Jump to content
Massaro

Philosophy

Recommended Posts

E cineva into this? Stiu ca avea @Gecko un topic despre filosofie sau stoicism acum cativa ani, asta daca mai tin bine minte. Still into this?

 

Stoicism doesn’t concern itself with complicated theories about the world, but with helping us overcome destructive emotions and act on what can be acted upon. It’s built for action, not endless debate.

 

Niste citate:

 

— "No one is anyone, one single immortal man is all men. I am god, I am hero, I am philosopher, I am demon and I am world, which is a tedious way of saying that I do not exist."

 

— "If it's in your control, why do you do it? If it's in someone else's, then who are you blaming? Atoms? The gods? Stupid either way. Blame no one. Set people straight, if you can. If not, just repair the damage. And suppose you can't do that either. Then where does blaming people get you? No pointless actions."

 

— "Why are we still lazy, indifferent and dull? Why do we look for excuses to avoid training and exercising our powers of reason?"

 

— "Every action you take is a vote for the type of person you wish to become. No single instance will transform your beliefs, but as the votes build up, so does the evidence of your new identity."

 

— "I have often wondered how it is that every man loves himself more than all the rest of men, but yet sets less value on his own opinion of himself than on the opinion of others."

 

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Acum vreo 2 ani postasem un link spre podcastul Philosophize This! in ideea ca reprezinta o introducere buna in filozofie, daca e ascultat in ordine, de la primul episod. Inca mai consider asta si acum.

 

Totusi, nu prea inteleg rolul topicului. Daca intentionezi sa pornesti o discutie despre Stoicism, sau orice alt curent din filozofie, nu prea poti purta o discutie coerenta pe subiect intr-un singur topic, cu atat mai putin pe un forum inafara subiectului si din pozitia unui novice. Se va ajunge la acelasi tipar de discutie ignoranta, ca toate celelalte care au fost purtate pe aici despre religie, mai nou si despre covid-19, din care nu invata nimeni nimic aplicabil. Tot ce se reuseste prin acele topicuri e dezmortirea trollilor.

 

Daca insa cauti material de studiu despre Stoicism sau filozofie, iti pot descrie cum m-am apucat eu si daca a meritat efortul. TL;DR: In cazul meu, a meritat.

 

Din observatia mea de pana acum, am identificat doua tipuri de persoane interesate de filozofie: (1) cei care devin interesati de anumite idei, sisteme de gandire, doctrine sau chiar religii, in interesul aplicabilitatii lor in situatii precum dezvoltarea personala si (2) cei care se regasesc si in primul caz, dar care studiaza domeniul in amanunt avand ca scop participarea la discursul filozofic prin argumente, critici sau idei proprii, adica avand ca scop filozofia in sine.

 

La fel cum in machine learning poti invata sa folosesti modele create the altii fara sa stii matematica sau anumite concepte avansate, si in filozofie poti sa te folosesti de anumite concepte acceptate de altii mai destepti ca tine, aplicandu-le pentru a-ti imbunatati viata.

 

Daca te consideri in a doua categorie, din punctul meu de vedere, ai fi mai castigat daca ai porni studiul intr-un mediu organizat, cum ar fi o facultate pe subiect.

 

Eu personal am inceput sa studiez considerandu-ma parte din prima categorie. Eram interesat de Budism de cativa ani, insa nu studiam, traiam doar cu senzatia ca am inteles ideea fundamentala si din cand in cand ma mai raportam la ea, ca orice novice in orice domeniu, presupun. Apoi insa, Stoicismul a devenit popular, aparent dintr-o data, si am inceput sa observ asemanarile dintre ideile sale cu Budismul. Nu stiu daca asta m-a determinat sa studiez mai departe, dar la un moment dat am ajuns la Philosophize This! si dupa primele 3-4 episoade, mi-am dat seama cat de vast e domeniul (Stoicismul, de exemplu, fiind initiat prin secolul 3 BC si inca discutat in secolul 21) si am continuat, mai mult din lipsa de ocupatie, initial. Am fost tot timpul interesat de tipare si idei abstracte, deci as fi continuat studiul chiar daca ramanea doar la nivel de concept in minte mea, insa mai tarziu am descoperit si aplicabilitatea filozofiei.

 

Am fost si eu o perioada fixat pe Stoicism ca reprezentand ceva fundamental care ar trebui aplicat de toata lumea si stiind doar de el si foarte putin despre Budism, am ales sa ma informez[1][2][3] doar despre asta. Insa, ca de obicei cand aprofundezi intr-o chestie, expunandu-ma asupra mai multor concepte filozofice (via Philophize This!), am realizat ca nu e chiar asa. Te poti ghida dupa Stoicism ca sa ai o viata virtuoasa, insa nu e decat o parte din povestea la care au contribuit multi alti ganditori dealungul timpului, povestea filozofiei sau tiparul principal, cum ma gandesc eu la ea.

