, nu putem decat sa o luam ca posibila strategie si sa incercam sa incurajam sisteme open source, aceste sisteme care pot reprezenta o alternativa", a aratat ministrul.

Autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adauga inca 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar pana in 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor frunizate de MSI agentiei Mediafax.

Sursa:

wall-street.ro

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...