Jump to content
Eric

A pus pe jar agentii FBI si ofiterii de la „Crima

Recommended Posts

A pus pe jar agentii FBI si ofiterii de la „Crima Organizata“

Calin Mateias, alias dr. Mengele, a dat o teapa de sase milioane de dolari

Folosindu-se de cinci complici americani, dintre care unul de origine romana, hackerul a „cumparat“ aparatura de la cel mai mare distribuitor IT din lume. Mateias a ajuns celebru inca din 1997, cand, la numai 17 ani, a spart serverele FBI

Un hacker roman este acuzat de autoritatile americane ca ar fi comis o frauda electronica de proportii. Calin Mateias, un tanar de 24 de ani din Bucuresti, a furat, prin Internet, impreuna cu cinci americani componente de computere in valoare de milioane de dolari. El nu este nou in bransa. Mateias a ajuns celebru in 1997, la numai 17 ani, cand a spart serverele FBI. Atunci nu a putut fi condamnat fiindca in Romania nu exista legislatie in acest domeniu. Asa ca, dupa cativa ani, folosindu-se de conturile mai multor clienti ai companiei Ingram Micro din California, tanarul a facut comenzi de componente de computere valorand mai mult de zece milioane de dolari. Ingram Micro, cea mai mare companie de distributie de produse tehnologice din lume, a reusit sa intercepteze aproape jumatate din comenzi. Cu toate acestea, prejudiciul atinsese aproximativ sase milioane de dolari.

Sistemul de securitate informatica, facut praf

Anchetatorii americani au stabilit ca Mateias a inceput sa se ocupe de astfel de „afaceri“ inca din anul 1999. El a spart sistemul de comenzi on-line si, folosindu-se de conturile mai multor clienti ai companiei, a facut, pe parcursul a patru ani, doua mii de comenzi frauduloase, pentru calculatoare si componente IT. „Doctor Mengele“, asa cum isi spune Mateias, a trimis instructiuni ca „marfa“ sa fie trimisa in Romania. Cand Ingram Micro a blocat toate transporturile de marfa care urmau sa fie livrate in Europa de Est, Mateias a recrutat, prin intermediul unui chat de pe Internet, cinci cetateni americani, pentru a-i furniza adrese din Statele Unite, unde puteau fi expediate comenzile pe care le facea. La randul lor, partenerii lui Mateias au recrutat alte persoane, inclusiv elevi de liceu, pentru a face rost de adresele soliciate si pentru a-i convinge sa primeasca marfa furata. Cei cinci complici fie vindeau echipamentele si-i trimiteau profitul lui Mateias, fie reambalau marfa si o trimiteau in Romania. Dupa cum se arata in presa americana, compania Ingram Micro a reusit sa intercepteze aproape jumatate din comenzi inainte ca acestea sa fie expediate, dar cu toate acestea a pierdut sase milioane de dolari.

13 capete de acuzare

Mateias, care a fost inculpat pentru 13 capete de acuzare de frauda electronica, se afla acum in Romania. Tanarul nu a fost inca retinut deoarece compania pagubita, respectiv Ingram Micro, nu a trimis deocamdata o plangere oficiala autoritatilor romane, lucru pe care urmeaza sa-l faca in zilele urmatoare. Departamentul de Justitie American colaboreaza in prezent cu autoritatile romane „pentru a asigura aducerea lui Mateias in fata justitiei, fie in Romania, fie in SUA“. Fiecare dintre complicii „doctorului Mengele“, Olufemi Tinubu (21 de ani), Tarion Finley (20 de ani), ambii din Atlanta, Valeriu Crisovan (27 de ani), de origine romana stabilit in Florida, Jeremy Long (28 de ani), din Virginia si Warren Bailey, din Alaska, va fi citat in cursul acestei luni pentru a se infatisa la Curtea Federala din Los Angeles.

Cazul, urmarit de agenti speciali din 14 state

Daca va fi gasit vinovat de comiterea acestor infractiuni, Mateias risca o pedeapsa de pana la 90 de ani de inchisoare, potrivit legislatiei americane. In Romania, el poate primi o pedeapsa de sapte ani de puscarie. Mateias mai este acuzat intr-un alt proces, in Pittsburg, de fraudarea prin aceleasi metode a mai multor companii de transport, anchetatorii stabilind ca acestea trimiteau marfa la mai multor complici ai romanului din Pennsylvania, Georgia si Louisiana.

Ancheta in cazul celor sase a fost condusa de catre Biroul FBI din Los Angeles, cu ajutorul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog si Biroul FBI de la Bucuresti. La investigatii au participat si Birourile FBI din 14 state nord-americane.

Precedentul

In anul 1997, Calin Mateias a spart reteaua informatica a FBI si a altor agentii guvernamentale americane. Unul dintre purtatorii de cuvant al FBI, Laura Eimiller, a declarat atunci ca nu ar fi existat dovezi ale accesarii retelei agentiei. Cu toate acestea, ea l-a descris pe Mateias ca facand parte din categoria oamenilor extrem de inteligenti, care folosesc Internetul pentru a comite fraude. „Meseria lui pare a fi cea de cybercriminal“, a spus Eimiller. Atunci, Calin avea doar 17 ani si folosea numele de cod „Metal“. Aceleasi surse ne-au declarat ca la vremea respectiva a fost anchetat de Crima Organizata, dar nu a fost condamnat pentru ca nu exista o legislatie care sa incrimineze acest tip de infractiuni. Biroul de presa din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a refuzat sa ofere detalii cu privire la acest caz. Vom reveni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...