Jump to content
joe_capitano

Back-up in Outlook Express

Recommended Posts

Cum sa salvezi mail-urile dintr-un Outlook Express (Outlook Express) in altul ? Acest lucru nu se poate realiza "curat". Nu exista, ca la Outlook-ul din pachetele Office, o optiune de export to file. Nu se poate decat ca pe acelasi calculator sa se transmita aceste informatii catre Outlook sau catre Exchange. Ceea ce vom face noi va fi un fel de arhivare locala, dupa care fisierele rezultate vor fi "plantate" acolo un trebuie pe calculatorul tinta.

Acesti pasi au fost realizati folosind urmatoarele configuratii: Calculator gazda - Windows 2000 Pro / Outlook Express 6. Calculatorul tinta - Windows XP Pro / Outlook Express 6. NU am incercat inca si in alte variante, dar o voi face si voi mentiona asta in viitor. Deocamdata presupun ca fara mari probleme se vor putea aplica si in alte cazuri aceleasi principii.

Ideea este ca Outlook Express-ul verifica toate fisierele cu extensia aflate in directorul stiut de el. Dupa ce am salvat datele si am ajuns cu ele la calculatorul pe care urma sa le pun, am pornit Outlook Express-ul. Acesta era virgin (un program in care mana omului nu a pus niciodata piciorul). Primul lucru a fost sa gasesc acest director in care sa pun mailurile pt ca apoi sa le vada singur.

Cel mai simplu de aflat unde isi tine Outlook Express-ul mailurile este sa il porniti si apoi sa creati un folder nou. Selectati-l si dati click cu butonul din dreapta apoi selectati Properties. La mine era: "C:Documents and SettingsTataLocal SettingsApplication DataIdentities{42C65FDF-7CBC-4E83-904E-A1ED1F12EA67}MicrosoftOutlook ExpressTest.dbx". Cu toate ca nu se vede toata calea decat atunci cand selectati cu mousul "in gol" e o varianta mai simpla ca aceea de a cauta prin registry.

Cheia "Store Root" din registy avea urmatoarea valoare : "%UserProfile%Local SettingsApplication DataIdentities{42C65FDF-7CBC-4E83-904E-A1ED1F12EA67}MicrosoftOutlook Express". La voi ar trebui sa fie ceva asemanator. Ca sa o localizati puteti cauta Identities sau direct Store Root - dar vor fi mai multe in anumite cazuri.

A.Salvarea Datelor.

Pe calculatorul de unde vrei sa salvezi mailurile, deschizi Outlook Express. Din acest moment sunt mai multe decizii de luat:

a.1. mailurile pe care le salvezi se afla intr-un folder care exista si in Outlook Express-ul unde vor ajunge ? si daca exista, vrei sa pastrezi sau nu mailurile aflate deja acolo ?

a.1.1.Daca folderul exista si vrei sa pastrezi si acele mailuri, redenumeste-l pe cel din calculatorul ce contine mailurile pe care vrei sa le copiezi. Le poti apoi muta din folderul acesta la un loc cu cele pe care le-ai pastrat. Sau poti sa le lasi separat.

a.1.2.Daca nu vrei sa pastrezi mailurile, mergi mai departe. Practic o sa inlocuiesti un folder cu altul.

a.2.vrei sa salvezi toate mailurile (din toate folderele) sau vrei sa le salvezi doar pe cele dintr-un anumit folder ?

a.2.1.Daca vrei numai anumite foldere, atunci o sa le compactezi separat si o sa copiezi (prin retea, pe cd, sau disketa) doar fisierele cu numele format din numele folderelor respective si extensia dbx. Compactarea se face selectand acel folder, apoi File->Folder->Compact.

a.2.2.Daca le vrei pe toate, atunci comanda compact all e cea care iti va folosi. Compactarea se face prin File->Folder->Compact All.

Acum ca ai salvat practic datele, nu trebuie decat sa cauti fisierle cu extensia dbx de pe hardul cu Windows-ul curent (in general e C) si sa le copiezi pe cele din directorul lui Outlook Express. In majoritatea cazurilor vor fi singurele. Si oricum se vor afla intr-un director ca cel mentionat la inceput.

