zbeng Posted August 9, 2006 Report Posted August 9, 2006 e este DNS ?DNS (Domain Name Server) este un server ce rezolva interogarile TLD catre ip-uri.Unul dintre cele mai des utilizate servere DNS este BIND (Berkeley Internet Name Domain). Ultima distributie de BIND poate fi gasita la http://www.isc.org/products/BIND .Nu este nevoie sa inregistrati un domeniu pt a putea experimenta cu DNS. Serverul poate exista si pe retele locale (LAN), cu sau fara connexiune la internet..ro este un examplu de TLD (Top-Level Domain). Cand dati un whois la www.gnudevelopers.ro este cautat serverul root al gnudevelopers . De acolo sunteti trimis la nameserverul (DNS) pentru GNUDevelopers.ro, server ce are toate informatiile despre domeniu . Acesta va trimite raspunsul la " whois GNUDevelopers.ro ".Putem sa ne creeam propriul TLD, cum ar fi de exemplu " opensource.ro ". Din pacate el nu va fi vizibil in Internet, dar pe o retea privata (LAN) toti userii il vor putea accesa. Astfel se poate avea www.opensource.ro sau subdomeniu.opensource.ro pe reteaua dvs. Privata.Dar inainte de a continua, sa intelegem cum lucreaza un DNS.Interogarile DNS functoineaza in 2 feluri:Direct sau invers (reverse-addressing). Nu este o mare diferenta intre cele 2 metode, dar important e ca exista !Pentru inceput vom explica interogarea directa.Elemente ce lucreaza in ambele metode:1. Utilizatorul PC ce foloseste un Web Browser numit " Client ".2. Serverul DNS ce este setat in Dial-up Networking sau in configuratia TCP/IP , numit si DNS de ISP.3. Serverul Network Solutions ( Internic ) supranumit si Root Server sau " . " .4. Serverul DNS destinatie.Sa spunem ca Clientul deschide un web browser si tasteaza www.gnudevelopers.ro . PC-ul sau trimite interogarea la primul DNS gasit in configuratia sa (DNS-ul de ISP).DNS-ul de la ISP se uita mai intai in chache-ul sau sa vada daca are IP-ul pt domeniul respectiv. Daca il gaseste, trimite ip-ul la client si gata!Daca nu il gaseste se va cauta in toate domeniile pentru care gazduieste DNS, daca gaseste aici, trimite raspunsul la Client.Daca tot nu gaseste el va trimite cererea de interogare la serverul Root (Internic). Serverul Root cauta in fisierele de zona inregistrarea pentru GNUDevelopers.ro si trimite rezultatele NS pentru zona inapoi la DNS-ul de ISP, care are acum DNS-ul pentru zona respectiva. El va trimite iar interogarea " www.GNUDevelopers.ro " la DNS-ul trimis de Root.DNS-ul destinatie va raspunde "Da eu sunt DNS-ul autoritar pentru zona aceasta, si am inregistrare pentru www " El va trimite inapoi inregistrarea pentru www.GNUDevelopers.ro , dar si alte inregistrari de gen www.subdomeniu.GNUDevelopers.ro serverului de DNS al ISP-ului.DNS-ul de ISP "va tine minte" inregistrarea, si va trimite Clientului IP-ul pentru www .Interogarea inversa (Reverse lookup) functioneaza cam in acelasi fel.Un client sau un server vrea sa stie cine este 192.168.1.33 , la ce domeniu duce. Unele servere de mail fac reverse lookup asupra domeniului de la care primesc, pentru a se asigura ca exista, inainte de a accepta mail de la el.Clientul intreaba DNS-ul ISP-ului " Cine e 192.168.1.33.in.addr.arpa. ?" .DNS-ul va actiona ca un "agent" si va intreba DNS-ul Root aceeasi intrebare.DNS-ul Root va trimite inapoi inregistrarea NS a serverului delegat pentru acel subnet.Sa zicem ca DNS Root trimite inapoi un raspuns de genul "Nu stiu cine e, dar stiu ca am delegat 0.0.0.33.in.addr.arpa. catre ISP 1, care are adresa IP a DNS x.x.x.x ".Atunci cererea va fi facuta iar catre DNS-ul ISP 1, "Cine e 192.168.1.33.in-addr.arpa. ?" . Iar ISP 1 va raspunde "Nu stiu cine e, dar stiu ca am delegat 0.0.1.33.in.addr.arpa. catre ISP 2 care are DNS cu adresa IP x.x.x.x ".Acum aceeasi intrebare va fi iar trimisa catre ISP 2 , care va raspunde "N-am idee cine e dar eu am delegat 0.168.1.3.in.addr.arpa. catre ISP 3, care are un DNS cu adresa IP x.x.x.x"Si din nou aceeasi intrebare va fi trimisa si catre ISP 3 : "Cine e 192.168.1.33.in-addr.arpa. ?".Si ISP 3 va raspunde: Stiu cine e ! Este mail.GNUDevelopers.ro . Si va trimite informatia inapoi catre Client.------------Peste ceva timp, "Cum sa configurezi un server DNS pentru un domeniu TLD", dar mai e pana traduc + modificari Quote