Jump to content
Nytro

Adio internet așa cum îl știm. Articolul 11 și Articolul 13 au fost acceptate.

Recommended Posts

Posted

Adio internet așa cum îl știm. Articolul 11 și Articolul 13 au fost acceptate.

 
ON 26/03/2019
 
 

img

 

Pe parcursul zilei de 26 martie 2019 a avut loc votul decisiv în Parlamentul European pentru noua legislație de copyright din piața unică digitală a Uniunii Europene.

 

Votul a fost precedat de o propunere prin care Articolul 11 și Articolul 13 ar fi fost supuse la vot individual pentru a determina dacă acestea vor fi sau nu parte din legislație. Acestă propunere a rezultat într-un vot ce s-a încheiat cu 312 în favoarea revizuirii celor două articole și 317 în favoarea acceptării lor așa cum sunt. Pentru ceva context, dacă 3 din cei 12 reprezentanți ai României din Parlamentul European, care au votat împotriva acestei propuneri, ar fi fost în favoarea sa, atunci legislația nu ar fi trecut la vot direct fără să fie luate iarăși în discuție articolele cu pricina.

 

În lipsa acestui pas adițional, legislația a fost supusă la un vot ce s-a încheiat cu 348 de membri ai parlamentului exprimându-și aprobarea, iar 274 exprimând dezaprobarea. Rezultatul este acceptarea sa în forma curentă. Puteți găsi aici un document detaliat cu voturile efective.

La origini, legislația era menită să ofere ceva mai multă putere de negociere și control creatorilor de conținut și deținătorilor de proprietăți intelectuale. Însă, conform criticilor, forma actuală face opusul. Articolele 11 și 13 ar putea avea efecte foarte nocive asupra a orice înseamnă competiție pentru rețelele sociale existente, sau pentru platformele de livrate conținut generat de utilizatori.

 

Mai există un pas înainte de implementarea sa efectivă, un vot în Consiliul Uniunii Europene ce va avea loc în ziua de 9 aprilie. Dacă nu se va obține o majoritate la acea dată, tot există speranța ca legislația să nu fie adoptată în forma sa actuală și să reintre în negocieri după alegerile euro-parlamentare din luna mai.

Implementarea efectivă a noii legislații oricum va dura ceva timp, iar forma exactă în care vor fi implementate diversele articole ar putea fi modificate, la un moment Germania considerând posibilitatea de a renunța la partea de filtre de internet pentru varianta sa a legislației.

Dacă vă întrebați „Cum poate fi o piață unică digitală dacă unele țări pot decide să nu aibă filtre de internet”, ați demonstrat deja mai multă capacitate de gândire decât câteva sute de oameni trimiși prin vot public în Parlamentul European.

 

Consecințele acestei noi legislații se vor contura pe parcursul următoarelor luni. Puteți citi aici o explicație mai pe larg a conceptelor din spatele noii legislații, dar mai ales ideile de bază pentru Articolul 11 și Articolul 13. De asemenea, spre sfârșitul săptămânii veți avea parte de un articol mai detaliat despre cum s-a ajuns la acest rezultat, considerat de o mare parte a internetului ca fiind un dezastru de proporții pentru umanitate.

 

[Reuters]

 
  • Upvote 3

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...