B.Copierea Datelor

Cum faci efectiv (te aud) transferul pe calculatorul nou ? Iarasi e vorba de doua cazuri - unul in care nu te intereseaza ce e in Outlook Express-ul acela si este posibil sa inlocuiesti tot (sau sa il gasesti gol ca mine), sau sa fie nevoie de datele respective si atunci e putin mai complicat.

Voi incepe cu varianta simpla in care poti sa stergi tot (sau sa inlocuiesti). Asta inseamna ca nu te intereseaza mailurile aflate in acel calculator.

b.1. Poti sterge datele deja existente.

Outlook Express-ul nu trebuie sa fie pornit cand faci urmatoarele modificari !

Nu trebuie decat sa gasesti directorul (folderul) cu mailurile despre care vorbeam la inceput si sa copiezi acolo fiserele dbx. Apoi poti sterge linistit fisierul "Folders.dbx".

Acum poti porni Outlook Express-ul si ar trebui ca totul sa fie in regula. In partea de Foldere sa se afle si folderele salvate de tine si ele sa contina mailurile cu attachments cu tot.

OBS. Este posibil ca pe un Windows curat pe care sa nu fi folosit nimeni Outlook Express-ul sa nu existe acel director. Este chiar foarte probabil. Si asta pentru ca acel director este creat in momentul in care este creata o identitate pt Outlook Express, Outlook sau Exchange. Pentru ca el sa fie creat faceti o identitate - poate fi fictiva, nu trebuie neaparat sa fie date reale, dar trebuie creat un cont de mail. Daca nu stiti cum, atunci rugati pe forum sa va explice cineva. Oricum o sa revin cu un tutorial in acest sens.

b.2.Ai nevoie sa pastrezi datele vechi.

b.2.1.Vrei sa creezi o noua identitate. Atunci cel mai bine este sa retii care sunt cele deja create. Gasesti directorul Identities si notezi codurile inainte sa creezi o noua identitate. Dupa ce ai creat-o te uiti care este codul nou creat si poti sa pui in el fisierele dbx ca in cazul in care putea sa stergi tot. Dar ai grija, sa fie directorul identitatii noi !

b.2.2.Folosesti o identitate veche. Daca e una singura, problema care se pune este ca fisierele dbx sa nu aibe acelasi nume. Daca au, redenumeste-l pe unul din ele (de preferat pe cel care vine cu mailurile). Apoi copiaza fisierele ca si mai sus. In final sterge fisielul Folders.dbx.

b.2.3.Sunt mai multe identitati deja create si nu stii care e a ta?. Este simplu, faci un folder nou in Outlook Express cand esti logat cu acea identitate, ii dai un nume ciudat si te uiti in care din directoare a aparut un fisier cu numele respectiv. Atentie, daca ii dai rename, numele pe hard nu se schimba. Dupa ce ai gasit fisierul respectiv si implicit si directorul, citeste b.2.2.

Dupa ce ai parcurs acesti pasi, ar trebui ca totul sa fie in regula. Daca intampini probleme, poti trimite oricand un mail la care iti vom raspunde cat de repede putem.

Ce se poate intampla datorita faptului ca stergi fisierul Folders.dbx?

In acest fisier este un fel de tabela in care fisierele dbx au un nume de "scena" (numele care apare in Outlook Express in sectiunea Folders). Mai sus spuneam ca daca dai rename la un folder nu se schimba si numele lui fizic de pe hard. Se schimba doar numele asociat lui in aceasta tabela. Daca in trecut s-a intamplat un rename, dupa ce stergi acest fisier, folderul respectiv va primi numele fisierului. Outlook Express-ul creaza singur la start fisierul Folder.dbx daca nu exista deja si pune implicit numele de scena = nume fisier.

Deci nimic grav - un nou rename va reface lucrurile.

In speranta ca daca veti dori sa va pastrati mailurile dupa ce reinstalati Windows-ul acum va fi mai usor, va astept sa reveniti.

@sursa Tudor

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...