Jump to content
!_30

[Tutorial] Cum s-a nascut Internetul doctore ?

Recommended Posts

Posted

Pai am inteles de ce nu merge netu , insa nu stim , de ce merge netu , de cand si cum a aparut acesta si s-a facut public pentru a intra toata lumea :)

O serie de retele , au fost implementate inca din ani '60 , '70 rezultand o serie de "modele" de retea.

Problemea era ca apareau multe retele , insa fiecare avea standardele/protocoalele ei , si cand era sa comunice o retea cu alta , ciuciu , nu se intelegeau retelele..

Ce era de facut cineva , trebuie sa se implice si sa schimbe ceva.In ani '70 , o grupare de cercetatori , numiti DARPA , se implica , ei se ocupau cu internetwork si interconectarea retelelor , ceea ce nu se reusea mai inaitne de anii '70.

Bineinteles ca nu numai ei se baga in seama si mai sunt si alti precum : ITU-T si ISO.

Ce aveau acestia de facut ? Sa stabileasca o serie de reguli , care se vor numi protocoale , dupa care sa se poate interconecta retelele , ce nu se reusise pana acuma , cu atatea tipuri de retele.

Organizatia oficiala era ARPANET , cred ca multi ati mai auzit de aceasta.

DARPA a continuat researchu pana cand au fost in stare ca revolutionarul TCP/IP de azi sa ia forma pe care o are,in '78.

Insa cand a aparut practic internetul ? 1980 , de ce spun acest lucru ?

In anii '80 DARPA , a inceput sa converteasca terminalele/pcrile de la reteaua lor de cercetare ARPANET in TCP/IP , sa folsoeasca acest standard , pe care desigur noi multi , precum si tu il folosesti la pc-ul tau acum ca sa citesti aceasta pagina.

In anul 1983 se temrina acest proces , reteaua ARPANET , cam prima , care folsoea acest standard , folsoea TCP/IP si DARPA spune ca oricine vrea sa se coencteze la aceata retea pentru a faace parte din reteaua cea mare care va deveni ulterior globala , trebuie sa adope i sa folseaca TCP/IP sa fie un standard .

Insa nu s-a oprit nimeni aici , nu trebuie sa uiti ca la vremea aceea mai era si UNIX .DARPA contacteaza pe cei de la Berkeley UNIX , de la care a parut ulterori BSD-ul si fac si ei implementeare TCP/IP.

La versiuena 4.2 de BSD , apare in '83 prima implementare de TCP/IP.

Deoarece BSD-ul era foarte folosit ca si UNIXul in universitati si centre de cercetare , acest standard , eoarece era facut free , TCP/IP , se raspandeste cu o vitezea ametitoare prin universititati si este adoptat de multi.

Va aduceti aminte ce a zis DARPA , care avea reteaua ARPANET ? Cine vrea sa se coencteze la retea , pentru a face parte , din ceea ce se va numi internetul public, trebuie sa adopte , TCP/IP , pentru a se ptuea itnelege , si se poate conecta.

Multe retele din SUA se contecteaza la ARPANET.Incepe sa se contureze "Internetul".

Nu uitam sa recapitulam , DARPA era o echipa de cercetare care se ocupa cu interconectarea retelelor si managementul retelelor , si avea o retea finantata de guvern ARPANET . Dar sa nu uitam , aici se lcura la cercetare si implementarea unor standarde itnernationale dupa caere va comunica in viitor reteaua globala.

Proiblema era , ca fiind bazata pe cercetare , la aceasta se leaga din ce in ce mai multe agenti e cercetare , agenti guvernamentale , etc.

Deoarece si bazele militare si cele de cercetare erau legate in acelasi loc , si nu prea le convenea la multi,acest ARPANET , in ani '83 , se despreinde in doua parti.

*MILNET - interconectare site-uri militare

*ARPANET - cerceatere

-ceea ce se naste aici se numeste "capital I" , a internetului.

ARPANET , ramane pentru cercetare si pentru internetul public , si in '74 , deja era destu de extinsa in SUA si in Europa de west itnercoenctata , prin linii inchiriate de 56 de kilo.

Curand traficul nu a mai tinut numai pe acele legaturi de 56 de kilo , si a fost inlocuit.ARPANET , avea rolul de "schelet" si "cercetare" in internet , insa a fost inlocuita cu altele pe masura ce a trecut timpul., nu trebuie sa uitam ca MILNET , partea din ARPENET , care se desrepinsese si facea partea miliatara , ramane si foremaza "scheletul" parti miliatare din SUA.

Cum am zis mai devreme , locul ARPANET , este luat de alte organizatii care sa tina in frau intenerul si sa-l tina bine apare :

NSFNET

-aceasta avea 3 tipuri , backbone-ul { core-ul } , care conecteaaza retele mari si sunt administrate de super-computere , reteaua are si link-uri transcontinentale care link-eaza catre alte mari retele cum ar fi reteaua din Europa , EBONE.

-retele mai mici , medii.

-si nu in ultimul rand retele mai mici , campusuri , universitati conectate la retelele medii.

Insa normal si aceasta trebuaia sa fie upgradata o da ce cleinti cresteau.A aparut si T1 , cu care se mai lega de ARPANET si de alte retele , insa multe alte retele mari de pe toate continentele si locale , ale tarilor au dus la interneul public si mare care este in ziua de azi.

