Jump to content
Nytro

Razboiul digital - noile amenintari

Recommended Posts

Razboiul digital - noile amenintari

de Alex Hanea | 7 mai 2009

Cyber-terorismul poate deveni in urmatorii 10 ani una dintre cele mai periculoase amenintari informatice. Exista posibilitatea ca un grup terorist sa lanseze atacuri cibernetice la adresa unei tinte politice sau socioeconomice, simultan cu atacarea fizica a acesteia. Desi terorismul digital in sine s-ar putea dovedi ineficient pentru scopurile sale, o reactie oficiala poate preveni incidente viitoare si poate intrerupe atacurile pe baza unor legi sau a unor noi reguli de ordin general.

cyberwar.jpg

Desi exista voci care clasifica acest razboi digital drept o exagerare mediatica, Thomas a declarat ca fenomenul este o "realitate absoluta", sustinandu-si afirmatia cu exemplificari de atacuri sanctionate la nivel guvernamental. Asemenea atacuri au fost lansate de Rusia impotriva statelor vecine - inclusiv Estonia si Georgia-, state care sustin de regula operatiunile de tip militar. "Daca intrati in conflict cu armatele Rusiei asteptati-va la un atac cibernetic drept replica".

Ralph Thomas, Deputy Intelligence Director al departamentului iDefense Malcode Intelligence Unit VeriSign, a afirmat ca si alte state si-au dorit implicarea in atacuri cibernetice. Conform domniei sale, resursele ofensive ale Chinei le vor egala pe cele ale Rusiei pana la finalul anului 2009. De asemenea, natiunile sud-americane devin din ce in ce mai sofisticate in eforturile lor, in timp ce leaderii extremistilor musulmani au legitimat utilizarea atacurilor si fraudelor online cu scopul strangerii de fonduri.

Industria produselor de securitate informationala a reusit, in ultima perioada, sa castige o serie de "batalii" cu brese majore de securitate si atacuri cu grad ridicat de periculozitate din partea hackerilor. Conform unei analize SearchSecurity.com nu exista insa niciun dubiu ca in privinta "cyber-razboiului" si terorismului digital ce este mai rau abia urmeaza.

Atacurile bullet-proof

Cyber-criminalitatea organizata a devenit de asemenea o sursa majora de ingrijorari. Organizatii subterane atent coordonate se dezvolta exclusiv pentru a profita de pe urma elementelor precum botnets, spamming, phishing si introducerea de troieni si rootkits pe sistemele-victima.

Desi provin in proportie covarsitoare din tari din lumea a III-a, atacurile au fost initiate cel mai frecvent de pe adrese de IP consecutive. Atacurile majore nu numai ca provin de pe adrese IP dispersate si greu de blocat, dar acestea sunt de asemenea protejate de furnizorii de conexiune la Internet, este de parere Thomas.

Anumite organizatii de criminalitate cibernetica au dus activitatile lor la un nivel superior, prin deschiderea unor call center multilingvistice in tari precum Romania. Astfel, daca o potentiala victima formeaza numarul de telefon afisat intr-un email de phishing, la capatul firului va fi intampinata de un angajat aparent legitim al call center-ului.

"Acestea sunt carteluri extrem de specializate, ce-si vor proteja sursele de venit prin orice mijloace", a adaugat Thomas.

Sursa: Gecad

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...