u0m3 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 (edited) Ce parere aveti de #3324297 - Pastie?L.E.: este doar codul de generare a numerelor din sirul fibonacci... cmmdc mi se pare trivial si s-a discutat deja. Edited February 5, 2012 by u0m3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrei Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 @u0m3 Imi place cum e scris dar iti dai seama ca in contextul de fata nu are sens. O varianta si mai eleganta a operatiilor pe numere mari este suprascrierea operatorilor. Ajungi sa faci A+B pe numere mari efectiv scriind A+B. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gotr00t Posted February 6, 2012 Author Report Share Posted February 6, 2012 Imi pare rau de greseala cu cel mai mic divizor comun, din neatentie. Limitele sunt corecte! Multumesc de interes! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kNigHt Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 De ce va complicati?knight@knight-G31M-ES2L ~/Documents/cpp $ ./fib 30000 2Calculez fib(30000) de 2 ori...Elapsed time: 1 millisecondsknight@localhost ~/Documents/cpp $ ./fib 30000 1000Calculez fib(30000) de 1000 ori...Elapsed time: 291 millisecondsDual-core de 2.5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaggi Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 function f(x:integer):integer;beginif x=0 then f:=0elseif x=1 then f:=1else f:=a[i-1] + a[i-2];end;unde a este un vector in care se memoreaza valorile lui f prin sintaxafor i:=1 to 30000 do a:=f(i);Parerea mea:)Nu ruleaza instant si nu e in c++ dar e o metoda buna:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
u0m3 Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 (edited) @u0m3 Imi place cum e scris dar iti dai seama ca in contextul de fata nu are sens. O varianta si mai eleganta a operatiilor pe numere mari este suprascrierea operatorilor. Ajungi sa faci A+B pe numere mari efectiv scriind A+B. Nu am mai avut rabdare sa fac clase, etc. Ar fi trebuit sa implementez si adunarea intr-o baza mai mare pentru a reduce numarul de operatii.Cand voi avea timp il completez.De ce va complicati?knight@knight-G31M-ES2L ~/Documents/cpp $ ./fib 30000 2Calculez fib(30000) de 2 ori...Elapsed time: 1 millisecondsknight@localhost ~/Documents/cpp $ ./fib 30000 1000Calculez fib(30000) de 1000 ori...Elapsed time: 291 millisecondsDual-core de 2.5Poti arata codul? sunt chiar curios. Edited February 6, 2012 by u0m3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DiP Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 (edited) Am incercat si eu:P.Nu am incercat sa vad ce timp de executie are.#include<iostream>using namespace std;int f(int n){ if((n==1)||(n==2)) return 1; else return f(n-1)+f(n-2);}int cmmdc(int a,int { if(a> {int aux=a;a=b;b=aux;} if(b%a==0) return a; else return cmmdc(a,b-a);}int main(){ int n,m; cin>>n; cin>>m; cout<<cmmdc(f(n),f(m));return 0;} Edited February 10, 2012 by DiP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kNigHt Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Am incercat si eu:P.Nu am incercat sa vad ce timp de executie are.#include<iostream>using namespace std;int f(int n){ if((n==1)||(n==2)) return 1; else return f(n-1)+f(n-2);}int cmmd(int a,int { if(a> {int aux=a;a=b;b=aux;} if(b%a==0) return a; else return cmmdc(a,b-a);}int main(){ int n,m; cin>>n; cin>>m; cout >>cmmd(f(n),f(m));return 0;}Nu cred ca-ti incape fib(30k) intr-un integer. @u0m3 nu mai am codul, il rescriu si revin mai pe seara cu el. