Jump to content
Cheater

Extremistul de Noua Dreapta: Adrian Pal- Profesor de pictură pentru copiii săraci

Recommended Posts

Posted

4.jpg

De?i a dorit ini?ial s?-i înve?e fotbal pe copiii care provin din familii defavorizate, tân?rul de 27 de ani le-a oferit mai mult - lec?ii de art?.

Asocia?ia „Sfântul Stelian” este mai mult decât un loc de munc?, mai mult decât un loc în care oamenii nec?ji?i vin s? cear? ajutorul. Adrian a dorit s? fie de folos acolo unde suferin?a ?i neajunsurile sunt mari. A?a a început colaborarea lui, ca voluntar, în aceast? organiza?ie. „Undeva pe zidurile ?colii am v?zut un afi? prin care se c?uta un antrenor de fotbal ?i, pentru c? îmi place fotbalul, am zis s? încerc. Astfel, la începutul colabor?rii am fost antrenor, iar ulterior am devenit profesor de pictur? ?i de fotografie, ?i chiar educator”, poveste?te pictorul.

„Motiva?ia vine din lucruri simple”

Misiunea lui nu este deloc simpl?, dar nici imposibil?. Cel mai greu îi este s? îi motiveze pe micu?ii care provin din familii s?race s? se apuce de pictur? în contextul acestor vremuri tulburi, când nevoile acute sunt altele. Încearc? pe cât posibil ca s?-i înve?e totul ca pe o joac? încât copiii s? nu-?i piard? inocen?a ?i nici energia vârstei. „I-am înv??at pe copii c? motiva?ia vine mai degrab? din lucruri simple, din vorbe bune ?i din pl?cerea de a petrece timpul împreun?”, explic? Adrian.

Tân?rul a organizat de-alungul timpului mai multe expozi?ii din dorin?a de a le motiva dorin?a de exploatare a laturei artistice, doar c?, din p?cate, nu mai vine nimeni s? spun? ast?zi c? vrea s? se ocupe de viitorul unui copil care picteaz? cu talent. Îns? satisfac?iile sunt altele. „Îi cunosc foarte bine pe ace?ti copii, le cunosc problemele ?i încerc s? schimb ceva prin educa?ie ?i m? simt foarte util când îi v?d c?-?i petrec timpul înv??ând lucruri noi ?i mai pu?in în mediul nociv al str?zii”, explic? tân?rul.

A înv??at meserie „pe ?antier”

Când nu lucreaz? cu piticii de la asocia?ie, Adrian picteaz? de la r?s?rit pân? la apus lucr?ri murale. Cel mai mult îi place pictura religioas?, pe care a exersat-o pentru prima oar? în timpul facult??ii. Nu ?tia nimic despre acest domeniu, îns? i-a fost u?or s? înve?e pentru c? era pasionat de teologie. Au urmat anii de „?antiere”, iar pe schele a înv??at ?i tehnicile de realizare.

Adrian expune constant la manifestarile filialei arti?tilor plastici din Tulcea, ora?ul natal. În Bucure?ti a participat pân? acum doar la expozi?ii de grup, dar preg?te?te o expozi?ie personal?. În rest, lucr?ri expune împreun? cu grupul de pictur? de la Asocia?ia ”Sfântul Stelian”, unde realizeaz? icoane pe sticl?.

ÎNTREB?RI

Când ai avut prima expozi?ie?

Pictez de când eram copil ?i tot de-atunci am fost atras de pictur?, poate ?i pentru c? tat?l meu a fost profesor la Liceul de Art?. Prima expozi?ie am avut-o în clasa a V-a.

Ce tehnici de pictur? folose?ti?

Prefer tehnicie tradi?ionale de pictur? ?i cel mai mult tempera cu emulsie de ou. Folosesc toate tehnicile de pictur? de ?evalet ?i fiecare dintre ele are farmecul ?i specificul ei. ?tiu ?i tehnicile folosite în decora?ii: fresc?, mozaic, iar aici prefer tehnica graffiti-ului.

Ce spa?ii interioare poart? amprenta ta?

Lucr?rile de pictur? sunt în colec?ii private, dar în ceea ce prive?te lucr?rile murale sunt foarte multe spa?ii : biserici, hoteluri, cluburi ?i ?coli.

Ce-i place: ”Obi?nuiesc s? fac lucrurile ca la carte pentru c? sunt un perfec?ionist. În rest, îmi place s? redescop?r istoria acestei ??ri, în general s? citesc c?r?i vechi. Printre pic?turi obi?nuiesc s? fac ?i sport”, spune Adrian.

Ce nu-i place: ”Nu îmi plac oamenii pesimi?ti, care spun c? nu se poate face un lucru, cei care mint cu neru?inare ?i nu ar recunoa?te nici în al dou?sprezecelea ceas c? au gre?it”, mai spune artistul.

Data na?terii: 6 iulie 1983, Tulcea

Studii: Universitatea de Arte Bucure?ti – Sec?ia Art? Mural?

Familie: Are un frate, dirijor

sursa: Adrian Pal- Profesor de pictur? pentru copiii s?raci

Uitati un exemplu de urmat, actual membru ND si viitor membru al Partidului Nationalist.