Jump to content
R0cc0

Tutorial Ubuntu Linux

Recommended Posts

Posted (edited)

Ubuntu Linux

Ubuntu Linux , este o distributie GNU/LINUX care in ultimi ani a luat o foarte mare amploare .

Ubuntu este recomandat chiar si pentru cei ce au fost " dependeti " de windows , are si o interfata grafica destul de usoara , si nici odata nu a fost " invadat " de agiornamente , ceea ce il face functional si foarte usor de folosit in acelasi timp .

Debian este " mama " pentru Ubuntu , Debian este stanca pe care Ubuntu s-a format , si dobandeste o mare parte a pachetelor si a managerului " apt-get " de la Debian .

immagine_01_01_s.png

Ubuntu , este un cuvant antic african care inseamna " Univers de persoane " , acest cuvant cuprinde bine conceptul de " Open Source " si proiectul GNU , acest proiect are foarte multe obiective umane , ca si :

1 : Soft gratuit .

2 : Tot sistemul poate fi setat in orice limba mama , pentu user .

3 : Useri pot modifica / personaliza sistemul dupa bunul plac .

Asemanarile Ubuntu cu Debian nu sunt numa etice , dar si tehnice :

Odata la 6 luni cu , construirea SID ( instabila ) a Debian , vine relansata o versiune noua instrumente agiornate , printre care si versiunea GNOME , o lansare bianuala care coincide cu acest proiect .

Aceste proiecte sunt formate de o comunitate de svilupatori ( unii chiar platiti ) care muncesc atat la sistemul Debian cat si la Ubuntu , acestia aduc sistemelor multe imbunatatiri .

Pentru userii care nu au mai lucrat nici odata cu sistemul Ubuntu ,dar au lucrat cu Debian , pot sa isi imagineze ca este acelasi lucru , dar cu o libertate grafica mai mare , toate tootlurile , gestiunile , pachetele , sunt aceleasi dar cu avantaje grafice .

Exista variante Ubunt care sunt baza ( inceputul proiectului UBUNTU ) care mentin structura si ideea in sine , dar au ca obiectiv o alta tinta :

a ) Kubuntu - Identic Ubuntu , doar ca utilizeaza ambientul desktop KDE in loc de GNOME .

b ) Xubuntu - O alta varianta care foloseste " Xface " ca ambient desktop ( o versiune pentru pc's mai putin puternice ) .

c ) Eubuntu - O varianta educativa ( copii / adolescenti ) .

d ) Ubuntu lite - Pentru calculatoare vechi , utilizeaza " IceWM " ca si window manager .

Pentru a avea un sistem complet operativ , primul lucru este sa descarcati evident o distributie . Ubuntu este disponibil pe site-ul oficial in 2 versiuni [Desktop / Server ] , amandoua sunt de dimesiunile memoriei unui CD . In acest tutorial am ca scop sa va explic # instalarea si folosirea versiunii @ Desktop .

a : i386 - Daca aveti un pc [ x86 pe 32 bit ] , practic orice computer Inter sau AMD .
b : amd64 - Daca aveti un pc cu procesor pe 64 bit .
c : powePC - Daca aveti un pc @ Apple cu un procesor [ G3 , 4 , 5 . ] .

Dupa ce am descarcat o versiune , o punem ( scriem ) pe un CD .

Open CD

immagine_02_02_s.png

Daca sunteti utilizatori # Windows , este o mare placere stiind ca instalarea Ubuntu are anumite programe @ open source pentru Windows , asta pentru a facilita " traumatismul " trecerii pe LINUX , este de ajuns sa introduceti CD - ul in CD - rom / rw , apoi puteti instala urmatoarele programe :

- Mozila Firefox - Browser open source .

- Mozila Thunerbrind - Client de mail perfect pentru Firefox .

- Gaim - Sistem de socializare instantanneu care permite utilizarea a : ICQ , MSN , Yahoo , IRC .

- The Gimp - Program grafic .

- AbiWord - Word Procesor .

Ambientul live

Introducand CD - ul in CD - rom / rw , si restartand pc - ul , apoi selectionand ca si prim dispozitiv boot CD - ul , veti intra in Ubuntu . Printre variile optiuni puteti sa deschideti Linux live , scopul principal al acestei optiuni este acela de a va demonstra ceea ce poate / inseamna Linux , fara a fi nevoie de instalarea acestuia pe HDD .

immagine_02_03_s.png

Dupa cateva zeci de secunde , in care imaginea de pornire va va arata fazele de # loading , o sa fi se arate ambientul live Ubuntu , care foloseste GNOME , care ne permite sa folosit toate necesitatile pentru a testa sistemul .