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DiP Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Nu cred ca-ti incape fib(30k) intr-un integer. int-ul signed este aproximativ 4bytes si tine de la -2147483648 pana la 2147483647 (depinde de sistemul pe care il compilezi).Dar totusi e mai bine sa il declaram unsigned integer pentru ca asa ai acces si la numere mai mari si rezolvi si problema cu numerele negative,deci mersi pentru idee.Si mai am o gresala acolo la cout(trebuia sa pun<< scuze ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maftrunk Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 (edited) Vin si eu cu varianta pascal dar individualizat, poate prinde bine la unii.1.Algoritm_Fibonacci{varianta recursiva}2.Algoritm_cmmdc{prin scaderi repetate, varianta recursiva}program algoritm_fibonacci; var n:integer; function fibo(k:integer):integer; begin if (k=1) or (k=2) then fibo:=1 else fibo:=(fibo(k-1)+fibo(k-2); end; begin write('n=');readln(n); writeln('termenul este= ',fibo(n)); readln; end. ======================================================================program algoritm_cmmdc; var m,n:integer; function cmmdc(m,n:integer):integer; begin if m=n then cmmdc:=m else if m>n then cmmdc:=cmmdc(m-n,n) else cmmdc:=cmmdc(m,n-m); end; begin write('m,n=');readln(m,n); writeln('cmmdc este= ',cmmdc(m,n)); readln; end.PrecizariAici la cele doua exemple pe care le-am scris in varianta recursiva nu sunt indicate pentru valori mari deoarece consuma foarte multa memorie din stiva prin urmare viteza de compilare va fi mica.Am ales sa fac recursiv deoarece este mult mai simplificat si mai usor. La cmmdc se poate face si cu Euclid.Am facut particularizat nu la cerintele problemei.Pentru cei care intra in theard si nu au habar ce este sirul lui Fibonacci : Sirul lui Fibonacci este o secventa de numere in care fiecare numar se obtine prin adunarea precedentului la anteprecedentul lui si primele doua numere logic vor fi 1.Nu am facut si in c++ pentru ca am vazut ca ati postat inainte destul de multe variante. Edited February 10, 2012 by maftrunk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmiN Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Bitch please ... 0.85 secunde (worst case):Ideone.com | Online Python Interpreter & Debugging Tool#! /usr/bin/env python# C++ Fibonacci challenge# 10.02.2012 cmiN# exponentiere a matricei Q fibonacci# in timp logaritmic folosind numere marifrom decimal import getcontext, Decimal as Dclass CFib: """ Clasa pentru a calcula CMMDCul a 2 numere din seria Fibonacci. Se stie ca cmmdc(fib(a), fib() e acelasi lucru cu fib(cmmdc(a, ) unde fib(x) este al x-lea numar din serie. Acesta poate fi calculat foarte rapid cu ridicarea unei matrice 2x2 specifice folosind ridicare la putere in logN. Totusi avem nevoie si de numere mari (decimal) ;]. """ def __init__(self, a, : # setam precizia in zecimale getcontext().prec = 7000 # nici al 30k-lea nu depaseste self.a = a self.b = b self.qmat = ((1, 1), (1, 0)) self.res = ((D(1), D(0)), # I2 (D(0), D(1))) def cmmdc(self, a, : """ Euclid cu impartiri. """ while b != 0: t = a a = b b = t % b return a def multiply(self, op=False): if op: # op e True cand inmultim noua matrice Q cu rezultatul mat = self.res # doar o referinta / un sinonim catre un obiect else: # si False cand ridicam la patrat si retinem matricea Q mat = self.qmat # prea lenes sa bag 3 foruri e1 = mat[0][0] * self.qmat[0][0] + mat[0][1] * self.qmat[1][0] e2 = mat[0][0] * self.qmat[0][1] + mat[0][1] * self.qmat[1][1] e3 = mat[1][0] * self.qmat[0][0] + mat[1][1] * self.qmat[1][0] e4 = mat[1][0] * self.qmat[0][1] + mat[1][1] * self.qmat[1][1] # modificam rezultatul cu noile valori mat = ((e1, e2), (e3, e4)) if op: self.res = mat else: self.qmat = mat def process(self): """ Functia principala. """ nr = self.cmmdc(self.a, self. #print nr # debug # acum ridicam pe res la nr while nr > 0: if nr % 2: # putere impara self.multiply(True) # inmultim cu rezultatul self.multiply() # multiplicam qmat nr /= 2 def get(self): return str(self.res[0][1]) # (Q^n)[0][1] == F(n)def main(): (a, = raw_input("Introdu 2 numere: ").split() obj = CFib(int(a), int() obj.process() print obj.get()if __name__ == "__main__": main()Codul e comentat nu mai e nevoie de explicatii, implementati asta in C/C++ si veti obtine un timp mult mai bun. O biblioteca light pentru numere mari gasiti aici. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...