Jump to content
!_30

[Tutorial] despre ACPI :)

Recommended Posts

Posted

Multi ati auzit despre ACPI , APM , si habar nu aveati ce legatura are cu computerul vostru si ce mama drq mai e si asta.

Pai fiti atenti.Este un standard care are urmatoarele roluri :

*recunoastere hardware

*configurarea device-urilor din PC-u

*menejarea alimentarii cu energie ( power ).

Insa ACPI asta se ocupa mai mult cu ultima parte menajarea , dirijarea energiei care eeste alocata sistemului.

Practic el da OS-ului ( Sistemului de operare ) controlul la chestia asta , sa menajejeze alimenterea cu curent al device-urilor.

De ce avem nevoie de acest standard , si ce face el ? Pai let think .. cand avem un PC si vrem sa-i facem o revizie , nu stiu ce.. adica o defragmentare , sau mai stiu eu ce,nu avem nevoie ca toate "componentele" sistemului sa consume curent , ca si cum am lucra din greu la PC. Asta face ACPI sa zicem , se ocupa cu menajarea alimentari cu energie a unor parti , care consuma putin ..

Faza e ca nu prea suporta vechituri si trebuie chiar sa aiba uneori CPU spoecial ca sa suporte ACPI , nu suporta ciuciu.

Este scris in AML , nu in limbaj de asamblare.

ACPI asta poate sa faca mai multe chestii , cum ziceam , la PC , adica sa intrerupa alimentarea cu curent a mai multor devi-uri din sistem , sa nu mai consume asa de tare.

De exemplu , daca avem un laptop si .. avem putina baterie sau avem neovie , ACPI rulez..:rotfl:

Laptopurile , astea cu ACPI , inchid adica nu mai dau energie partilor din sistem , ( RAM , ce o mai fi pe acolo )  care nu mai sunt folosite un anumit timp.De ce ? ..ca sa traga de baterie cat se poate mai mult.

Ati auzit cu toti de Standby , e un exmeplu , la ce paote face ACPI si ce rol are ACPI.

Cum ziceam ACPI se ocupa de menajarea , distribuiirea energiei , stiti ce face el in Standby ? doar RAM-ul mai papa curent , ca acolo is toate aplicatiile , in rest tot e mort , no curent.

Oho , si hibernarea ? ati auzit nu .. super tare , icnizi PC-ul de tot , si te trezesti cand il deschizi ca incepei de unde ai incis , desi ai luat curentul de tot. Cum ? tot ce e pe RAM se baga pe hard , pentru a preserva datele , cand se revine la normal , adica deschidem iar compterul.

Poti sa disable ACPI , daca vrei si nu-ti convine , dar stii ce nu o sa mai mearga.

Pentru mai multe informatii cititi :