vladiii Posted November 11, 2007 Report Posted November 11, 2007 Initial postat pe:[url]http://de-ce.net[/url] Introducerea in VB Script Salut. In acest tutorial vom invata cum sa folosim VB Script. VB Script este un limbaj de programare (scripting) pe care il puteti adauga paginilor dumneavoastra web. ATENTIE ! Majoritatea scripturilor realizate in VB Script nu vor functiona pe alte browsere in afara Internet Explorerului (Internet Explorer = Microsoft). Orice script VBScript, asemanator JavaScriptului, in care codul se plaseaza intre tagurile <script> si </script>, se pune intre:<script language="VBScript">--------COD VBScript--------</script> Cui stie Visual Basic o sa ii fie mult mai usor sa se descurce cu VBScript. Spre exemplu, ca sa afisam un MessageBox folosim aceeasi sintaxa ca si in VB:MsgBox “Mesajul Tau” La fel ca si in Visual Basic, si in VB Script putem folosi formulare, butoane, textboxuri, etc. Sa plasam un formular cu numele Formular si un buton, cu numele cmdButon, cu textul Click:<form name="EXEMPLU"><input type="Button" name="cmdButon" value="Click"><input type="Text" name="texxt" size=10></form> Acum, la apasarea butonului cmdButon nu se va intampla absolute nimic, pentru ca nu am scris niciun cod pentru acesta. Haideti sa construim un cod care afiseaza textul introduce in texxt:<SCRIPT LANGUAGE="VBScript">Sub cmdButon_OnClick Dim mesaj mesaj="Mesajul introdus este: " & document.EXEMPLU.texxt.value MsgBox mesajEnd Sub</script> Sa explicam un pic ceea ce am facut. Exident am inceput cu tagul <script language=”VBScript”> si am terminat cu </script>. Apoi urmeaza linia cu: Sub cmdButon_OnClick si reprezinta codul care se va executa la eventul OnClick (apasarea pe butonul respective). Pe linia urmatoare am declarat o variabila (este destul de asemanator cu PHP si ASM, variabila nu este definita ca String, Integer, Boolean sau altceva, ci pur si simplu nu se stie). Ca sa gasim “ceea ce se afla” intr-un TextBox (ca si in exemplul de mai sus), folosim: document.EXEMPLU.texxt.value, unde EXEMPLU reprezinta numele Formularului pe care se afla textboxul, “texxt” reprezinta numele TextBoxului, iar value reprezinta valoarea acestuia (adica scrisul din interior). Acelasi lucru se poate face si pentru un Label. De asemenea se pot folosi si InputBoxuri, ca in scriptul urmator:<form name="EXEMPLU"><input type="Button" name="cmdButon" value="Click"></form><SCRIPT LANGUAGE="VBScript">Sub cmdButon_OnClick mesaj=InputBox(“Introdu un mesaj: “) MsgBox mesajEnd Sub</script> Structurile de gen IF-ELSE, FOR-NEXT, WHILE-WEND nu le voi mai explica deoarece sunt la fel ca in Visual Basic. Cum am precizat la inceput de tot, VBScript poate fi “interpretat” doar de Internet Explorer, de aceea, pe alte browsere, o sa va arate codul pe pagina, ceea ce banuiesc ca nu doriti. Ca sa evitati acest lucru, puteti adauga ceva in genul: <SCRIPT LANGUAGE="VBScript"><-- COD--></script>In felul asta, veti indica browserelor sa “sara” peste codurile VBScript. Cam atat pentru acesta prima parte a tutorialului. Succes si sa ne revedem cu bine data viitoare !@vladii 2007 Quote
tw8 Posted November 11, 2007 Report Posted November 11, 2007 Felicitari!Dupa cum ai spus si tu, este doar o "introducere", dar ii poate ajuta enorm pe cei care vor sa se hotarasca sa invete un nou limbaj de scripting, vazand faptul ca sintaxa din VBScript este extrem de simpla.Bafta in continuare ! Quote