 

La un timp dupa asta l-am descoperit pe Jordan Peterson, care, in doar 2-3 ani de cand a devenit popular, a reusit sa treaca prin niste stadii prin care altii la randul lui din trecut treceau pe parcursul a unor decenii. In cei cativa ani, a ajuns sa fie foarte apreciat, respins si neinteles deopotriva. Tipul, in fond, militeaza pentru responsabilitatea personala. Ideea de a-ti asuma responsabilitatea actiunilor personale, dar, mai ales, responsabilitatea non-actiunilor; adica lucrurilor pe care stii ca puteai sa le faci sa-ti imbunatatesti conditia, dar ai ales sa ramai ignorant asupra lor. Ideea asta nu e noua, este doar foarte bine articulata si reiterata de el; un profesor universitar de psihologie (Harvard, U. of Toronto) si psiholog practicant de mai bine de 30 de ani.

 

In 1999 a publicat o carte numita Maps of Meaning, in care incearca sa expuna anumite arhetipuri comportamentale (idei bazate pe cele ale unor filozofi/autori de renume, precum: Carl Jung, Freud, Nietzsche, David Hume, Dostoievski, Soljenițîn si altii; nu initiate de el insusi), ca sa ofere un tipar pentru a intelege cum gandim ca oameni, pe baza mediului inconjurator (tiparelor de gandire, doctrinelor, religiilor etc), dar si un tipar prin care sa ne ferim sa repetam atrocitatile prin care am trecut in secolul trecut. Pe baza ideii 'Maps of Meaning', a dezvoltat si un curs pe care l-a si inregistrat audio/video dealungul timpului. Cursul respectiv si inca unul despre personalitate (Personality and its transformations) se gasesc pe canalul lui de YouTube, free, la sectiunea Playlists. Pentru ca devenisem din ce in ce mai interesat de filozofie, am ajuns inevitabil la capitolul 'dezvoltare personala', si astfel la acele cursuri predate de JP.

 

O alta lucrare care m-a ajutat sa inteleg mai bine istoria filozofiei, desi nu e neaparat parte din target-ul cartii, este: Tratat de psihologie sociala, de Dumitru Cristea. In acelasi timp sunt interesat de tipare in general; meditatie[1], algoritmi genetici[1] (ML, AI, NNs), neurologie, crearea de obiceiuri[1 + mare parte din conceptele expuse de Peterson in cursurile lui] si altele. Astea sunt alte cateva motive pentru care studiez filozofia si dezvoltarea personala. Pe langa faptul ca devii o persoana capabila de introspectie, care-ti serveste in tot felul de situatii, de la interactiunile sociale la abilitatea de a sta singur cu gandurile tale si a fi impacat cu cine esti, in cazul meu, imi permite sa-mi extind capacitatile si ca programator. De exemplu, ca sa intelegi un concept precum retelele neuronale, ajuta sa ai o oarecare intelegere despre cum functioneaza creierul, pentru ca pe baza lui s-a dezvoltat conceptul. Chiar daca intelegerea este limitata pana in punctul in care ne-a adus stiinta in ziua de azi, tot reprezinta un avantaj.

 

Si nu vreau sa dau de inteles ca eu inteleg toate alea la un nivel avansat. Ele reprezinta interesele mele si sper ca la un moment dat sa fiu capabil sa le aprofundez suficient incat sa le combin in ceva util.

 

In orice caz, am expus toate astea, care reprezinta o mica parte din materialele si conceptele prin care am trecut, ca sa pot sustine ca filozofia si dezvoltarea personala sunt un proces continuu despre care iti schimbi parerea top timpul, cu cat studiezi mai mult. Si de asta spuneam ca un topic nu e deajuns pentru a discuta un subiect atat de vast. Sa discuti despre filozofie sau o ramura ca Stoicismul, incepand cu cateva citate, ar fi suficient la nivel de discutie de 10 minute cu cineva necunoscut, insa daca vrei sa si obtii ceva de acolo, nu ai sa ajungi nicaieri cu asta.

 

Consider ca e necesar studiul filozofiei daca ai ambitii marete, insa trebuie sa-ti reamintesti constant ca niciodata nu vei ajunge la o pozitie absoluta. Filozofia este un proces interminabil de conceptualizare a universului observabil. Daca ai nevoie de ajutor cu ceva concret, am sa incerc sa te ajut.

  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...