Jump to content
Matt

Cristalele "Superman" ar putea stoca 360TB de date pentru totdeauna

Recommended Posts

Posted

Datele pot fi pastrate in cristale care pot rezista la temperaturi de 1.000 grade celsius.

Cercetatorii au demonstrat capacitatea de a citi si scrie date utilizand un proces de inregistrare cinci-dimensional intr-un cristal sintetic, pentru a stoca cantitati masive de date pe durata nelimitata.

Cercetatorii, condusi de catre Jingyu Zhang, din cadrul Universitatii din Southampton, Marea Britanie, au inregistrat cu succes o copie digitala de 300KB a unui fisier text pe o sticla nanostructurata in 5D, utilizand laser ultrarapid si intense pulse. Fisierul a fost scris in trei straturi de puncte nanostructurate, separate de cinci micrometri (cinci milionimi de metru).

Oamenii de stiinta au utilizat un laser femtosecunda, care emite pulsuri de lumina in femtosecunde (o milionime dintr-o miliardime de secunda). Laserul 5D scriere/citire poate inregistra pana la valoarea estimata de 360TB/disc pe sticla nanostructurata, care are o stabilitate termica de pana la 1000 grade celsius si, practic, o durata de viata nelimitata.

Intr-o declaratie data saptamana trecuta, cercetatorii au denumit sticla "cristalul de memorie Superman", facand aluzie la "cristalele de memorie" utilizate in filmele Superman pentru a stoca cunostintele colective cu privire la istoria si civilizatia planetei Kryptonite.

Cercetatorii Universitatii din Southampton au inregistrat prin nanostructuri auto-asamblate, create in cuart topit, despre care acestia au afirmat ca au capacitatea de a stoca cantitati imense de date, pentru mai mult de un milion de ani.

Codificarea informatiilor vine in cinci dimensiuni, care includ dimensiunea si orientarea in plus fata de cele trei pozitii dimensionale ale acestor nanostructuri.

Potrivit unei lucrari publicate recent, nanostructurile auto-asamblate schimba modul in care lumina trece prin sticla, modificand polarizarea luminii, care poate fi citita, apoi, prin combinarea unui microscop optic si a unui polarizator, similar celor care se regasesc in ochelarii de soare Polaroid.

Studiul a fost realizat ca parte a unui proiect comun cu Universitatea de Tehnologie Eindhoven.

"Suntem in curs de dezvoltare a unei forme de memorie portabila foarte stabila si sigura, utilizand sticla, care ar putea fi extrem de utila pentru organizatiile cu arhive mari", a declarat Jingyu. "In acest moment, companiile trebuie sa isi asigure arhivele la fiecare cinci pana la zece ani, deoarece memoria hard-drive are o durata de viata relativ scurta".

Sursa: Computerworld - IT news, features, blogs, tech reviews, career advice

  • Upvote 1
Posted

Bullshit. Au reusit sa scrie. Cum o sa citeasca? Cum o sa micsoreze tehnologia ca sa o poti tine si tu in casa.

Mai este de lucru cam 70-90 ani.

Astept dezvoltarea calculatoarelor cuantice. Sunt mult mai realiste, utile si secrete.

Oricum. Destul de interesant ce o sa apucam sa vedem in viata asta (pe langa o lume condusa de facebook si apple)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...