Jump to content
HellScream

Modificare interfata LINUX PT INCEPATORI

Recommended Posts

Posted

Hai salut. A trecut ceva timp de cand nu am mai postat ceva util pe aici, asa ca am revenit cu un tutorial despre schimbarea interfetei la un UBUNTU 12.04, destinat incepatorilor.

Pentru inceptu, exista intrebarea fireasca DE CE sa utilizati linux. Raspunsul pentru mine este foarte simplu. Eu il foosesc la servici, si imi ofera tot ce am nevoie. Am editoare de text si calcule tabelare, am un clinet de mail incorporat, si in plus de asta, nu imi moara resursele. Laptop-ul este un ACER Travelmate 4670, cu niste resurse destul de modeste, daca nu chiar slabe.

Eu spun ca merita sa incercati. Daca nu cu un install "pe bune" macar intr-o masina virtuala.

La final, linuxul vostru va arata ca in poza de mai jos, si va avea urmatoarele facilitati:

-Custom BootScreen

-Custom Login Screen

-Custom Login Sound

-Custom Theme

-Talking Clock (necesita timp, ceva munca si cunostinte mai avansate, va fi un tutorial separat)

-Custom Icons

-etc

34y7nt1.jpg

Fisiere NECESARE (le veti obtine voi separat):

login sound- fisier ales de voi, DAR sa fie EXTENSIE OGG

Background - Poza voastra preferata

Boot Screen - Ce vreti voi, DAR extensie PNG

Icon Pack. - Gasiti voi ce v aplace, eu am folosit setul de la OSX

Pentru ceasul vorbitor - Sunete preinregistrate cu mesajul dorit.(aici lucrati singurei). Am sa va exlic mai jos ce si cum.

OK. PRIMA PARTE....SEGEMNTUL GRAFIC.(thema, boot screen-ul si restul)

Pentru inceput vreau sa retineti un lucru. Unde vedeti scris USER, veti inlocui cu USERUL VOSTRU (numele cu care va logati VOI in sistem)

Prima data vom introduce in sistem asa numitele "repositorys"

Intrati in terminal si urmati comenzile de mai jos:

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa

sudo add-apt-repository ppa:ingalex/super-boot-manager

sudo add-apt-repository ppa:cairo-dock-team/ppa

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/screenlets

Pentru fiecare in parte, dati ENTER si lasatile sa se intaleze

Acum, sa facem un update general in sistem

sudo apt-get update

Super. Acum totul este adus la zi, si putem sa punem pe systemul nostru, softurile necesare.

sudo apt-get install ubuntu-tweak super-boot-manager cairo-dock cairo-dock-plug-ins screenlets screenlets-pack-all mplayer

Acum ca sunt toate pregatite. Haideti sa trecem la modificarile efective.

Primul lucru: dati un log out, si selectati CAIRO DOCK + EFFECTS

Acum ca sunteti din nou in sistem, aveti acea bara de jos (acel dock). La preferinte puteti selecta ce efecte vreti voi.

Haideti acum, sa vedem ce facem cu restul de elemente.

DIN SUPER BOOT MANAGER, veti selecta thema preferata pentru boot. Sau o puteti creeea voit (daca nu va descurcati postati, si va ajut)

Din UBUNTU TWEAK veti selecta login-ul, si ce vreti sa apara in el.

Din Screenlets veti putea adauga elementele de desktop. Eu aum pus system monitor, vremea si un calendar. NU UITATI SA BIFATI AUTO RUN PENTRU FIECARE IN PARTE

Cam asta este partea grafica.

Acum sa trecem la AUDIO.

Pentru un login sound in maniera custom, tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti sunetul preferat si sa ii dati extensia OGG.

Ca un mic sfat, deschideti sunetul cu AUDACITY si il exportati ca si OGG. Rulati comenzile de mai jos

sudo -i

cp /home/user/locatia unde aveti sunetul /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/system-login.ogg

Din Ubuntu Tweak dezactivati sunetele de notificare. Cam asta este tot.

Cateva sfaturi la final.

Pentru sunetele custom, eu am folosit o voce similara cu OPTIMUS PRIME

Pentru o voce similara care sa spuna, ce doriti voi, folositi linkul de mai jos cu urmatoarele setari.

Intrati pe Best Text-to-Speech Demo: Create Talking Avatars and Online Characters | SitePal TTS Demo

Selectati vocea: ALLISON(US)

Effect :Pitch

Level :LOW

Language: English (sau ce vreti voi)

Enter text: Aici introduceti textul dorit

Inregistrati sunetul, si il salvati cu extensia ogg.

Multa bafta. Pentru nelamuriri postati si va raspund.