Jump to content
vladiii

Introducerea in PHP [n00bz]

Recommended Posts

Posted

Salut. In primul rand, inainte de a incepe acest tutorial, vreau sa imi cer scuze fata de kw3rln, stie el de ce si ii cer scuze public pentru ceea ce am facut, chiar daca nu a fost cu rea intentie. Acum sa trecem la treaba.

In primul rand, cum rulam un cod php creat de noi??? Simplu, scriem codul intr-un editor de text, gen Notepad si apoi salvam ceea ce am scris cu extensia .php si rulam scriptul.

Initierea

Sa consideram urmatorul script:

<?
print "Buna ziua LUME!";
?>

Acest micut script afiseaza pe ecran mesajul: Buna ziua LUME!. Sa explic un pic sinaxa:

- cele 2 <? si ?> semnifica inceputul, respectiv sfarsitul unui cod PHP, si acesta este obligatoriu sa il folositi, este vital pentru un program in PHP, este la fel de important ca begin in pascal :D;

- print afiseaza pe ecran ceva, orice. Acel ceva, orice este definit de catre utilizator. Aceasta functie este foarte folosita in PHP, asa ca trebuie sa o retineti :D;

- "mesaj" aici trebuie introdus mesajul pe care il va arata pe ecran functia print.

Acum ca ati inteles ca print afiseaza un "argument" pe ecran, sa trecem mai departe...

Variabilele

Ce sunt defapt variabilele ? Cel mai bine am intelege dintr-un exemplu. Sa consideram urmatorul script:

<?
$variabila="Buna ziua, LUME!";
print $variabila;
?>

Ce face acest mic scriptulet? Afiseaza tot Buna ziua, LUME! pe ecran, dar scriptul este scris sub alta forma.

$variabila este o variabila, deoarece noi i-am aribuit o valoare la inceput, valoarea respectiva fiind in cazul de fata: "Buna ziua, LUME!". Semnul de dolar $ semnifica in scripturile PHP o variabila. Daca vreti sa definiti o variabila, sa nu uitati sa adaugati acest semn, altfel ea nu va fi luata in considerare.

Sa consideram alt mic cod:

<?
//atribuim variabilei $culoare1, culoarea albastru
$culoare1="albastru";
//atribuim variabilei $culoare2, culoarea rosu
$culoare2="rosu";
//afisam mesajul
print "Trandafirii au culoarea $culoare2 si zambilele au culoarea $culoare1";
?>

Ruland acest script, el seteaza variabilelor $culoarea1 si $culoare2 niste valori, pe care le utilizeaza apoi in mesajul functiei print. In acest micut script, au aparut 2 lucruri noi: introducere variabilelor alaturi de text in mesajul " " functiei print, si semnele //comentariu. Cele din urma semnifica adaugarea unui comentariu la scriptul dumneavoastra, acest comentariu nefiind luat in considerare de catre interpretor.

Un alt exemplu[incerc sa dau cat mai multe exemple, pentru ca din ele invatam cel mai bine], pe care nu il voi mai comenta pentru ca este asemanator cu cel de mai sus, numai ca o sa contina mai multe variabile:

<?
//setam variabila $mancare1
$mancare1="ciorba";
//setam variabila $mancare2
$mancare2="friptura";
//afisam mesajul
print "Mancarea mea preferata este $mancare1";
print "Mancarea lui George preferata este $mancare2";
?>

Pana acum am atribuit variabilelor doar date de tip caracter, acum vom adauga date de tip integer [numar intreg]. Sa consideram urmatorul script:

<?
//setam $variabila1
$variabila1=10;
//setam $variabila2
$variabila2=20;
//afisam mesajul
print "Numarul meu preferat este $variabila1";
print "Numarul lui George preferat este $variabila2";
?>

Acum, ca am inteles cam cum sta treaba cu variablele, sa aflam despre operatori. Operatorii cei mai cunoscuti sunt: +, -, *, /. Mai pe romaneste + inseamna plus, - inseamna minus, * inseamna inmultit si / inseamna impartit. La ce sunt buni operatorii ??? Pai spre exemplu putem face un script care sa calculeze suma a 2 numere:

<?
$variabila1=2;
$variabila2=3;
//setam $variabila3, care este suma variabilelor 1 si 2
$variabila3=$variabila1+$variabila2;
print "Suma celor 2 numere este: $variabila3";
?>

Acest mic script afiseaza suma numerelor $variabila1 si $variabila2, adica suma numerelor 2 si 3... 2+3=5.

Cam atat despre acest tutorial. Foarte bun pentru incepatori, sper ca ati prins cate ceva.

Astept comentarii !!!

@vladiii

Posted

multumesc cein.

cine mai vrea, doar sa-mi zica si o sa mai fac tutoriale si despre alte capitole din PHP.

@fluffy_bunny: astept un comentariu si de la tine, si inca o data, scuze :(