Insa Internetul , de la acele mici - mari retele s-a dezvoltat panan in zua de azi fara precedent.De ce , pai la inceput , doar trimiteau maiuri sau distribuiau informatii , nu aveau mess sau internet { nu aparuse WWW-ul sau browserele , ceeea ce numim noi net in ziua de azi.}

Ce a determinat sa creasca asa mare Internetul este distriburirea Gopher in '91 , apoi hyper text si primul browser Mosaic.

Retele mari , le-au luat locul ISP-urile , cam prin ani '80 , PSInet si UUNET.

Netul incepe sa miroasa , apare si RIPE , poate ati auzit si se fomreaza bazkbone-uri interconectinentale , puternice , mult mai puternice de la cei 56 kilobiti pana la OC192 din ziua de azi care are viteze de 9,6 gigabiti.

Dar tot este o problema , dupa cum ati observat Interntul public e strans legat de cel militar , al universitatilor de aceea apr acei hackeri care le mai sparg NASA sau alte chestii.. deci tot nu le convine ceva.

Asadar universitatile , bazele guvernamentale , etc..s-au lansata intr-un proiect numit INTERNET 2 .

Internetul 2 se doreste o un Internet mult mai puternic cu viteze si aplicatii revolutionare.

Viteze ametitoare , protocoale de incercare si mult mai puternice , care vor fi transferate apoi la Internet.

Cine participa la crearea Internetului 2 ? Circa 180 de universitati din SUA.

De cine e sustinut acest proiect ? De lideri puternici , de guvernul SUA , departamentul de aparare , si corporatii retelistice gigantice precum CISCO , IBM , SUN.

despre Internet 2 live puteti citi aici ca merita :

Ceva , poate a fost interesant :zzz:

Voi ce parere aveti stiai 100 % din ce e aici ?

Cineva spunea , viitorul Internetului nu este o sarcina usoara , deoarece nu multi si-au inchipuit ce va ajunge netu acu 5 ani..so let's hope it will be a good thing

Nu trebuie sa uitam ca si demandul de bandwtih necesar pentru a sustine acest "teribil" internet public e enorm si va creste intr-un mod sufocator.Aplicatii ca VOIP sau ca DWDM , acum putem asculta radio , vedea posturile de televiziune favorite , telefona , chatui , chiar si ne vedea live doar prin intermediul acestui mediu numit Internet.

Totul depinde de acest "drog" numit Internet , care ne va "coloniza" timpul liber si ne va "omora" timpul si "oraganele vizualre" intr-un mod din ce in ce mai alert.

Nu trebuie sa uitam nici de partea wireless a internetului , care a dus la dezvoltatarea rapida si rutele intercontinentale dezvoltate de sateliti , care au dus la aceasta dezvoltare.

Internetul e in expansiune si firma Google , si-a deschis propia retea in orasul natal care ofera net , pe gratis celor din oras , iar departamentul federal SUA a dat 2 miliarde de dolari pentru internetul federal , deci ce urmeaza :@

Posted

defapt internetul este facut pentru a ne spiona am citit o carte despre asta este facut de americani ca sa ne spioneze mai bine agentia care se ocupa cu asta si ca re a facut internetul este NSA !

Posted

@edededi , mai fratele meu , eu in primu rand am scris asa tutorialu , deoarece asta e povestea si asa a fost , daca ai ceva impotriva stergem ca sa nu ai probleme ? ok ?

IN primu si in al doiela rand , cati ani ai , mai mult de 14 nu-ti dau ? Hai ca poate mai cresti si paote mai inelegi si tu ceva..

In al treilera rand , aceste carti , stii de cine sunt facute? Tot de ei ! Folosesc topica inversata la infinit ca sa nu mai stii ce sa crezi , asta e faza , adica iti spun ca l-au facut pentru ceva , ca sa te tina in tensiune si tu sa crezi ca -i facut pentur acel ceva , si defapt e facut peneut r altceva si mai mare.

Eu mi-am facut doar datoria de ioubitor de retele , ca sa inteleaga tot poporu ce dracu ii aia o retea , si daca nu stie baza nu are cum intelege acest lucru nu ?

In al patrulea rand , sau al catelea drq mai e, mai e o chestie aici , era drq NSA-ul pe vreamea aia in ani 50 , 60 , fugi de plimba ursu .

Internetu a fost facut cu un singur scop, pentru a supravietiui o retea , de comunicitai , unui razboi nuclear , si pentru centrle de cercetare , pentru a ptuea face shcimb de informatii , nu-ti face grii , nu te spoioneaza pe tine , sau pe mine , paote mai sunt in schimb head hunteri , si tre mai ia la ei.

Stiai cum sunt racolati , cei care lucreaza la Area 19 ? sau hai Area 51 , stii cum sunt racolati ? Se uita mama ce bun e asta , de pe net , vine te racoleaza musamalizeaza tot , adica , vai familia nu stiu care s-a mutat , a murit , si te baga sa lucrezi la ei , asa vreau si eu sa dea domnu , oricum acolo ajuns nu mai ai scapare , pe viata lcurezi la ei stiti si voi de ce..

Si hai sa nu vorbim despre astea , cred cannu esti inca ka varsta necesara , si oricum itnernetul a fost facut practic , de DoD , si a fost facut pentru comunicare m, paote dupa aia spionaj si etc.. si e singurl drog care ne va distruge..

Bafta , sper ca ai itneelg ce am zis eu mai sus , si nu o sa mai iei ina o ddata in deriva vorbele mele , asa ca cius .!!