Dar ambientul live , este foarte folositor in multe cazuri , de exemplu : Ni se blocheaza calculatorul , avem treaba urgenta , live Ubuntu ne permite sa utilizam aproape toate aplicatiile : OpenOffice , Mozila etc .

Prima impresie

Dupa ce ne-am clarificat un pic in ceea ce inseamna LINUX , dupa instalarea acestuia , ar trebuii sa ne apara programul numit " Grub " , acesta fiind # bootloader-ul , acest sistem va permite sa alegeti intre sistemul Windows si Ubunt ( luand in considerare ca sistemul linux a fost ca si in cazul meu instalat langa Windows ) , alegem Ubuntu , si ar trebuii sa apara un screen in stilul Windows cu o bara progress .

Prima pornire nu este foarte rapida , deoarece sunt impostati primi parametri initiali ai multor programe , dupa toate acestea ( dupa cateva minute ( 2 minute in general ) trebuie sa apara un screen de login numit GDM )) . In acest punt va puteti loga pe sistemul Linux @ Ubuntu , dar in caz ca v-ati razgandit , puteti inchide , restarta computerul , dar luam cazul autentificari , trebuie sa introducem in campurile specifice , user si parola , care le-am ales la inceput .

immagine_03_01_s.png

Daca autentificarea este corecta , va pornii GNOME , care este ambientul desktop default al Ubuntu . Ca si orice instalare al GNOME , este prezent meniul care ne permite sa accesam programele default , resusrse , si functii de sistem ( administratia , panoul de control , help ) . In dreapta sus , sunt prezente [ ceasul , gestiunea audio si " try-bar " ( bara care contine anumite programe in executie ) exact ca si windows-ul )) .

NOTA - Toate driverele in mod normal sunt recunoscute si automat instalate de catre Ubuntu si configurate in mod corect . ( Toate astea nu sunt facute doar in cazul in care aveti probleme cu calculatorul ) .

immagine_03_02_s.png

Prima operatie care trebuie facuta o data cu pornirea sistemului este aceea de a updata limba sistemului , asta daca , cand ati instalat Ubuntu ati ales o alta limba in afara de engleza crezand ca va este mai usor , pentru a face asta trebuie sa :

Click manu bar -> sistem -> administration -> language support .

( aici selectati limba dorita ) .

Desktop-ul va devenii usor transparent , si o sa va ceara parla care va va da drept de administrator , parola care trebuie introdusa e cea de user nu cea de root ( super user ) .

Fisiere , directoare si volume

Linux se diferentiaza de Windows nu doar prin programe si filozofia sa , dar si prin impostarile de sistem . Pe linux elementele de sistem , perifericele , sunt tratate ca si fisiere , acest lucru poate parea straniu , dar toata aceasta explicatie este pentru a inteelge ca toate acestea provin de la Unix .

Problema primcipala este aceea ca sistemul nu este identificat de " C: " , deci discurile externe au ca cititor " D: " sau similare . In linux exista un director root " /" , care contine in internul sau toate fisierele si toate colegarile nu doar catre datele fizice , dar si catre toate dispozitivele periferice . In acest mod cititorul de CD ( CD -rw / rom ) va fi disponibil via : " /media/cdrom sau /mnt/cdrom " si va putea sa fie citit CD - ul doar daca va fii montat , adica doar daca va fii facuta cererea de citire . Deci se asociaza dispozitiv - fisier .

Pe Ubuntu , dar mai ales in GNOME , comportamentul Linux este automatizat , si in mare parte ascuns , in asa fel in cat il face mai prietenos pentru un user incepator . Clicand pe " MyComputer " ne va aparea o lista de dispozitive montate ( de ex : alte partitii ) , si cele care trebuiesc montate ( de ex : cititorul de CD ) . Daca introducem un CD , si clicam de doua ori pe mont , va fii deschis si citit CD - ul ( datele ) .

Pentru a intelege care sunt discurile si cum vin asociate acestea la sistem , trebuie sa intram in : " System - > Administration - > Disc , apoi dupa ce introducem parola , clicati pe diferitele dispozitive prezente . O sa va apara o prima parte informativa care contine , care contine mai mult decat informatiile despre model , dar si periferica asociata , in general ( /dev/hda/ ( pentru discuri Eide )) , pentru discuri Scsi ( /dev/sda sau S-Ata ) . Clicand pe partitie puteti verifica in cate sub partitii este divizat ( ex : /dev/hda1 , /dev/hda2 etc ) , este divizat in discuri si eventuale " mount-point " asociate ( ex : /media/cdrom ) .

Gestiunea discurilor pe Ubuntu este foarte avansata , asa incat daca introducem un CD sau un Stik , aceasta este automat montata , si ni se va araa ca si icon pe desktop . In plus se poi asocia diferite actiuni , depinzand de ceea ce a fost introdus , ex : Daca se introduce un CD gol ( fara date scrise pe el ) sau un aparat de fotografiat , poate sa porneasca programul de master prima oara , decat cel de vazut imagini .

