Jump to content
Nytro

Ce au mai facut virusii de la inceputul acestui an

Recommended Posts

Ce au mai facut virusii de la inceputul acestui an

26 mai 2009

Desi riscul prezentat de viermele Conficker in luna aprilie 2009 s-a dovedit a fi exagerat de presa dar si de catre producatorii de securitate, spammerii si hackerii au continuat sa fie deosebit de activi in exploatarea intereselor publice. Bazandu-se pe comportamente specifice userilor de e-mail si stiri de larg interes, spamerii au obtinut profituri considerabile din activitatea de disipare a "gunoiului" comunicational.

virusi.jpg

Marele subiect al lunii aprilie l-a constituit gripa porcina, pe care spamerii nu au ezitat sa il exploateze in propriul interes, adaptandu-si mesajele in concordanta. Acest gen de subiecte sunt o reteta clasica de ademenire a utilizatorilor de e-mail, reteta folosita si in cazul mesajelor cu subiecte privind teribilul cutremur din Italia sau sezonul de plati fiscale din SUA.

Au fost de asemenea lansate felicitari electronice cuprinzand linkuri catre programe scareware, iar botnetul Waledac a fost folosit pentru a promova orice, de la pariuri online la bunuri de larg consum false.

In general spam-ul este intr-un proces de "renastere", inca de la data faimoaselor evenimente din noiembrie privind caderea McColo Corporation, evenimente ce au condus la o reducere temporara dar drastica a spamului. Rapoarte pe aceasta tema indica o revenire de aproximativ 70% a fenomenului.

Studiile efectuate de AppRiver in luna mai 2009 confirma cresterea nivelului spamului inregistrat in luna aprilie 2009, valorile din aceasta perioada fiind similare cu cele din luna martie 2009, una dintre cele mai active raportate de cercetatori in ultima vreme. Desi majoritatea mesajelor de tip spam au fost trimise din Europa, America de Nord si Asia, luna trecuta America de Sud s-a alaturat acestei liste infame, cu o rata aproape egala cu cea a continentului asiatic (20% America de Sud, 22% Asia).

Intr-un clasament al tarilor "emitatoare" de spam Brazilia ocupa primul loc, la mare distanta fata de celelalte candidate, fiind secondata de Statele Unite ale Americii, Turcia, India, Rusia, Polonia, Korea, Columbia, Ucraina si Romania.

Din fericire numarul de virusi din mesajele spam a scazut substantial in ultima luna. Chiar si in aceste conditii AppRiver sustine ca filtrele companiei au capturat in jur de 11 milioane de virusi continuti de mesajele de e-mail.

Cea mai importanta revenire o inregistreaza insa spamul prin imagini si fotografii. Desi parea putin probabil ca nivelurile de transmitere din luna martie (cand numarul mesajelor spam cu imagini au insumat mai mult decat cifrele inregistrate in lunile ianuarie si februarie cumulate) sa fie depasite, frecventa spamului grafic in aprilie a crescut cu un spectaculos 300%. 610 milioane de mesaje blocate si aproximativ 6% din spamul de orice tip aflat in circulatie acum reprezinta cifrele celui mai ridicat nivel de diseminare a spamului pe baza de imagini din ultimul an.

Sursa: GecadNet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...