Jump to content
kw3rln

Standardul OpenID, testat de Yahoo

Recommended Posts

Yahoo pare sã fie aproape de a implementa OpenID, un standard de autentificare pe Web care îi scuteºte pe utilizatori sã mai reþinã parolele pentru intra pe diferite site-uri.

Compania controleazã un domeniu me.yahoo.com, pe care este afiºat un scurt mesaj care indicã faptul cã Yahoo va acþiona ca un furnizor de identitate pentru OpenID.

Codul din paginile Flickr.com, deþinut de Yahoo, ar putea, de asemenea, sã le permitã utilizatorilor sã îºi foloseascã datele ºi profilul de pe Flickr pe alte site-uri compatibile OpenID. Codul poate fi obþinut prin vizualizarea sursei paginilor de stream foto de pe Flickr ºi conduce cãtre https://open.login.yahooapis.com/openid/op/auth.

OpenID, un proiect open-source, a obþinut suport din partea a douã mari companii, Microsoft ºi Google. Însã acestea nu oferã, deocamdatã, pe site-urile lor, suport pe scarã largã pentru OpenID.

Existã însã voci care susþin cã o implementare a OpenID de cãtre Yahoo ar putea oferi un impuls pentru o susþinere mai largã.

„Mã aºtept ca implementarea Yahoo sã aibã o influenþã majorã pentru adoptarea OpenID”, a scris Simon Willison, un consultant web ºi dezvoltator care a lucrat pentru Flickr. În ianuarie, anul trecut, Willison a lansat idproxy.net, un site care leagã adresele Yahoo ºi pe cele OpenID.

OpenID este considerat un sistem descentralizat, în condiþiile în care nicio companie sau entitate nu controleazã toate informaþiile legate de identitate. Le oferã utilizatorilor mai multã putere de decizie în privinþa împãrtãºirii identitãþii ºi evitã potenþialele probleme de securitate care s-ar ivi odatã cu stocarea unei cantitãþi uriaºe de informaþii într-o singurã bazã de date. În plus, sistemul este gratuit.

Site-urile care funcþioneazã ca niºte furnizori de identitate pentru OpenID le oferã utilizatorilor un URL (Uniform Resource Locator) unic. Când un utilizator intrã pe un alt site care oferã suport OpenID, poate introduce URL-ul respectiv, împreunã cu parola stabilitã pe site-ul care furnizeazã identitatea, pentru a se înscrie pe noul site.

Apoi, utilizatorului îi este permis sã îºi aducã profilul sau alte informaþii pe noul site, un concept cunoscut ca logare unicã. Înseamnã cã aceia care folosesc sistemul vor avea nevoie de mai puþine parole ºi îºi vor putea împãrtãºi, în mod securizat, informaþiile ºi datele de contact pe mai multe site-uri.

O serie de companii ºi site-uri oferã suport pentru OpenID, printre ele numãrându-se AOL, LiveJournal, Technorati ºi operatorul de telefonie mobilã Orange, deþinut de France Telecom, potrivit site-ului OpenID.

Yahoo nu a fãcut niciun comentariu pe aceastã temã.

Sursa: Yahoo News

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...