Folosirea terminalului

Daca totul este ok si instalat bine , Ubuntu ne da voie sa modificam setarile sistemului asa incat sa nu depindem prea mult de terminal , aici este oportul un Manual de folosire a terminalului . Asta deoarece pe viitor este foarte util , daca veti vrea sa instalati ceva , de ex : un modem sau altceva .

Prima chestie care trebuie stiuta pe Ubuntu este aceea de a stii sa folosim comenzile root in terminal . Pe ubuntu dupa cum bine stiti super - userul este dezactivat , deci pentru a avea acces root ( administrator ) , deschidem terminalul : ( Aplication - > Accesories sau CTRL + T ) .

Si ne va aparea asa :

user@ubuntu:~$

Prima linie aparuta este foarte importanta :

user = numele tau ca si pc .

ubuntu = este numele de host al pc - ului .

Singurul identificativ cu care calculatorul este vazut in retea este " ~ " , ne indica ca suntem in file-ul Home , aceasta anolog este reprezentat pe Desktop , dar semnul dolarului " $ " inseamna ca suntem logati ca si useri normali , cu privilegii limitate , care nu ne dau voie sa modificam setarile sistemului .

Sa presupunem ca vrem sa schimbam data si ora calculatorului , ex : 5 / 13 / 2013 , ora 12 : 20 . Puteti face asta cu , comanda " date " si cifrele care apara ne indica " luna , ziua , ora si anul .

user@ubuntu:~$ date 10011200
date: Can not set date: Operation not permitted

Mesajul de eroare este din cauza ca toate setarile de sistem , pot fi schimbate doar de super - user ( root ) , din aceasta cauza apelam la comanda " sudo " .

user@ubuntu:~$ sudo date 10011200
Password: insert the password
( introducem parola root )
mon may 13 12:24:00 CEST 2013

Comanda " sudo " este necesara innainte de orice comanda , ne permite de a avea privilegii de super - user , pentru un timp limitat , de exemplu , daca mai vrem sa setam ceva dupa data si ora , avem la dispozitie 5 minute , atat ne este permis de la ultima utilizare root , dupa ce am introdus parola .

In caz ca ne plictisim sa introducem parola root la interval de 5 minute , trecen la shell root .

user@ubuntu:~$ sudo -s
root@ubuntu:~#

Dupa cum vedeti sintaxa shell este schimbata putin , in sensul ca numele vostru de user este inlocuitde " root " , asta ne indica ca shell-ul in care ne aflam , ne da privilegii de administrator , in plus ultimul caracter nu mai este semnuldolarului , ci semnul diez ( sharp ) .

Adevarul este ca Ubuntu nu merge pe o regula pe care alte sisteme merg , adica sa ne abiliteze de la inceput accesul root . Puteti abilita super - userul cu urmatoarele comenzi :

user@ubuntu:~$ sudo passwd root
Password: insert the password
Enter new UNIX password: insert the password root
Retype new UNIX password: retype the new password root

In acesto moment , puteti intra ca root scriind " su " si tastand paroala .

user@ubuntu:~$ su
Password: insert the password root
root@ubuntu:~#

Scuzati greselile gramaticale :)

Edited by R0cc0
Posted

Folosesc de 3-4 zile Ubuntu ?i nu am probleme cu el, dezavantajul este c? nu func?ioeaz? programele ca pe windows, acestea trebuie emulate pentru a rula pe ubuntu. Interesant tutorial îns? pozele sunt învechite, versiunea actual? se instaleaz? foarte u?or, recomand tuturor!

Posted
Folosesc de 3-4 zile Ubuntu ?i nu am probleme cu el, dezavantajul este c? nu func?ioeaz? programele ca pe windows, acestea trebuie emulate pentru a rula pe ubuntu. Interesant tutorial îns? pozele sunt învechite, versiunea actual? se instaleaz? foarte u?or, recomand tuturor!

Nu trebuie emulate, pentru majoritatea programelor pentru win gasesti altele identice(aproape) pentru Ubuntu.

Posted
Nu trebuie emulate, pentru majoritatea programelor pentru win gasesti altele identice(aproape) pentru Ubuntu.

Incerc sa iau totul cap coada , o sa ajung si la versiunile noi :) , am inteles la ce te-ai referit , acest tutorial a fost mai mult ca o lectie de istorie .

Posted
Nu trebuie emulate, pentru majoritatea programelor pentru win gasesti altele identice(aproape) pentru Ubuntu.

Niciodat? un program de linux nu se va comporta la fel ca unul de windows...lumea perefer? s? fie totu la fel decât s? fie ceva modificat, acel ceva te poate încurca foarte mult.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...