Jump to content
yo9gjx

Reportaj radioamatorism

Recommended Posts

Pe postul TVR1 in data de 14 octombrie, la ora de maxima audienta a fost prezentat un scurt reportaj despre "radioamatorism". Prea scurt si prea putin explicit. Totusi e un inceput, cu cateva mici inadvertente. Se poate lucra toata planeta cu o statie de cativa dolari si ceva cunostiinte de electronica si radiocomunicatii. Numarul "nebunilor" e de peste 6 milioane.

PS: am postat link-ul pentru tipi ca andy_adam si alti cativa "(exceptie radioamatorii deja autorizati) asa ca nu postati nici un comentariu daca nu aveti habar despre ce este vorba.

PS: ca fapt divers

In anul 1979 s-a dezvoltat de catre radioamatorii din Anglia (nu SUA) o retea digitala numita Radio Packet ce semana uluitor cu internetul si din care a evoluat mai tarziu, ceea ce este, la univeritatea Stanford folosind protocolul AX25 apoi TCP IP. Hic. ;)

Revin cu un edit. DX - legatura la mare distanta ( de fapta rara) in radio mult mai deosebit e sa lucrezi Albania - cu doar 2 radioamatori decat Noua Zeelanda cu cateva sute.

Ce e mai important pentru civili este reteaua de radiourgenta, unica in lume ca eficacitate, si tot ca fapt divers ca sa devii astronaut una din conditii este sa ai indicativ de radioamator. Vorbesc de cei consacrati nu platnicii. Tine tot de comunicatiile de urgenta, astfel ca in spatiu se afla permanent un radioclub :). Spre exemplu pe 16 octombrie cine are posibilitatea de a receptiona 145.800 Mhz poate asculta contactul dintre ISS si o scoala din Spania. http://www.southgatearc.org/news/october2012/ariss_event_1610.htm

Edited by yo9gjx
Link to comment
Share on other sites

Cum naiba comunica pe distante asa de mari ?

Pe unde scurte prin reflexii ionosferice. In functie de frecventa, anotimp, parte a zilei (astea tin de propagare) poti lucra la distante enorme. Spre exemplu in ani solari buni (maxim de pete solare) in benzi ca 21 sau 28 Mhz cu 10W lucrezi lejer cu toata planeta.

In Ultra scurte se folosesc sateliti - AMSAT - The Radio Amateur Satellite Corporation reflexii pe meteoriti - Meteor burst communications - Wikipedia, the free encyclopedia reflexii pe suprafata lunara - EME, Earth-Moon-Communication. (W6/PA0ZN ) etc.

comunicatii pe satelit folosin o simpla antena cross yagi si un radiotelefon de mana

Edited by yo9gjx
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...